FOLLOW US: facebook twitter

«Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι»: Ο Διονύσης Σιμόπουλος την Παρασκευή 15/11 στην Αμαλιάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του

Ημερομηνία: 12-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα βρεθεί για μια ακόμα φορά ο κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος, αφού είχε υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει και στους συμπατριώτες του στην Ηλεία, το νέο του βιβλίο «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι». Έτσι λοιπόν, την προσεχή Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, μας προσκαλεί στην Αμαλιάδα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, για να μας αφηγηθεί με τον δικό του ξεχωριστό και πάντα γλαφυρό τρόπο, την ιστορία του Σύμπαντος , την πορεία μας προς τα άστρα ενθυμούμενος την σταθμούς της δικής του προσωπικής διαδρομής.

Ο διεθνώς πολυβραβευμένος επιστήμονας ξεδιπλώνει στο νέο του βιβλίο με την αμεσότητα και το προσιτό συγγραφικό του ύφος τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στο Φεγγάρι, αλλά και την κούρσα της κατάκτησης του Σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η προετοιμασία των περιεχομένων του βιβλίου ξεκίνησε από την εποχή που οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» αποτελούσαν πρωτοσέλιδες ειδήσεις στις εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου. Κι αυτό γιατί την εποχή εκείνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο συγγραφέας βρισκόταν κοντά στις εγκαταστάσεις ελέγχου των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη κι έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψει με άρθρα του σε μια αθηναϊκή εφημερίδα την προετοιμασία και τα αποτελέσματα των αποστολών αυτών. Το περιεχόμενο του βιβλίου βασίζεται εκτενέστατα στις παλιές εκείνες ανταποκρίσεις του Διονύση Σιμόπουλου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον.

Με τον διακεκριμένο αστροφυσικό συνομιλούν ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, ο φυσικός Ηλίας Καλογήρου – υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών-ΕΚΦΕ Ηλείας,και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ενώ όπως πάντα θα ακολουθήσει συζήτηση αφού αναμένεται το κοινό να «βομβαρδίσει» με τις ερωτήσεις του τον κ. Σιμόπουλο.

Το νέο βιβλίο του επίτιμου Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση του «Απόλλων 11» στην επιφάνεια της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969, μας μεταφέρει Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι και αφηγείται την περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Και στον Πύργο στο 1ο Γυμνάσιο

Δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο Διονύσης Σιμόπουλος θα βρεθεί ξανά στον Πύργο, προσκεκλημένος από το 1ο Γυμνάσιο, στην εκδήλωση  ‘’Τα παιδιά μιλούν με τ’ άστρα. Βραδιά νέων ερευνητών” . Ομιλητής θα είναι πέρα από τον κ. Σιμόπουλο και ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν πειράματα από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (Παράρτημα Πάτρας) και την Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί Αστροπαρατήρηση από την  Αστρονομική Εταιρία Ηλείας Vega και την Ομάδα Αστρονομίας του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε) Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος