FOLLOW US: facebook facebook

Ο Άδωνις η 1η κατοικία και οι «απρόσεκτοι»

O καθαρόαιμος Άδωνις Γεωργιάδης μας το λέει από τώρα «γιατί δεν θέλει να χαλάσουμε καρδιές μετά τις 30 Απρίλη»: Απροκάλυπτη επιβεβαίωση – η οποία εκφράστηκε με τον συνήθη κυνικό και προκλητικό  τρόπο του μεγαλόσχημου υπουργού –  της απόφασης για άρση της  προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον ερχόμενο Μάιο.

Το υπουργείο Οικονομικών, διά του Χρήστου Σταϊκούρα, το έχει πει ήδη αλλιώς: Έχει δεσμευτεί στο Eurogroup πως από τον Μάιο και μετά δεν θα υπάρχει κανέναν πλαίσιο προστασίας για τους «κόκκινους» οφειλέτες: Ούτε μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού, ούτε, νόμος Κατσέλη, ούτε οποιοδήποτε άλλο δίχτυ ασφαλείας για την πρώτη κατοικία. Εξ ου και το κυβερνητικό προσκλητήριο προς άπαντες του οφειλέτες να εκμεταλλευτούν τώρα, εάν και εφόσον έχουν την δυνατότητα, το εναπομείναν πλαίσιο προστασίας διότι μετά από τρεις μήνες δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως από τον Μάιο και μετά θα υπάρξει μπαράζ πλειστηριασμών από το οποίο δεν θα εξαιρείται πλέον – ούτε θα αντιμετωπίζεται με ειδικά κριτήρια – ούτε η πρώτη κατοικία. «Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα ζήσουμε μέρες Ισπανίας, από την εποχή των μαζικών εξώσεων και εκποιήσεων», λέει χαρακτηριστικά νομικός με εμπειρία στην διαδικασία των πλειστηριασμών και τα κόκκινα δάνεια, και επισημαίνει πως μόνον για το επόμενο οκτάμηνο έχουν ήδη προγραμματιστεί – και αναρτηθεί επισήμως – τουλάχιστον 4.500 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Η εικόνα αυτή προϊδεάζει ντε φάκτο για την έκρηξη τεράστιου κοινωνικού ζητήματος, με χιλιάδες πλέον δανειολήπτες να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια στα οποία ζουν. Και εδώ, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης – που, παρεμπιπτόντως, προσφάτως προανήγγειλε «έκρηξη επενδύσεων» στην χώρα – ήταν κυνικά αφοπλιστικός: «Εδώ υπάρχει και το θέμα της προσωπικής ευθύνης του καθενός», είπε  μιλώντας στην ΕΡΑ – κοινώς, διαμήνυσε πως για όσους χάσουν τα σπίτια τους ισχύει απλώς το «ας πρόσεχαν».

«Η λέξη “ντροπή” είναι λίγη για να τους χαρακτηρίσει», ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών – ο σχεδιασμός όμως για μαζικούς πλειστηριασμούς παραμένει αμετάβλητος.

Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, επισημαίνουν ότι στο εξής η διαχείριση του όλου ζητήματος – και παρά την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία που εμπερικλείει – θα γίνει με πολύ πιο σκληρούς όρους καθώς τον πρώτο λόγο θα τον έχουν πλέον τα funds. Πρόκειται για τα funds στα οποία έχει ήδη πουληθεί μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων των τραπεζών και είναι εκείνα που έχουν αναλάβει πια και τον ρόλο του επισπεύδοντα στους πλειστηριασμούς. Η πρακτική αυτή, μάλιστα, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά και την ενεργοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

Ενδεικτικό του ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός ότι η δέσμευση της κυβέρνησης να μην δοθεί καμία παράταση στο πλαίσιο προστασίας της πρώτη κατοικίας έχει συμπεριληφθεί και στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, καθώς η επίσπευση των πλειστηριασμών αποτελεί πια πρώτη προτεραιότητα των δανειστών στην διαδικασία της μεταμνημονιακής εποπτείας.

author@proini.newsΑφήστε μια απάντηση