FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ασάνζ αρνήθηκε την απονομή χάρης από τον Τραμπ γιατί του ζητούσε ως αντάλλαγμα τις πηγές του

Ημερομηνία: 08-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Εκδήλωση για τον Τζούλιαν Ασάνζ, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Τετάρτη με τη συμμετοχή και εισήγηση των Γιάνη Βαρουφάκη, Ken Loach, Brian Eno και Roger Waters. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γ. Βαρουφάκης, αποκάλυψε ότι ενώ υπήρχε πρόταση Τραμπ στον Ασάνζ για χορήγηση χάρης, εκείνος δε τη δέχτηκε αφού ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος του είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα πηγές του.

Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς στο πρόσωπο του δημοσιογράφου διώκεται η ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα δια της μακράς διαδικασίας της ποινής του, εκτιμάται ότι επιχειρείται η ψυχολογική και φυσική εξόντωση του για παραδειγματισμό προς όποιον τολμήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, αποτέλεσε και το θέμα εκδήλωσης τη Τετάρτη, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και στην οποία συμμετείχαν ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και προσωπικότητες όπως ο Ken Loach, ο Brian Eno και ο Roger Waters.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Ασάνζ είχε αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τράμπ, καθώς ο όρος που είχε θέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ήταν να αποκαλύψει πληροφορίες για την πηγή της διαρροής των e-mail της Χίλαρυ Κλίντον, κάτι που αφενός αντιβαίνει στις αρχές και τη φιλοσοφία των Wikileaks και αφετέρου της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «δεν είναι η πρώτη (ούτε η τελευταία φορά) που συνευρίσκονται αυτά τα ονόματα για τον ίδιο σημαντικό σκοπό. Θυμίζουμε την παρέμβασή τους στο Λονδίνο, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την μη απέλαση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ».

Όπως επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλώντας στην εκδήλωση και αναφερόμενος στην ανάγκλη να ασχολούμαστε με την υπόθεση Ασάνζ, «πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε», υπογράμμισε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Βασικό στοίχημα των διωκτών του ήταν ο ίδιος να εξοντωθεί ψυχολογικά αλλά και βιολογικά, ώστε (το σημαντικότερο) κανείς να μη διανοηθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Γι’ αυτό βασικό καθήκον των δημοκρατικών πολιτών σε όλη τη γη είναι να αναπαράγουν αυτό το παράδειγμα, να συντηρούν στη δημόσια ορατότητα τόσο τις αποκαλύψεις του Τζουλιάν, όσο και τις κατάπτυστες μεθοδεύσεις για την εξόντωσή του.
Αυτός ήταν και ο σκοπός της χθεσινής διαδικτυακής συζήτηση ανάμεσα στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και τους Ken Loach, Brian Eno, Roger Waters. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Julian Assange είχε αρνηθεί πρόταση απονομής χάριτος από τον Τράμπ , διότι ο όρος του Αμερικανού Προέδρου ήταν να αποκαλύψει πληροφορίες για την πηγή της διαρροής των e-mail της Χίλαρυ Κλίντον, κάτι που αντιβαίνει στις αρχές και τη φιλοσοφία των Wikileaks!

Δεν είναι η πρώτη (ούτε η τελευταία φορά) που συνευρίσκονται αυτά τα ονόματα για τον ίδιο σημαντικό σκοπό. Θυμίζουμε την παρέμβασή τους στο Λονδίνο, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την μη απέλαση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Από εκεί δανειζόμαστε και τα λόγια από την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στους παρευρισκόμενους, που συνοψίζουν το γιατί η υπόθεση του Ασάνζ μας αφορά όλους.

«Πρώτα ήρθαν για τον Τζούλιαν. Μετά θα έρθουν για τους συνοδοιπόρους μας. Μετά για τους φίλους μας. Κατόπιν για τα παιδιά μας. Τέλος, για τους δημοσιογράφους που δεν κινητοποιήθηκαν υπέρ του Τζούλιαν. Έρχονται για κάθε άνθρωπο που αρνήθηκε να υποταχθεί στους ισχυρούς που εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας στο όνομά μας και χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε.

Ο Μάικ Πομπέο, πρώτος διευθυντής της CIA που διόρισε ο Τραμπ και σήμερα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα Wikileaks «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Πολύ σωστά. Τα Wikileaks είναι πράγματι μια «μη κυβερνητική εχθρική προς το κράτος υπηρεσία πληροφοριών». Όπως θα έπρεπε να είναι όλα τα μέσα ενημέρωσης, η κάθε εφημερίδα, το κάθε κανάλι ή ραδιόφωνο.

Ο Νταν Έλσπεργκ και ο Νόαμ Τσόμσκι προειδοποίησαν τους δημοσιογράφους που απέχουν από την εναντίωση στην απέλαση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Είστε οι επόμενοι στον κατάλογο των καταζητούμενων ενός Προέδρου που σας θεωρεί «εχθρούς του λαού».

Όταν αποστρέφετε το βλέμμα από τον βασανισμό του Τζούλιαν συναινείτε με την δική σας δίωξη.

Βέβαια, εσείς που βρίσκεστε εδώ σήμερα, στην Πλατεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου, έχετε ήδη αποδείξει ότι το γνωρίζετε αυτό. Ότι όλοι μας το γνωρίζουμε. Και πως εσείς, εμείς, έχουμε αποδεχθεί το χρέος μας να το καταστήσουμε γνωστό σε εκείνους που δεν το ξέρουν.

Βλέπετε, ο πιο ορκισμένος εχθρός του Τζούλιαν, ο μεγαλύτερος εχθρός της ελευθερίας, δεν είναι κάποιοι κακοί άνθρωποι που συνωμοτούν σε κρυφά δωμάτια γεμάτα καπνό. Όχι, η συνειδητή, ορθολογικά σχεδιασμένη κακία δεν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός. Ο μέγιστος εχθρός είναι η ΑΠΑΘΕΙΑ. Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΣΙΩΠΗ καλών ανθρώπων. Κουρασμένων ανθρώπων πολύ εξαντλημένων και απογοητευμένων για να έχουν την ενέργεια να διαδηλώσουν. Η ΚΟΥΡΑΣΗ είναι ο εχθρός, ο καλύτερος σύμμαχος των ολιγαρχών.»

Δείτε όλη την εκδήλωση για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Πηγή: thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος