FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αλφειός ξανατρομάζει!

Ημερομηνία: 13-12-2021 | Συντάκτης:

-Πλημμυρικά φαινόμενα στους εκατέρωθεν παραποτάμιους οικισμούς

-Ορατή η απειλή για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχ. Ολυμπίας

-Τα νερά «σκέπασαν» καλλιεργήσιμες εκτάσεις

 


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με τον φόβο του «φουσκωμένου» Αλφειού ζουν από χθες το πρωί οι κάτοικοι των παραποτάμιων οικισμών, καθώς η έντονη βροχόπτωση στα ορεινά «κατέβασε» μεγάλες ποσότητες νερού από τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε πολλά σημεία το ποτάμι ξεχείλισε, «σκεπάζοντας» καλλιεργήσιμες εκτάσεις τόσο από την πλευρά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όσο και από την πλευρά του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του δήμου Πύργου, ενώ η στάθμη του νερού πλησιάζει στο ύψος του αναχώματος που προφυλάσσει τον αρχαιολογικό χώρο από πιθανές πλημμύρες.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβημα πρόσβασης στις κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, στη Λιναριά και στον κάμπο της Μιράκας το νερό έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ έχουν προκληθεί πτώσεις δέντρων και μικρής έκτασης κατολισθήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, με συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας στο αντλιοστάσιο ύδρευσης της Κοινότητας Ξηρόκαμπου και προβλήματα υδροδότησης του χωριού.

«Είχαμε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δέντρων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να ενισχυθούμε για την κοπή τους. Είχαμε κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, στον ορεινό όγκο, πάνω δηλαδή προς το οροπέδιο Λάλα -Πόθου, στο Κρυονέρι, στη Νεράιδα, στις Πεύκες. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, είναι όλα τα μηχανήματα έξω, η Πολιτική Προστασία εδώ και δύο μέρες βρίσκεται επί ποδός. Η προσπάθειά μας είναι και για τον αρχαιολογικό χώρο, όπου είναι οριακά τα πράγματα. Τις επόμενες μέρες μπορεί να είναι λίγο πιο ήπια τα φαινόμενα αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται πιο ορεινά, στην Αρκαδία, στον Λάδωνα, στον Ερύμανθο. Σε επικοινωνία και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προσπαθούμε όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε. Εφιστώ την προσοχή στους δημότες μας, ιδίως στις διαβάσεις από χείμαρρους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ουσιαστικά να μην περνάνε από τέτοια σημεία και βέβαια να προσέχουν για λίγο στο οδικό δίκτυο γιατί η κατάπτωση και οι κοπές δέντρων είναι πολύ πυκνές».», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος ο οποίος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Αρβανίτη είναι σε συντονισμό με τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι εξίσου υψηλός και στις κοινότητες της παραποτάμιας ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ειδικά στο σημείο Μακρίσια-Καλυβάκια, αλλά και ψηλότερα, στον Κάμπο της Παπαδούς, στην Καλλιθέα, τη Δαφνούλα, την Τρυπητή, κλπ.
Ήδη ο δρόμος ανάμεσα σε Μακρίσια και Καλυβάκια, στο σημείο όπου ολοκληρώνεται το προστατευτικό ανάχωμα, έχει κλείσει, ενώ το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχει αναπτυχθεί κατά μήκος του παραποτάμιου δρόμου για να αντιμετωπίσει πιθανές υπερχειλίσεις.

«Τα νερά είναι πολλά, ο Αλφειός έχει φουσκώσει και προσπαθούμε με τα μηχανήματα του τμήματος Πολιτικής Προστασίας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, έχοντας επικεντρωθεί στα πιο επίφοβα σημεία. Με βάση κάποια σημάδια που έχουμε βάλει, η στάθμη έχει υποχωρήσει, ωστόσο δεν εφησυχάζουμε και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε. Ενδεικτικό παράδειγμα της σφοδρότητας του φαινομένου είναι το φράγμα Φλόκα, όπου το νερό παρέσυρε φορτηγά και μηχανήματα που εκτελούσαν έργα τις προηγούμενες ημέρες.

Εντολή απομάκρυνσης πολιτών από τον δήμο Πύργου

Σοβαρό είναι η κατάσταση στον Αλφειό και στα διοικητικά όρια του Πύργου, κοντά στη γέφυρα, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, δόθηκε άμεσα εντολή απομάκρυνσης πολιτών που πιθανόν να βρίσκονται κοντά στο ποτάμι, για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

«Υπερχείλιση Αλφειού! Προσοχή, για όσους δραστηριοποιούνται στις παρόχθιες περιοχές και στην ευρεία κοίτη. Ήδη παρατηρούνται έντονα φαινόμενα στα Μακρίσια. Η Πολιτική Προστασία Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ήδη στέλνει μηχανήματα χωματουργικών εργασιών και ανακοινώνει εντολή απομάκρυνσης πολιτών», έγραψε σε ανάρτησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ