FOLLOW US: facebook twitter

Ο Αγώνας και η θυσία του Χαρ. Βιλαέτη τιμήθηκε και φέτος στο Λαντζόι

Ημερομηνία: 07-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών από όλην την Ηλεία τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον χώρο του Μνημείου της Μάχης του Λαντζοΐου Πύργου η ηρωική ομώνυμη μάχη της 10ης Μαΐου 1821 και η θυσία του Ηλείου Οπλαρχηγού Χαραλάμπους Βιλαέτη. Διοργανωτές για μία ακόμη χρονιά ήταν η Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων», ο Σύνδεσμος Οπλιτών Νομού Ηλείας και ο Λαογραφικός και Χορευτικός όμιλος «Ηλείων Παράδοσις». Παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση  με την συμμετοχή και πολλών ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Ακολούθως ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση τονίζοντας ότι η θυσία του Βιλαέτη τον Μάιο του 1821 δεν υπήρξε μάταια, καθώς έδωσε θάρρος στους Επαναστάτες Έλληνες να νικήσουν και να αποκτήσουν την Ελευθερία τους εδώ στην Ηλεία.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δάσκαλος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Γουμέρου κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, που αναφέρθηκε στα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821 που οδήγησαν στις μάχες του Πύργου (3 Απριλίου 1821), Αγουλινίτσας (24 Απριλίου) και Λαντζοΐου (10 Μαΐου 1821), στις οποίες μορφές σαν τον Χαραλάμπη Βιλαέτη έδειξαν θάρρος και αυτοθυσία. Έδειξαν τέτοιες αρετές που σήμερα σπανίζουν σε μία Ελλάδα που έχει απομακρυνθεί από τις αξίες που δίδαξε η ίδια σε όλον τον Κόσμο.

Στην συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους εκπροσώπων της αυτοδιοικησης, συλλόγων του δήμου Πύργου και της Ι. Μητρόπολης Ηλείας . Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις μνήμην των ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων», που διηύθυνε ο κ. Ευστάθιος Θεοδόσης.  Στο τέλος χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» παρουσίασε δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκε.  Μικρή δεξίωση, τέλος, παρέθεσε το Κτήμα Μπριντζίκη για όλους τους παρευρισκομένους


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος