FOLLOW US: facebook twitter

Ο δήμαρχος Πύργου στην έναρξη του Αγροδιατροφικού Συνεδρίου «Agribusiness Forum-Peloponnese 2022»

Ημερομηνία: 03-06-2022 | Συντάκτης:

Παν. Αντωνακόπουλος: «Με την ένωση δυνάμεων θα πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις κι οι προοπτικές της περιοχής»

Με στόχο την προώθηση συνεργασιών, ενημέρωση και εκσυγχρονισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, όπως και την διανομή στην αγορά γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ξεκίνησε την Παρασκευή 3/6/2022 το Συνέδριο AgriBusiness Forum, στο ξενοδοχείο Aldemar  με θέμα «Αγροδιατροφικά συστήματα Πελοποννήσου 4.0» και ολοκληρώνεται το Σάββατο 4/6/2022.

Πρόκειται για την κορυφαία έκφραση στην αγροτεχνολογία, που φέτος, για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ηλεία σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πύργου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου  Πατρών και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Geo Routes Institute, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αφού καλωσόρισε στην Ολυμπιακή γη όλους τους συνέδρους, αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα της επισιτιστικής κρίσης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «η ισορροπημένη διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στην υγεία των ατόμων αλλά και του πλανήτη γενικότερα και αυτό ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της χώρας μας. Γιατί είμαστε η χώρα του μέτρου, ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση και το κλίμα της ούτως ώστε τα προϊόντα της να ενσωματώνουν μια φυσική ποιότητα».

Αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της Ε.Ε. λέγοντας πως «μέρος του προβλήματος της επισιτιστικής κρίσης είναι το σύστημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης με το τρομερό έλλειμμα δημοκρατίας. Οι διατροφικές κρίσεις που έβλαψαν ανθρώπους, προκλήθηκαν από χώρες ευνοούμενες από την Ε.Ε. και όχι από το νότο. Η  Ε.Ε. που δεν βοηθάει με τις επιδοτήσεις, όπου σε συνδυασμό με το κόστος της ενέργειας, και τα λιπάσματα που εισάγονται όπως και η νοοτροπία να αντιμετωπίζονται οι αγρότες ως “πολίτες δεύτερης κατηγορίας”, αποτελούν σημαντικό αγκάθι στην αγροτική προοπτική. Ανακυκλώνουμε όμως τις διαπιστώσεις σε ένα εσωτερικό χώρο, όταν τα κέντρα αποφάσεων έχουν μια στεγανοποίηση σε σχέση με την κοινωνία. Η ποιότητα δεν είναι πρωταρχικός σκοπός από τα κέντρα αποφάσεων αλλά μόνο το οικονομικό στοιχείο».

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στην αντίφαση που παρατηρείται στην περιοχή της Ηλείας. Την Ολυμπιακή γη που ενώ καλλιεργήθηκαν οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, δόθηκε προτεραιότητα στην άμιλλα, την κοινωνική αλληλεγγύη και η περιοχή είναι πρώτη σε βιοποικιλότητα, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπογραμμίσει ότι μόνο με συνεργασία μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις κι οι προοπτικές της περιοχής.

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, παρακολούθησαν επίσης από τον Δήμο Πύργου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, η κ. Φλώρα Παπαγιαννάκη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου κι αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος και ο ειδικός συνεργάτης Βασίλης Χριστακόπουλος.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η συμμετοχή πολλών παραγωγών και επιχειρηματιών από την ευρύτερη περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος