FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αλέξης το θέλει, η Φώφη;

Ημερομηνία: 30-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
…οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο…

Παρά την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η απλή αναλογική παραμένει το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό φέρνει εκ νέου στο επίκεντρο το ενδεχόμενο συγκρότησης προοδευτικών κυβερνήσεων συνεργασίας, αναθερμαίνοντας τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων που είτε έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής είτε αρχίζουν τώρα -και προς το παρόν δειλά- να σκέφτονται αυτή την πιθανότητα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε και όπως είναι αυτονόητο εξακολουθεί να στηρίζει την απλή αναλογική, το μοντέλο των συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων με προοδευτικό πρόσημο συνιστά μονόδρομο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι για εκείνον παράδειγμα αποτελούν οι κυβερνήσεις τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, απαιτείται η σύμπραξη του Κινήματος Αλλαγής (και άλλων δυνάμεων), το οποίο για την ώρα δεν ξεκαθαρίζει απολύτως τη θέση του.

Τα πρόβατα και ο λύκος

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι κάλπες με απλή αναλογική θα είναι μια ευκαιρία για όλα τα κόμματα, τα πρόσωπα, τις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της Δεξιάς και της Ακρας Δεξιάς «να απαντήσουν στο δίλημμα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ή επιστροφή στο μοντέλο της παντοδυναμίας του ενός, που αποδείχτηκε καταστροφικό για τη χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εκεί θα κληθεί ο καθένας να πάρει θέση όχι με βάση κληρονομημένες αντιπαλότητες, πολιτικές διαφορές και κλειστά δόγματα, αλλά με βάση την αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ο ρεαλιστικός, κοινός, δημοκρατικός τόπος για να προχωρήσει η πατρίδα μπροστά».

Ερωτηθείς μάλιστα αν θεωρεί εφικτό αυτό το σενάριο και αν πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό είναι πιθανόν, αρκεί οι προοδευτικές δυνάμεις να σταματήσουν την παραδοξότητα να «ευνοούν» με τη στάση τους τη Δεξιά, «απογοητεύοντας τους δημοκρατικούς πολίτες».

Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη πρωτόγνωρη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση στο Πάρκο Ξυστρή« οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο».

Κλειστά χαρτιά

Σε χρόνο παράλληλο, σε παρόμοια ερωτήματα κλήθηκε να τοποθετηθεί η Φώφη Γεννηματά, η οποία διαφωνεί μεν με την απλή αναλογική, ωστόσο η μη αποδοχή της πρότασής της για τον εκλογικό νόμο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι οδηγεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε επαναχάραξη στόχων και σε στρατηγική πρώτου γύρου εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται μετεκλογικά να καθίσει σε κοινό τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναζήτηση κοινών προγραμματικών τόπων για κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που όμως για την ώρα δεν αποσαφηνίζουν πλήρως από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την άλλη πλευρά, δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι τυχόν διπλές κάλπες, όπως είναι το σχέδιο που εξυφαίνεται από τον πρωθυπουργό για να «κάψει» την απλή αναλογική, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως δυσμενής για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, η κ. Γεννηματά δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ ότι δεν μπορεί να μπει σε σενάρια συμμαχιών, για τα οποία, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε πολύ μακριά». Υποστήριξε δε ότι η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρεται σε αυτοδύναμη πορεία και προγραμματικές συγκλίσεις «για να είμαστε μέρος της λύσης και να επιτυγχάνεται προοδευτική διακυβέρνηση».

Η Φώφη Γεννηματά παρέπεμψε όλα τα υπόλοιπα για μετά τις εκλογές, όταν θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα, φρόντισε πάντως να διευκρινίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι παράταξη διαμαρτυρίας, αλλά «παράταξη εξουσίας» και ο στόχος της είναι να δώσει στον ελληνικό λαό τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε τη στάση του στο θέμα των διπλών εκλογών αλαζονική και τυχοδιωκτική, ενώ για τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εκτίμησε ότι έχουν ως βασικό διακινητή το μέγαρο Μαξίμου, από όπου «ετοιμάζονται για τις δύσκολες ημέρες».

Οι περισσότεροι διαφωνούν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, καθώς την αντίθεσή του διατυπώνει το 52% των πολιτών και μόλις το 38% δηλώνει ότι συμφωνεί.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής, ένδειξη που σημαίνει ότι το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβερνήσεων συνεργασίας βρίσκει ευήκοα ώτα στο εν λόγω ακροατήριο, ενώ αντιθέτως δεν φαίνεται να πείθει το επιχείρημα της Ν.Δ. περί ισχυροποίησης της κυβερνησιμότητας μέσω του νέου μοντέλου διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνήσεις συνεργασίας προτιμά επίσης η πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 51%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος