FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Δούκας την Τρίτη 18/5 σε πληγείσες περιοχές της Ηλείας   

Ημερομηνία: 17-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Οι νέες μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο από το μπουρίνι, τις ισχυρές βροχοπτώσεις  και κυρίως το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή του κάμπου και ειδικά στη Βουπρασία, την Τ.Κ Ψάρι και στα Κουγέικα του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης, κινητοποίησαν τον ΕΛΓΑ μετά από τις παρεμβάσεις  των τοπικών θεσμικών φορέων που μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία την απόγνωση των πληγέντων αγροτών.

Έτσι, σήμερα τις πληγείσες  από την  χαλαζόπτωση  περιοχές της πεδινής Ηλείας Ηλείας  θα επισκεφθεί μετά τις 2 το μεσημέρι,    ο Aντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  Νίκος Δούκας έπειτα από την ενημέρωση που  έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  Θεόδωρο Βασιλόπουλο  για τις εκτεταμένες ζημιές  σε  καλλιέργειες. Οι καταστροφές σε υπαίθριες καλλιέργειες (όπως πρώιμου καρπουζιού και φράουλας) είναι μεγάλες, ενώ σοβαρές είναι και οι ζημιές σε θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής με φράουλες και άλλες καλλιέργειες. Το «μπουρίνι» έκανε την εμφάνισή του το μεσημέρι και τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να μην είχαν μεγάλη διάρκεια ήταν όμως πολύ ισχυρά και μέσα σε μισή ώρα  προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις εποχικές καλλιέργειες, ενώ από το χαλάζι καταστράφηκαν ακόμα και τα πλαστικά των θερμοκηπίων.  Πολλά καρπούζια που μάλιστα είναι σε περίοδο συγκομιδής,  έμοιαζαν σαν να είχαν τρυπηθεί από σφαίρες! Έτσι, εκφράζονται φόβοι ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει αχρηστευτεί και θα είναι μη εμπορεύσιμο και κυρίως μη εξαγώγιμο!  Ακριβώς σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να γίνει και επιτόπιος έλεγχος από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Πολλά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή αυτήν την άνοιξη

Διότι πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η άνοιξη εχει επιφέρει πολλά ακόμα πλήγματα στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας και κυρίως του Κάμπου, αφού προηγήθηκε ο παγετός Μαρτίου- Απριλίου, και μια ακόμα χαλαζόπτωση περίπου στις  Απριλίου που έφερε ξανά μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες πατάτας , καρπουζιού  και ντομάτας , με ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Ρουπάκι, σε περιοχή κοντά στον Κόροιβο του Δήμου Πηνειού και σε περιοχές του Αμπελόκαμπου στο Δήμο Ήλιδας.

Οι αγρότες λοιπόν είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι από τις συνεχείς ζημιές λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων και ακόμα ο ΕΛΓΑ δεν εχει ολοκληρώσεις το εκτιμητικό έργο ούτε του πρώτου παγετού. Γι αυτόν τον λόγο η σημερινή επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ σε πληγείσες καλλιέργειες, είναι σημαντική για να αντιμετωπιστεί σωρευτικά και συνολικά το θέμα των ζημιών στον Ηλειακό κάμπο, γιατί οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση και δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια. Ζητούν άμεση εκτίμηση των ζημιών και κυρίως γρήγορες και επαρκείς αποζημιώσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν και να επιβιώσουν, αφού ακόμα είναι νωπές οι συνέπειες της πανδημίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος