FOLLOW US: facebook twitter

Oι αγρότες εκτός εξωδικαστικού που εκκινεί 3 Αυγούστου

Ημερομηνία: 23-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Εκτός του ιδιαίτερα ελκυστικού πλαισίου που εισάγει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο οποίος εκκινεί στις 3 του ερχόμενου Αυγούστου, μένουν τελικά οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα. Την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο μέγαρο του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα.

Με δηλώσεις του στο AgroNews, ο παριστάμενος στην εκδήλωση ενημέρωσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, παρέπεμψε την κατηγορία αυτή των αγροτών-φυσικών προσώπων για ρυθμίσεις «σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», που προφανώς ήδη ισχύουν, τονίζοντας ότι «δεν απαιτείται να υποβάλλουν αίτηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Άλλωστε όπως έχει απαντήσει στην βουλή ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας στις 9 Ιουνίου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, «οι αγρότες κατά κανόνα δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και επομένως δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά στο νόμο για τα υπερ-χρεωμένα νοικοκυριά».

«Εμπορική ιδιότητα θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι αγρότες, που δεν καλλιεργούν οι ίδιοι τις εκτάσεις τους, αλλά χρησιμοποιούν οργανωμένη επιχείρηση για την εκμετάλλευσή τους», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε: «Η τελευταία κατηγορία αγροτών μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Στο πλαίσιο του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, αλλά και προς όλες τις Τράπεζες(κατά συνέπεια και προς την τράπεζα Πειραιώς), συμπεριλαμβάνοντας και τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος