FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει αποκλειστικά στην «Πρωινή»: «Δίνουν την Πατρών-Πύργου σε αυτούς που το εγκατέλειψαν ως ασύμφορο»

Ημερομηνία: 28-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στη ΝΔ
-λογικές «νταβατζήδων» στον αυτοκινητόδρομο
-ακροδεξιά ρητορική και εικόνα χάους στο προσφυγικό
-πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης

 

Δριμύ «κατηγορώ» εξαπολύει στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Πρωινή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει «χρεοκοπημένες λογικές νταβατζήδων» στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, με αφορμή του χειρισμούς του στο έργο της Πατρών-Πύργου, ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για «ακροδεξιά ρητορική» στο προφυγικό και καταγγέλλει την κυβέρνηση για πολιτική συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητη» την αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ Πύργου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την αισιοδοξία του για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την «επείγουσα ανάγκη προοδευτικής συστράτευσης απέναντι στο “ξήλωμα” του κοινωνικού κράτους, την εργασιακή ζούγκλα και την ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου», και επισημαίνει πως το όραμά του είναι «η μεγάλη κυβερνώσα Αριστερά με ρήξεις και μεταρρυθμίσεις».

Η κυβέρνηση επιλέγει την επανένταξη της Πατρών-Πύργου στη σύμβαση παραχώρησης της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε έργο τεμαχισμένο και δεν θα ολοκληρωνόταν εγκαίρως. Τι απαντάτε σε αυτή τη μομφή;

Το γνωρίζαμε, το λέγαμε και το λέμε με μεγαλύτερη έμφαση μετά τα κυβερνητικά πεπραγμένα της, ότι η ΝΔ ήρθε στην εξουσία με την απάτη, και κυβερνά με την απάτη. Αυτό που ίσως δεν είχαμε προβλέψει είναι πόσο γρήγορα θα πρόσθετε στην απάτη την αλαζονεία. Χωρίς να δίνει καμιά σημασία στους ίδιους τους ψηφοφόρους που την πίστεψαν ανέτρεψε μέσα σε έξι μήνες το προεκλογικό της αφήγημα, κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από όσα έταξε. Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο ασφαλιστικό, στο κράτος. Ενώ, από την άλλη, έσπευσε να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στους ισχυρούς, που την βοήθησαν να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Αυτά τα γραμμάτια ξεπληρώνει και με τις «περίεργες» αποφάσεις της για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, για την Πατρών-Πύργου. Αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τα εκατομμύρια που θα χαθούν για το Δημόσιο.

Να δούμε όμως τι έχει συμβεί εδώ: Το  τμήμα Πάτρας – Πύργου περιλαμβανόταν από το 2007, μαζί και με το υπόλοιπο τμήμα Πύργου – Τσακώνας, στην ενιαία σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και είχε χρόνο ολοκλήρωσης το 2012. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 2013, το αφαίρεσε από τη σύμβαση, κατ’ απαίτηση του αναδόχου.  Στη σύμβαση παρέμεινε  μόνο το «φιλέτο» Κορίνθου – Πατρών, με τα υπέρογκα διόδια, που ταλαιπώρησε επί σειρά ετών τους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την Κορίνθου –  Πατρών και πέτυχε μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου Πάτρας-Πύργου, ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα και με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023. Το έργο  έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότησή του και περιλαμβάνει οχτώ εργολαβίες. Οι πέντε είχαν ήδη συμβασιοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019 και εκτελούνταν, η μια επρόκειτο να συμβασιοποιηθεί μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι άλλες δύο ήταν στο στάδιο της επιλογής επιλαχόντα αναδόχου, ύστερα από την έκπτωση του αρχικού μειοδότη.

Και τι κάνει ο υπουργός; ακυρώνει όλες τις εργολαβίες, άρα οδηγεί  σε νέες καθυστερήσεις, διακινδυνεύοντας απώλεια κονδυλίων που έχουν ήδη εξασφαλιστεί, επιβαρύνοντας το δημόσιο με επιπλέον κόστος των αποζημιώσεων και ανακοινώνει ότι συμφώνησε με την «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ» για την απ’ ευθείας ανάθεση της κατασκευής του έργου. Δηλαδή απευθείας ανάθεση στους ίδιους εργολάβους που εγκατέλειψαν το έργο το 2013, ως ασύμφορο!

Έτσι, χωρίς καμιά ντροπή, γυρίζουν την Ελλάδα πίσω, στις λογικές, των “νταβατζήδων”, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδρύσει κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών, μία εξ αυτών στον Πύργο. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος για τα αδιέξοδα του προσφυγικού. Θυμηθείτε τι έλεγε ο ίδιος και η ΝΔ προεκλογικά. Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσκαλεί τους πρόσφυγες, εμφάνιζαν το πρόβλημα ως πρόβλημα φύλαξης των συνόρων και δημόσιας τάξης, υποδαύλιζαν και εκμεταλλεύονταν τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Έσπειραν δηλαδή ανέμους υιοθετώντας πλήρως την ακροδεξιά ρητορική, και τώρα θερίζουν θύελλες. Κατάργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δημιούργησαν μπάχαλο με τις αρμοδιότητες, ακύρωσαν πλήρως το σχεδιασμό που ήταν σε εξέλιξη για την αποσυμφόρηση των νησιών και εμφανίστηκαν απολύτως ανέτοιμοι να διαχειριστούν μία πραγματική αύξηση των ροών.

Τους πήρε έξι μήνες για να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του Υπουργείου και τώρα προσπαθούν να πείσουν τους δικούς τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες να δεχθούν στην περιοχή τους πρόσφυγες και μετανάστες. Μας κατηγορούσαν για τη Μόρια, την οποία παραδώσαμε τον Ιούλιο με 5.200 άτομα και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

Είναι τραγικοί και μοιραίοι. Πανικοβάλλουν τον κόσμο και αποκρύπτουν το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 εξετάστηκαν 130.000 αιτήσεις ασύλου, έγιναν 25.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και 13.000 οικογενειακές επανενώσεις.

Αυτά δεν θα τα ακούσετε πουθενά, όπως επίσης δεν θα ακούσετε για τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν σε πολλές περιοχές της χώρας και στην περιοχή σας. Ανοιχτές δομές, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αρμονικής συμβίωσης με τον τοπικό πληθυσμό, που δείχνουν ότι όπου εφαρμόζεται σχέδιο, οι πρόσφυγες εντάσσονται αρμονικά στην τοπική κοινωνία.

Και αυτό είναι το ζητούμενο. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τακτικής και οργανωμένης αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορές σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα. Ένα οργανωμένο σχέδιο ένταξης των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία, με ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτό που αρχίσαμε να υλοποιούμε με τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη.

Μόνο με ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να ανατραπεί η εικόνα χάους που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κλείσει 38 ΑΕΙ που ιδρύθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου, μεταξύ αυτών και το ΤΕΦΑΑ Πύργου, ενώ ήδη φανερώνει και προθέσεις συγχώνευσης περιφερειακών τμημάτων, όπως η Γεωπονία Αμαλιάδας, και ηΜουσειολογία Πύργου;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην αγωνία της να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιωτικών κολεγίων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την υποβάθμιση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων. Επανέφερε τη μνημονιακή ρύθμιση Αρβανιτόπουλου για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων, ρύθμιση που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Και φυσικά συνδυάζει και εδώ την εξυπηρέτηση συμφερόντων, με την απάτη, βασισμένη στη συσκότιση της αλήθειας από τα συστημικά ΜΜΕ.

Για την αναστολή λειτουργίας των 38 νέων τμημάτων ΑΕΙ, για παράδειγμα, μας λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα θεσμοθέτησε υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Επιχειρηματολογία που καταρρίπτεται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, τους Πρυτάνεις και τις Συγκλήτους. Τα ίδια τα Πανεπιστήμια πρότειναν τη θεσμοθέτηση των νέων Τμημάτων, τα είχαν εντάξει στον στρατηγικό τους σχεδιασμό και είχαν την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους και κάποια είχαν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση των νέων τμημάτων, ώστε να υποδεχτούν φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2020.

Θέλω να ακουστεί αυτό το δεδομένο.  Την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 υπήρχαν 451 Τμήματα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων, υπάρχουν 432 Τμήματα στα Πανεπιστήμια. Λιγότερα τμήματα και είναι αστείο να μας κατηγορεί η ΝΔ για ίδρυση τμημάτων χωρίς σχέδιο, για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

Ειδικά για την Ηλεία, η Ν.Δ. αναστέλλει εντελώς αδικαιολόγητα τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού. Ενός τμήματος για το οποίο προβλεπόταν έναρξη λειτουργίας το 2020 και θα αποτελούσε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την πόλη του Πύργου, αλλά συνολικά για το νομό και τη Χώρα. Η λειτουργία του, εξαιτίας της σύνδεσής του με την Αρχαία Ολυμπία, είχε τη δυναμική να το καταστήσει φάρο παγκόσμιας προβολής και ανάδειξης του Ολυμπισμού.

Η  ΝΔ όμως, το μόνο σχέδιο που έχει είναι το σχέδιο συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Κλείνει τμήματα, ναρκοθετεί το μέλλον χιλιάδων νέων, και την ίδια στιγμή μεριμνά για τη νόθα ισοτιμία των πτυχίων των κολεγίων ευνοώντας όσους έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράζουν την “αριστεία” τους.

Είστε αισιόδοξος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και τη σύμπηξη της προοδευτικής συμμαχίας;

Ναι, είμαι αισιόδοξος. Οι πολίτες που συναντώ σε όλη τη χώρα, αντιδρούν στα σχέδια και την πρακτική της Δεξιάς. Και ελπίζουν. Εξακολουθούν να πιστεύουν στο όραμα μιας δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας.

Είμαι αισιόδοξος γιατί τα μηνύματα από ολόκληρη την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικά, ενώ ταυτόχρονα μας ασκούν πίεση να πάμε πιο γρήγορα, γιατί είναι επείγουσα η ανάγκη προοδευτικής συστράτευσης.

Κι έχουν δίκιο. Την κάνει επείγουσα η παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους, ο χυδαίος νεποτισμός, η επέλαση των δικών τους παιδιών, κάθε ηλικίας, στο κράτος.

Την κάνουν επείγουσα τα δώρα στην οικονομική ολιγαρχία, η επιβολή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοροϊδία της μεσαίας τάξης.

Την κάνει επείγουσα η ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, οι ακροδεξιές προκλήσεις, η πατριδοκαπηλία.

Την κάνει επείγουσα η εργασιακή ζούγκλα που επιστρέφει, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα σε λίγους μήνες.

Την κάνουν επείγουσα οι νέες και οι νέοι, που εν ονόματι του νόμου και της τάξης κακοποιούνται, ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο, με τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος Νόμος και Τάξη.

Την κάνει επείγουσα η ασυδοσία της συνομοταξίας του λευκού κολάρου και του θολού ποινικού μητρώου, που ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Και έχει μετατρέψει την ενημέρωση σε προπαγάνδα και την προπαγάνδα σε τοξικό πόλεμο κατά της Αριστεράς και ενάντια σε ό,τι κινείται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Την κάνει επείγουσα η εφαρμογή, στη θέση της δικής μας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μιας άστατης, παθητικής και αμήχανης εξωτερικής πολιτικής. Που μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη χώρα.

Και αυτή την ανάγκη, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να την αποκρύψουν, όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι τελειώσαμε με την Αριστερά, ο κόσμος που συναντώ, οι πολίτες που μας  προσεγγίζουν, και την κατανοούν και είναι διατεθειμένοι να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Δεν περιμένουν τα δελτία για να τους πουν τι να κάνουν. Διεκδικούν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Έρχονται με διάθεση και όραμα τη μεγάλη προοδευτική παράταξη των καιρών μας, τη μεγάλη κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας, με ρήξεις και μεταρρυθμίσεις καθημερινά σε κάθε τόπο, σε κάθε πεδίο.

Με κάνει αισιόδοξο το κοινό όραμά μας για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, χωρίς αποκλεισμένους, για μια κοινωνία, όπως συνηθίζω να λέω, που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος