FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Ένας μικρός απολογισμός από την «εκστρατεία» τους στην Ηλεία

Ημερομηνία: 25-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Γυρίσαμε σπίτι, μα αυτό δε σημαίνει πως ξεχάσαμε όσους στάθηκαν δίπλα μας, 700 χιλιόμετρα μακριά απ’ τον τόπο μας. Από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου βρεθήκαμε κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του πυρός, βοηθώντας τους κατοίκους της Ορεινής Ηλείας. Δε θα μπορούσαμε όμως να βρεθούμε εκεί χωρίς τους τέσσερις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που μαζεύτηκαν σε μόλις ένα Σαββατοκύριακο στην Καρδίτσα. Και όπως είδατε από τη σελίδα μας, και κάποιοι από εσάς το βιώσατε από κοντά, τα καζάνια μας μαγείρευαν καθημερινά χιλιάδες γεύματα για πυροσβέστες απ’ όλη την Ευρώπη, πυρόπληκτους, εθελοντές, καθώς και για όσους είχαν ανάγκη.

Επιπροσθέτως, και εκτός από το μαγειρεμένο φαγητό, τα αυτοκίνητά μας (μα και των υπόλοιπων εθελοντών) μετέφεραν συσκευασμένα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε δεκάδες χωριά της Ηλείας και της Αρκαδίας, τα οποία δεν είχαν (και δε θα έχουν για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα) ηλεκτροδότηση.

May be an image of 1 person and indoor

Βασικά κάναμε αυτό που θα έκανε ο οποιοσδήποτε, χωρίς να ξεχνάμε πως «Ο Άλλος Άνθρωπος» ήταν ο πρώτος που έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Καρδίτσα για να βοηθήσει, πριν καλά-καλά πέσουν τα νερά του Ιανού. Ο «σπόρος» που άφησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, μαγειρεύοντας επί δύο μήνες έξω από το Παυσίλυπο, ήταν αυτός που δημιούργησε τον πυρήνα των εθελοντών της Καρδίτσας: Και ήταν παράδοξο μα ίσως και λυτρωτικό το γεγονός πως συναντηθήκαμε στην Αρχαία Ολυμπία και μαγειρέψαμε μαζί. Γιατί όπως λέει και η παροιμία, «Το δώρο θέλει αντίδωρο και πάλι δώρο μένει. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε.

Χωρίς να πατάμε ακόμα γερά κι ενώ αναρωτιόμασταν πού πηγαίνουμε, μαγειρέψαμε για πρώτη φορά έξω από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, και με την αρωγή δεκάδων εθελοντών από την Αθήνα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, την Κρέστενα, την Πάτρα κ.α., φτάσαμε στο σημείο να «πακετάρουμε» μέχρι και 2.500 γεύματα καθημερινά. Στη συνέχεια η βάση άλλαξε, με έδρα να αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο «Γιωργάκης Πλαπούτας» στον Λάλα Ηλείας. Το σχολείο μας παραχωρήθηκε άμεσα και μετατράπηκε σε μια γιγαντιαία αποθήκη τροφίμων, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της εγγύτητας του χωριού με τις πληγείσες περιοχές, αποτέλεσε και το… επιχειρησιακό κέντρο της Κοινωνικής Κουζίνας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μία αίθουσα είχε μετατραπεί σε πρόχειρο φαρμακείο, για να καλύψει τις ανάγκες των πυρόπληκτων μα και των πυροσβεστών σε μάσκες, κρέμες, μωρομάντηλα, δάκρυα και λοιπά είδη αντιμετώπισης των συνεπειών του καπνού που δηλητηρίαζε τον αέρα.

May be an image of 5 people, people standing, outdoors and indoor

Όσο περνούσαν οι μέρες όλοι λειτουργούσαν σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Η κούραση δεν υπήρχε στο ημερήσιο πρόγραμμα εξαιτίας της άδολης υπερπροσπάθειας μικρών και μεγάλων. Άνθρωποι ετερόκλητοι, που βοηθούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν στις γύρω περιοχές, έμαθαν την ύπαρξη της Καρδίτσας και του «Άλλου Ανθρώπου» σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, έβαλαν στο καθημερινό τους μενού γεύσεις… Θεσσαλίας.

Όμως ευτυχώς, έφτασε η μέρα που η Ορεινή Ηλεία έπαψε να αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα. Έτσι πήραμε κι εμείς το δρόμο της επιστροφής.

Ο απολογισμός μας αναφέρει τόνους φαγητού, χιλιάδες χιλιόμετρα για διανομή σε δύσβατες- και άγνωστες μέχρι πρότινος για εμάς- περιοχές, έναν Δεκαπενταύγουστο μεταξύ αγνώστων που έμελλε να μας μείνει αξέχαστος, αμέτρητες νέες φιλίες, όπως και μια «ένεση αυτοπεποίθησης», για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά στο μέλλον: Γιατί το καλό όπου κι αν σταθεί και μετρηθεί, πάντα κερδίζει το «μαύρο».

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη στήριξη και υποσχόμαστε πως κάπου, κάπως, κάποτε θα ξανασυναντηθούμε υπό συνθήκες κανονικές και όχι με τοξικούς καπνούς.

Ο Αλλος Ανθρωπος Κοινωνικη Κουζινα Δωρεαν Φαγητο Για Ολους

Για οικονομική ενίσχυση

PayPal Account: https://www.paypal.me/oallosanthropos (Mε σημείωση “ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ'”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος