FOLLOW US: facebook twitter

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ημερομηνία: 17-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός
Ο Ηλείος κορυφαίος μουσικός – δεξιοτέχνης τρομπετίστας σε μια εξαιρετική συναυλία στην Αθήνα

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Ο  κορυφαίος Ηλείος μουσικός Ανδρέας Πολυζωγόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα ένα χρόνο περίπου, μετά την υπέροχη χριστουγεννιάτικη συναυλία που έδωσε στις 28 Δεκεμβρίου του 2017 στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο όπου συναντήθηκε μουσικά με τον πιανίστα Χρήστο Τσατσαμπά.

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 εμφανίστηκε στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχοντας στη σειρά συναυλιών Jazz Chronicles με το σχήμα Tania Giannouli Trio.  Η διεθνώς ανερχόμενη συνθέτρια και πιανίστρια Τάνια Γιαννούλη μαζί με τους δύο  σημαντικούς Έλληνες μουσικούς, τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι), έχουν δημιουργήσει  ένα ξεχωριστό τρίο, που σε πλήρη αρμονία αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία μιας μουσικής με ασυνήθιστη ενορχήστρωση, στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Έπειτα από την πρόσφατη sold out performance στο επιδραστικό φεστιβάλ jazz του Βερολίνου (Berliner Festspiele), το Tania Giannouli Trio παρουσίασε  στον Φάρο ακυκλοφόρητο υλικό από το επερχόμενό του album (Labyrinth, Night Flight, κ.α.), όπως ανακοίνωσε η κ. Γιαννούλη, και μια εκπληκτική solo εκτέλεση του Nature Boy (γνωστού και ως … there was a boy ) από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο.

Ιδιαίτερα τιμητική για την ελληνική Jazz σκηνή,  ήταν  η εμφάνιση της Τάνιας Γιαννούλη στο Jazzfest Berlin (2/11/2018), όπου το κοινό είχε  την ευκαιρία να ακούσει σε επίσημη πρώτη, ένα ιδιαίτερο ορχηστρικό έργο, εμπνευσμένο από το Βυζάντιο. Την πιανίστρια συνόδευσαν  ο κορυφαίος Έλληνας τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και ο Κυριάκος Ταμπάκης, δεξιοτέχνης στο ούτι.

Αν η εμφάνιση του τρίο στο JazzFest Berlin ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη στιγμή για τους τρεις Έλληνες μουσικούς, η εμφάνιση τους στο «Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» ήταν μια εξαιρετικά μεγάλη στιγμή για το ελληνικό κοινό προκειμένου να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο, το τρίο που θριάμβευσε στο Βερολίνο.

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος με τη μητέρα του Σοφία Ρουμελιώτη

Ποιος είναι ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1981 και μεγάλωσε στο Σαμικό.  Στα δεκάξι του μετακομίζει στην Αθήνα όπου συμμετέχει στα πρώτα ροκ και μπλουζ γκρουπ και σύντομα ανακαλύπτει τη τζαζ. Σπουδάζει τζαζ κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο ωδείο Φίλιππος Νάκκας και αποφοιτεί το 2002 ενώ δυο χρόνια πριν ξεκινά να παίζει τρομπέτα.

Τον Οκτώβρη του 2002 μετακομίζει στην Ολλανδία και σπουδάζει στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα (μεταξύ άλλων) με τους Markus Stockhausen και Angelo Verploegen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία.

Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ συμμετέχει σε διάφορα «πολυεθνικά» γκρουπ και το 2006 δημιουργεί το Poly Quartet, ένα γκρουπ με το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του. Το 2008 ηχογραφούν το cd «Perfumed Dreams» και κερδίζουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο.

Την ίδια χρονιά αποφοιτεί από το κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και επιστρέφει στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τους Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceo, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Dulce Pontes, Serge Teyssot Gay (Noir Desires), Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Θεοδώρου, Γιώργο Τρανταλίδη, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.α.  To πιο πρόσφατο του πρότζεκτ ήταν ένα αφιέρωμα στην αγαπημένη του ροκ μπάντα Pink Floyd.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος