FOLLOW US: facebook twitter

Nυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά από 1η Μαΐου το θερινό ωράριο της ΔΕΗ-Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ημερομηνία: 28-04-2022 | Συντάκτης:

Πώς θα δείτε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα σπίτι σας- Πώς θα κάνετε αίτηση για να αποκτήσετε μειωμένη χρέωση

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη του νυχτερινού οικιακού τιμολογίου της θερινής περιόδου, που ξεκινάει από την 1η Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου. Το ωράριο είναι από τις 23:00 έως τις 7:00.

Παλαιότερα υπήρχε και το συνεχές ωράριο νυκτερινού ρεύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του δικτύου διανομής δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).

Υπενθυμίζεται ότι με το νυχτερινό ρεύμα υπάρχει μειωμένη χρέωση έως και κατά 30% στη χρέωση του ρεύματος (ευρώ/kWh). Συγκεκριμένα, οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με διαφορετικές τιμές, την τιμή του Οικιακού Τιμολογίου Γ1 στις ώρες χρέωσης «Ημέρας» και με μειωμένη τιμή «Νύχτας» στις ώρες μειωμένης χρέωσης.


Πώς θα διαπιστώσετε εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα

Εάν είστε νέος χρήστης (ενοικιαστής/ιδιοκτήτης) ακινήτου και θέλετε να μάθετε αν έχετε «νυχτερινό» υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσετε.

Κατ’ αρχάς ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε.  Για παράδειγμα εάν ο πάροχός σας είναι η ΔΕΗ, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, αναφέρεται το είδος του τιμολογίου, δηλαδή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ:  Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην πίσω  όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού εμφανίζεται αναλυτικά «η πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατώρων (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού. Στην πίσω όψη του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ λογαριασμού (πάνω αριστερά) εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο έλεγχος της εγκατάστασης του σπιτιού σας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης. Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ανάβει το λαμπάκι, τότε κάνετε χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

Τέλος μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής δηλαδή αν υπάρχουν δυο κοντέρ στο μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώνουν αν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις.


Πώς θα κάνετε αίτηση για νυχτερινό ρεύμα

Για όσους δεν έχουν νυκτερινό ρεύμα, εφόσον το επιθυμούν, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να εγκαταστήσει στην παροχή του μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή μετρητή ο οποίος μετρά χωριστά την κατανάλωσή του σε δυο χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη).

Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, εφόσον ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομά σας:

• στην εφαρμογή εξυπηρέτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/
• τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Η συμμετοχή στις δαπάνες για την εγκατάσταση μετρητή με χρονοχρέωση -δηλαδή ημερήσιου και νυκτερινού ρεύματος- ανέρχεται σε 34 ευρώ συν ΦΠΑ.


alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος