FOLLOW US: facebook twitter

Ο Κ. Αλεξανδρόπουλος για το «Παρ΄ αθιν΄ αλός»: «Δεν βαδίζουμε στα αμαρτωλά βήματα του παρελθόντος»

Ημερομηνία: 21-12-2020 | Συντάκτης:

Οι δημότες του δήμου Ζαχάρως αναμένουν από το Δήμαρχο και τη Νέα Δημοτική Αρχή να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους και να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη του τόπου. Όλοι γνωρίζουν ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και   χρόνος πολύτιμος. Ο Δήμος Ζαχάρως έμεινε πίσω αλλά δεν μπορεί να είναι καθηλωμένος στην υπανάπτυξη.  Να προχωρήσουμε εμπρός ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο, είναι η εντολήπου λάβαμε από τους δημότες μας και θα την τιμήσουμε. Ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν κατανοούν πλέον ότι το Π.Δ. για τη δήθεν προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι η  ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ του Δήμου μας. Το Π.Δ. αφαιρεί επίσης μεγάλες δυνάμεις ανάπτυξης από τον νομό Ηλείας ο οποίος παραμένει στην ομάδα των ουραγών νομών της χώρας. Όσοι άνθρωποι  στο Δήμο, ή στο νομό αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ζημιώνονται  οι δημότες μας από τη μείωση της αξίας της γης και των περιουσιών τους, αφού δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, να κτίσουν, να αγοράσουν ή να πουλήσουν καλό είναι να μην προκαλούν όσους ζουν ήδη τη φτώχεια που έρχεται σκληρή στα σπίτια όλο και περισσότερων κατοίκων του Δήμου μας.

Στην τοπική εφημερίδα (Πρώτη) διάβασα τις καλοπροαίρετες και αισιόδοξες απόψεις των βουλευτών του νομού μας κ.κ. Δ. Αυγερινοπούλου,  Κ. Τζαβάρα, Δ. Καλαματιανού και του συμπατριώτη δικηγόρου κ. Β. Φουρλή, σχετικά με τη δυνατότητα της επαναλειτουργίας  του «Παρά θιναλός». Θα τους ζητήσω να επισκεφτούμε μαζί τη διοίκηση της ΕΤΑΔ ΑΕ, προκειμένου να πάψει να υπάρχει οιοδήποτε περιθώριο σύγχυσης που άλλοτε δημιουργείται τυχαία άλλοτε σκόπιμα αλλά κυρίως για να ζητήσουμε όλοι μαζί να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επαναλειτουργήσει το «Παρά θιναλός». Όπως έγραψα σε εκτενές άρθρο στις εφημερίδες στις 7-12-2020: «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου Ζαχάρως για την επαναλειτουργία του «Παρά θιναλός» και η κατόπιν εισήγησής μου, ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (112/20-7-2020) του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως, με παρόντες τους 19 από τους 21 Δημοτικούς Συμβούλους και τους 26 προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων είναι κρυστάλλινη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης ή παρερμηνείας της βούλησης της δικής μου αλλά και του δημοτικού συμβουλίου (η απόφαση στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Δυστυχώς, το «Παρά θιν΄ αλός» σήμερα ανήκει στην ΕΤΑΔ. Πρέπει να επιδιώκουμε μέσω της εταιρίας αυτής του Δημοσίου να προωθεί τις διαδικασίες και να το διατηρεί σε καλή  κατάσταση για να λειτουργεί. Σήμερα χρειάζονται αρκετά χρήματα για να επισκευαστεί και κυρίως η άδεια από την Πολεοδομική Υπηρεσία για τις εργασίες επισκευής του, μετά από πολύχρονη εγκατάλειψη. Η ΕΤΑΔ είναι αρμόδια ως ιδιοκτήτρια κρατική εταιρία για να επισκευάσει και δημοπρατήσει το ακίνητο αυτό. Όταν το επισκευάσει αν για κάποιο λόγο επιθυμεί να το δημοπρατήσει ο Δήμος Ζαχάρως είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε με τις νόμιμες διαδικασίες.

Ο Δήμος Ζαχάρως, έχοντας γνώση των εμποδίων που βάζει το Π.Δ. ζήτησε από τον παρελθόντα Φεβρουάριο (2020) διευκρινίσεις με τέσσερα (4) διαδοχικά έγγραφα και ένα εξώδικο: μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η 1η απάντηση ήλθε με το έγγραφο αρ. πρωτ. 5151/27-07-20 από τη “ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, στο οποίο αναφέρεται ότι: «Παρατηρείται ότι, κατά την έννοια της επιχειρούμενης ρύθμισης, ως απαγορευμένη «επέμβαση» στην περιοχή του εν λόγω αυθαιρέτως δημιουργηθέντος οικισμού νοείται η τυχόν έγκριση οικοδομικής ή άλλης δραστηριότητας ή χρήσης σε αυτήν.” (Οι υπογραμμίσεις δικές μου). Η 2η απάντηση ήλθε από τη “ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΚΙΛΟΤΗΤΑΣ–ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ με αρ. πρωτ. ΥΠΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/61222/1552 ημ/νια 13/0702020. 5151/27-07-20. Πρόκειται για την πλέον αρμόδια Δνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που είναι  υπεύθυνη για το Π.Δ. του Κυπαρισσιακού κόλπου. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι: «Η Υπηρεσία μας θεωρεί ότι η διατύπωση της παρ. 5 του άρθρου 8 «μεταβατικές διατάξεις του β σχετικού είναι σαφής».

Η 3η απάντηση ήλθε από τη “ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ Α. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι: «Μετά τα παραπάνω και περιοριζόμενοι σε θέματα αρμοδιότητάς μας, έχουμε την άποψη ότι η απαγόρευση στην περιοχή του Αγ. Νικολάου αφορά στην ανέγερση νέων κτιρίων ή στην εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων και όχι σε εργασίες συντήρησης ή εκσυγχρονισμού (χωρίς επέκταση των υφιστάμενων κτιρίων)». Τα δύο προηγούμενα έγγραφα υπογράφονται από τους διευθυντές των Υπηρεσιών και είναι σαφή ενώ το 3ο υπογράφεται (αντ’ αυτού) από υπάλληλο χωρίς να σημειώνεται ο  βαθμός του και κυρίως τονίζει… ότι λέει ΑΠΟΨΗ. Σε κάθε περίπτωση εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν διευκόλυνε την ΕΤΑΔ μέχρι σήμερα για να ξεκινήσει διαδικασίες για το «Παρά θιναλός».

Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιβεβλημένα μέτρα με τη βοήθεια όλων των δυνάμεων πολιτικών και κοινωνικών του τόπου θα επιδιώξουμε μετά τις εορτές συνάντηση με την διοίκηση  της ΕΤΑΔ ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για την επαναλειτουργία του «Παρά θιναλός».

Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να βαδίσουμε στα αμαρτωλά βήματα του παρελθόντος,  όσο και αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν. Οι ανακρίβειες, οι μισές αλήθειες και οι ανεύθυνες προσωπικές εκτιμήσεις για κορυφαία ζητήματα του τόπου, αναβιώνουν και αναπαράγουν  τη νοοτροπία που κόστισε ακριβά στο τόπο μας. Το μήνυμα προς κάθε καλόπιστο και κυρίως κακόπιστο φίλο είναι ότι με αρχές μας την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, την ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ κάναμε τον αγώνα μας ως αντιπολίτευση και ζητήσαμε και λάβαμε τη συντριπτική ψήφο των δημοτών. Με τις ίδιες αρχές εργαζόμαστε για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες της κοινωνίας του Δήμου Ζαχάρως – Φιγαλίας.

Εύχομαι σε όλους ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟ 2021


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος