FOLLOW US: facebook twitter

Ο CEO της NASA προειδοποιεί: «Κίνδυνος το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, μπορεί να καταλάβει τη Σελήνη»

Ημερομηνία: 06-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα

Ο διευθύνων σύμβουλος της NASA, Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη που έδωσε στην Γερμανική εφημερίδα bild αυτή τη βδομάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Η Κίνα είναι ικανή να καταλάβει τη Σελήνη και να πει: “Αυτή είναι δική μας τώρα και μη πλησιάζετε”!»

«Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι ένα στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα», είπε στην Bild και σε αντίθεση με το αμερικανικό πρόγραμμα «Artemis», οι Κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να διαμοιραστούν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και να συνεργαστούν με άλλους. «Υπάρχει ένας νέος ανταγωνισμός για την επικράτηση στο Διάστημα, αυτή τη φορά με την Κίνα.»

Η Κίνα εργάζεται για να εγκαταστήσει τους δικούς της αστροναύτες στο φεγγάρι. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει προσγειώσει στην επιφάνεια του φεγγαριού αρκετές φορές ερευνητικά ρομπότ και τα έχει επίσης επαναφέρει με επιτυχία. Μάλιστα, μέχρι το 2030, σύμφωνα με αναφορές από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ένας μόνιμος σταθμός πρόκειται να κατασκευαστεί στη Σελήνη, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει από κοινού με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς ποιους στρατιωτικούς σκοπούς μπορεί να επιδιώκει η Κίνα στο διάστημα, ο Νέλσον είπε στην εφημερίδα: «Τι νομίζετε ότι συμβαίνει στον κινεζικό διαστημικό σταθμό; Μαθαίνουν να κάνουν σαμποτάζ και να καταστρέφουν τους δορυφόρους άλλων χωρών». Ο ίδιος κατηγόρησε την Κίνα για κλοπή τεχνολογίας: «Η Κίνα είναι καλή στο να κλέβει ιδέες και τεχνολογία από άλλους».

Με το πρόγραμμα «Άρτεμις», η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να ξαναστείλει μέχρι το 2025 αστροναύτες των ΗΠΑ, στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένων για πρώτη φορά μιας γυναίκας και ενός έγχρωμου. Η τελευταία φορά που ένας Αμερικανός αστροναύτης περπάτησε στο φεγγάρι ήταν σχεδόν ακριβώς πριν από 50 χρόνια. Μεταξύ 1969 και 1972, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα που έστειλε συνολικά δώδεκα αστροναύτες στη Σελήνη με το θρυλικό πρόγραμμα Apollo.

Το Πεκίνο όμως προκαλεί τις ΗΠΑ στο διάστημα. Η κατασκευή του πρώτου διαστημικού σταθμού της εταιρείας «Tiangong» (ουράνιο παλάτι) προωθείται με ταχύτητα. Η Λαϊκή Δημοκρατία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στο διαστημικό της πρόγραμμα και έχει ήδη κάποιες επιτυχίες. Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που προσγείωσε διαστημόπλοιο και εξερευνητικό ρόβερ στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.


dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος