FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Διαρκής Μετασχηματισμός της Αριστεράς»: Παρουσιάζεται το Σάββατο 2/10 στον Πύργο το νέο επίκαιρο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη

Ημερομηνία: 27-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Τον συμβολικό για την περίσταση χώρο του Εργατικού Κέντρου Πύργου, επέλεξαν οι εκδόσεις  Εύμαρος για να παρουσιάσουν στην πόλη του Πύργου  το πρόσφατο και εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «Ο Διαρκής Μετασχηματισμός της Αριστεράς»,  το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 7μμ.

Το βιβλίο, του οποίου τον πρόλογο έχει γράψει ο Γιάννης Δραγασάκης και το εξώφυλλο έχει προσφέρει ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, αναφέρεται στην πορεία της σύγχρονης Αριστεράς στην Ελλάδα, από το 1989 μέχρι σήμερα (Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), ενώ περιέχει και ένα πανόραμα για την Αριστερά στον 20ο αιώνα, με τότε μετασχηματισμούς.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η τέως βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός και ο από το Κούμανι προερχόμενος πανεπιστημιακός Κώστας Ζώρας τέως αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο τελευταίος επισκέπτεται επί τούτου τον Πύργο, μεταφέροντας τις δικές του εμπειρίες από τις διεργασίες στην Αριστερά και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Έχοντας θητεύσει ως γενικός γραμματέας υπουργικών συμβουλίων του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1984 έως το 1989.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 το πρωί, οι Πάνος Τριγάζης και Κώστας Ζώρας θα επισκεφθούν τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Η Καθηγήτρια Φωτεινή Βάκη για το βιβλίο Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Η Πανεπιστημιακός Φωτεινή Βάκη σχολιάζοντας το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΙΝΗΣΗ αναφέρει:

Ο τίτλος του βιβλίου ήδη προκαλεί: «Ο διαρκής μετασχηματισμός της Αριστεράς».

Η σημαντική συμβολή του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη δεν είναι μόνο το χρονολόγιο ίδρυσης του Συνασπισμού και της μετεξέλιξής του στον ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν είναι μόνο η ιστορία των ωδίνων μιας δύσκολης γέννας που ακολούθησαν διασπάσεις, απογοητεύσεις και ματαιώσεις, επώδυνοι αναστοχασμοί και οπισθοχωρήσεις αλλά και η μεγάλη ελπίδα του 2015. Πολύτιμη παρακαταθήκη του βιβλίου είναι η ανα-νοηματοδότηση της ιδέας του ευρωπαϊσμού και της σχέσης της Αριστεράς με την Ευρώπη, η διεθνής αλληλεγγύη και η ώσμωση με το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης μέσω της συμμετοχής σε όλα τα φόρα, από την οπτική γωνία ενός διεθνισμού που εκφραζόταν με το γνωστό «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και όχι βεβαίως μιας εθνικής περιχαράκωσης ή της νεκρανάστασης της ιδέας της εθνικής αυτάρκειας και του απομονωτισμού και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η σύνδεση του Σύριζα με τα νέα κινήματα που γέμισαν τις πλατείες αναγεννώντας τον δημόσιο χώρο και τον δήμο και κατασκευάζοντας στέρεες σκαλωσιές στις οποίες χτίστηκαν νέα υποκείμενα και υποκειμενικότητες, αιτήματα και ιδέες.

Και τώρα τι στη σημερινή δυστοπία μιας πανδημίας που ενώ κατέδειξε παγκοσμίως τα όρια αντοχής του καταστροφικού νεοφιλελεύθερου πειράματα εργαλειοποιείται για να μας εισάγει  στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη βιαιότητα και βαρβαρότητα της πρώτης ; Ακυρώνοντας δικαιώματα αιώνων, συντάγματα, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες;

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα ανοιχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, θα εμπνεύσει τη νέα γενιά, τη μοναδική στην ιστορία που ζει χειρότερα από την προηγούμενη και δεν δικαιούται να ονειρεύεται, την εκπτωχευμένη μεσαία τάξη που έγινε η καύσιμη ύλη των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, τους βουβούς και αόρατους. Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο θα εμπνεύσει νέα κινήματα που γίνονται η έκφραση της συσσωρευμένης κοινωνικής ανέχειας και εναντιώνονται στο νεοφιλελευθερισμό οριζόντια, ασυντόνιστα, αρνούμενα διαμεσολαβήσεις και εκπροσωπήσεις, με βραχύβιες εξεγέρσεις και «τουφεκιές στον αέρα». Το ζητούμενο είναι πώς ο θυμός και η απόγνωση θα μετουσιωθούν σε δυνάμεις μετασχηματισμού των κοινωνικών σχέσεων. Η επόμενη φορά «κυβέρνηση της Αριστεράς» ως αριστερής διακυβέρνησης περνά μέσα από την πραγμάτωση της ηγεμονίας των ιδεών στην κοινωνία, με όχημα ένα κόμμα που αρθρώνει με ευκρίνεια τα οράματα και την εναλλακτική πρόταση που κυοφορούν και ψελλίζουν οι ηττημένοι της κρίσης εναντίον όσων θεωρούν τη σημερινή βαρβαρότητα μονόδρομο, αλλά και ένα κόμμα που συζητά, παράγει, ακούει και κρίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 γιατί ενσάρκωσε αγώνες και αγωνίες των «αναλώσιμων υλικών» της κρίσης, εξέφρασε τις προσδοκίες των χαμηλών κοινωνικών τάξεων που ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας πολτοποίησε θεωρώντας τες πρόσκομμα στις επιδιώξεις του, αρθρώνοντας λόγο ευκρινή που δεν επιδεχόταν αμφισημίες και αστερίσκους. Η πολιτική ανασυγκρότηση διαμέσου ενός δημοκρατικού, ευρύτατου διαλόγου οφείλει να προηγείται της οργανωτικής διεύρυνσης και να γίνει η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεσή της. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα της Αριστεράς για να παραμείνει η Αριστερά της ελπίδας.

*Η Φωτεινή Βάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο  Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρώην βουλευτής Κέρκυρας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος