FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Άκης στα όπλα» με το βλέμμα στην Κατοχική Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 01-11-2021 | Συντάκτης:

Η Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας συμμετείχε στο αντιφασιστικό αφιέρωμα της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης


 

Η «Λέσχη Βιβλίων Αμαλιάδας» συμμετέχοντας στο αντιφασιστικό αφιέρωμα της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας επέλεξε να σχολιάσει την παραμονή της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940 το μυθιστόρημα του Κυριάκου Ντελόπουλου «Ο Άκης στα όπλα». Το βιβλίο παρουσίασε η κ. Πουλχερία Γεωργιοπούλου και μαζί με αυτό σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην κατοχική Αμαλιάδα.

Η κ. Γεωργιοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

– Οι ιστορίες που επιλέγει ο συγγραφέας να μοιραστεί μαζί μας με χιουμοριστικό τρόπο δια στόματος του μικρού Άκη διαδραματίζονται στην κατοχική Αμαλιάδα και τεκμηριώνονται πλήρως μέσα από τα βιβλία τοπικής ιστορίας στα οποία εξαιρετικοί Αμαλιαδίτες κατέγραψαν μνήμες από πρόσωπα και γεγονότα της ιταλογερμανικής κατοχής.

– Ένα από αυτά τα γεγονότα είναι το φοβερό μπλόκο στις 20 Ιούλη 1944 από γερμανούς και ταγματασφαλίτες του Κοκκώνη, που έφτασαν με αμαξοστοιχία από τον Πύργο. Ο λαϊκός ήρωας και θρυλικός παρτιζάνος Χρήστος Αθανασόπουλος – Σαρλώ – συνελήφθη, βασανίστηκε απάνθρωπα και μεταφέρθηκε μαζί με δεκάδες Αμαλιαδίτες στα κρατητήρια των ταγματασφαλιτών στον Πύργο. Χωρίς δίκη αποφασίστηκε, μαζί με τέσσερις ακόμα, η εκτέλεσή του. Επέζησε του φοβερού γεγονότος, σηκώθηκε από τον τάφο του και χάθηκε μέσα στη νύχτα κουβαλώντας στους ώμους του βαριά τραυματισμένο συναγωνιστή του.

Στη συνέχεια η κ. Γεωργιοπούλου αναφέρθηκε στην -μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας- ανάδειξη της Μαρίκας Μπότση – Τσαπαλίρα, πρώτης δημάρχου της πόλης και ολόκληρης της Ελλάδας για 101 ημέρες και τον τρόπο που αναδείχτηκε. Τέλος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της κ. Μαρίκας Μπότση – Τσαπαλίρα και στην κοινωνικο-πολιτική της πορεία.

Τα μέλη της «Λέσχης Βιβλίων Αμαλιάδας » παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την παρουσίαση του βιβλίου και των στοιχείων της τοπικής ιστορίας και εκφράστηκε η επιθυμία της συστηματικότερης ενασχόλησης με την τοπική μας ιστορία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος