FOLLOW US: facebook twitter

Πυρ ομαδόν!: Νοσοκομειακοί γιατροί Πύργου & Αμαλιάδας κατά 6ης ΥΠΕ και Διοίκησης Γ.Ν Ηλείας

Ημερομηνία: 16-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών με αφορμή τη μετακίνηση Αναισθησιολόγου: «Δεν μας θέλουν!»

-«Κινήσεις της 6ης ΥΠΕ που θυμίζουν τη διαφήμιση «Να φύγετε, να πάτε αλλού» σχολιάζουν οι γιατροί

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

«Δε μας θέλουν!». Μέσα σε αυτές τις τρείς λέξεις, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, συμπυκνώνει την πραγματικότητα που βιώνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Πύργου, τις «απρόσωπες και ανάλγητες συνθήκες» που ζουν καθημερινά όπως χαρακτηριστικά τονίζουν και που στην ουσία, αποτελούν τη βασική αιτία που δεν έρχονται νέοι γιατροί αλλά και που φεύγουν οι ήδη υπηρετούντες!

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης, με αφορμή την αιφνιδιαστική μετακίνηση Αναισθησιολόγου από το πολύπαθο Νοσοκομείο Πύργου στην Κεφαλλονιά για 15 ημέρες συνεχόμενης εφημερίας, έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά το ρεπορτάζ της «Πρωινής» σχετικά με τις αποχωρήσεις ιατρών με τον τίτλο «Διαρκώς στο κόκκινο» και την επιβεβαίωση των γραφόμενων μας- ολίγον ωραιοποιημένα-  από την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας μια μέρα αργότερα. Ακολούθησε επίσης, και η δημοσιοποίηση λίστας «προτάσεων- αιτημάτων» πολυάριθμων προσλήψεων ιατρών από το Διοικητή προς την 6η ΥΠΕ… και ως μια πρώτη απάντηση, για την ανάγκη ενίσχυσης των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας, έλαβε την …απόφαση μετακίνησης.

Η απόφαση της 6ης ΥΠΕ όμως να μετακινήσει τον Αναισθησιολόγο στη Κεφαλλονιά και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων και στέρησης μισθού σε περίπτωση άρνησης, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για το γεγονός ότι το Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Πύργου θα μείνει ακάλυπτο μετά τις 23 Οκτωβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών.

Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου κ. Θεοδώρα Νικολοπούλου και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Απαλίδης, επισημαίνετε:

«Έκπληκτοι μάθαμε για την αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησης αναισθησιολόγου από το πολύπαθο νοσοκομείο του Πύργου στην Κεφαλονιά.

Η φανατική άρνηση των κυβερνήσεων, διαχρονικά, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, έκανε πάλι το θαύμα της.

Κατά παράβαση οποιουδήποτε εργατικού δικαίου, με διαδικασία που θυμίζει στρατιωτικό φύλλο πορείας, με απάνθρωπο τρόπο μετακινήθηκε, εν μία νυκτί, ένας από τους απομείναντες γιατρούς του νοσοκομείου Πύργου. Ο συνάδελφος πήρε εντολή να μεταβεί στην Κεφαλονιά ώστε να εφημερεύσει 15 ημέρες συνεχόμενα, στα πλαίσια του δόγματος «μπαλώνουμε τρύπες», απειλούμενος με πειθαρχικές κυρώσεις και στέρηση μισθού σε περίπτωση άρνησής του.

Η ένωση στεκόταν και στέκεται πάντα απέναντι σε αυτού του είδους τις αυθαιρεσίες και θα στηρίξει κάθε συνάδελφο που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει το δίκιο του.

Δεν είναι δυνατόν η απάντηση της περιφέρειας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στις ελλείψεις προσωπικού να είναι οι μετακινήσεις συναδέλφων για λίγες μέρες δεξιά και αριστερά, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο σαν μπαλάκι.

Με τέτοιες απρόσωπες και ανάλγητες συνθήκες, όχι μόνο δεν προσελκύουμε νέους γιατρούς αλλά διώχνουμε και τους ήδη υπηρετούντες, όπως για παράδειγμα τους δύο έμπειρους και αξιόλογους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αλλά και άλλων κλινικών (όπως Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Πνευμονολογική) που πρόσφατα παραιτήθηκαν, επιλέγοντας να βρουν αλλού την  τύχη τους.

Αλήθεια, πως θα καλύψει το υπουργείο, η περιφέρεια και η διοίκηση του νοσοκομείου τις εφημερίες του αναισθησιολογικού τμήματος, οι οποίες από τις 23/10/20 και μετά παραμένουν ακάλυπτες;
Θα μετακινήσει γιατρό-μπαλάκι από άλλο νοσοκομείο ή θα προβεί στη συνήθη τακτική των “εντέλλεσθε” οδηγώντας σε σωματική και ψυχική εξόντωση τους εναπομείναντες γιατρούς;

Το Νοσοκομείο του Πύργου έχει ήδη αρκετά και σημαντικά προβλήματα και δεν χρειάζεται να φορτώνεται και άλλα λόγω σπασμωδικών αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Αν θέλετε νοσοκομεία να προσλάβετε γιατρούς.

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εκμηδένισης του ΕΣΥ και της μείωσης του κόστους της δημόσιας υγείας,
κάνει το νοσοκομείο του Πύργου να αρχίζει να θυμίζει ένα άδειο πουκάμισο.

Γι΄ αυτό, μην εκπλαγείτε όταν στο τέλος του χρόνου, μετά και τις αποχωρήσεις των γιατρών που συνταξιοδοτούνται, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια ούτε καν τα βασικά τμήματα του νοσοκομείου.

Και τότε “ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα”…».

Καταγγελία από Ένωση Ιατρών Ν.Μ. Αμαλιάδας- Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας- Επιστημονικό Συμβούλιο: Εφημερεύουμε με λιγότερους γιατρούς και από τα Κέντρα Υγείας!

-Κατηγορούν τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας για αδιαφορία, αυταρχική και εχθρική συμπεριφορά που οδηγεί όπως τονίζουν στην αποχώρηση ιατρών από τις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού

Το ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και εφημερεύει σε επίπεδο Νομού χωρίς την παρουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (καρδιολόγου και παθολόγου) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους Ηλείους ασθενείς, η «Πρωινή» το έχει επισημάνει πολλές φορές. Τώρα ήρθε η ώρα των γιατρών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, να καταγγείλουν ανοιχτά τα όσα συμβαίνουν στη Νοσηλευτική Μονάδα καλώντας τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας και τη Διοικητή της Ν.Μ. Αμαλιάδας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων του Νομού. Στην καταγγελία τους, κατηγορούν τη διοίκηση των μονάδων και την 6η ΥΠΕ για αδιαφορία αλλά και τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας για αυταρχική, εχθρική και μεροληπτική συμπεριφορά που έχει οδηγήσει στην αποχώρηση πολλών γιατρών από τις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού!

Όπως τονίζουν, οι ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας μέσω των εκλεγμένων επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργάνων τους, Ιατρική Υπηρεσία, Επιστημονικό Συμβούλιο, Ένωση Ιατρών, έχουν κατ’ επανάληψη ενημερώσει για τα σημαντικά προβλήματα της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας και αυτό έχει γίνει με πληθώρα εγγράφων που έχουν αποσταλεί στο Διοικητή και την Αναπληρώτρια Διοικήτρια του ΓΝ Ηλείας, στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δυστυχώς δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα» τονίζουν χαρακτηριστικά και εξηγούν:

  • Η ΝΜ Αμαλιάδας πραγματοποιεί εφημερίες νομού χωρίς την παρουσία καρδιολόγου και παθολόγου παρά τα συνεχή αιτήματά μας προς τις διοικήσεις.
  • Υπάρχει αδιαφορία από τη διοίκηση των μονάδων και την 6ης ΥΠΕ για την εξασφάλιση των απαραίτητων αγροτικών και γενικών ιατρών βάσει προγράμματος και μετάθεση των ευθυνών προς τρίτους.
  • Καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη κατάρτιση μηνιαίου προγράμματος εφημέρευσης με ευθύνη των διοικήσεων των Νοσοκομείων και της ΥΠΕ.
  • Η αυταρχική εχθρική και μεροληπτική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι στο νοσοκομείο και τους ιατρούς του έχει οδηγήσει στην αποχώρηση πολλών εξ αυτών συνολικά από το ΓΝ Ηλείας προς άλλες μονάδες υγείας ή προς τη συνταξιοδότηση.
  • Οι ιατροί της ΝΜ Αμαλιάδας αποτελούν συνεχώς το «δεκανίκι» στην «υποτιθέμενη» λειτουργία του συστήματος καθώς δύο παθολόγοι και ένας ορθοπεδικός έχουν μετακινηθεί μόνιμα στη ΝΜ Πύργου. Εκτός αυτών, καλούνται όποτε χρειαστεί και άλλοι συνάδελφοι για εφημέρευση με συνεχόμενα και καθημερινά «εντέλλεσθαι».

Συνέπεια των παραπάνω είναι η ΝΜ Αμαλιάδας σε κλειστές εφημερίες να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, λιγότερο ακόμα και από τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Ακόμα, εν μέσω πανδημίας η ΝΜ Αμαλιάδας, όπως και όλες οι Μονάδες του Νομού καθημερινά αποδυναμώνονται σε ιατρικό προσωπικό ενώ την ίδια στιγμή κανείς ιατρός δεν έχει προσληφθεί μέσω των τελευταίων προκηρύξεων. Τα αναφερόμενα γεγονότα και οι συμπεριφορές αποτρέπουν συναδέλφους να δηλώσουν ως προτίμηση τα νοσοκομεία του Νομού Ηλείας.

Συγχρόνως με τη μη επίλυση των γνωστών και χρόνιων αυτών προβλημάτων, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων και της 6ης ΥΠΕ προσπαθούν να χρεώσουν το ενδεχόμενο κλείσιμο της ΝΜ Αμαλιάδας, την απαξίωση του ΓΝ Ηλείας και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας σε όλους εμάς. Τους ιατρούς που καθημερινά, με κίνδυνο να χρεωθούμε τις παραλείψεις τους, διακινδυνεύουμε την αξιοπρέπεια, την επιστημονικότητα καθώς και τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Όλα τα ανωτέρω κοινοποιούνται και στα Μέσα Ενημέρωσης του Νομού ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Ηλείας ποιος θα ευθύνεται για τυχόν αναστολή της λειτουργίας των «προβληματικών», όπως έγιναν, Μονάδων Υγείας. Ελπίζουμε έστω και τώρα οι διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων του Νομού».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος