FOLLOW US: facebook twitter

ΟΛΜΕ: Αντιδημοκρατική ενέργεια η κατάθεση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Σφοδρές οι πρώτες αντιδράσεις από  ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία-Ζητούν άμεσα την απόσυρσή του

Σφοδρές αντιδράσεις σωματείων, φορέων, ομοσπονδιών, πολιτικών κομμάτων και προβληματισμό ευρύτερα στον χώρο της εκπαίδευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει μεσούσης της πανδημίας νέο πολυνομοσχέδιο χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς και πολιτικούς φορείς. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου φέρνουν σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα σκληρό, ανταγωνιστικό και εξετασιοκεντρικό πεδίο μάχης για τους όλους τους μαθητές.

Για ανυπαρξία διαλόγου κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, τονίζοντας πως η κατάθεση νομοσχεδίου αποτελεί μια βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια, δεδομένων των υγειονομικών και κοινωνικών συνθηκών εν μέσω πανδημίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση με την οποία η ομοσπονδία απορρίπτει το νομοσχέδιο, τονίζεται ότι δεν προηγήθηκε ο στοιχειώδεις διάλογος με τις δύο μεγαλύτερες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ).

«Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε έγκαιρα επισημάνει και προειδοποιήσει το υπουργείο Παιδείας ότι θεωρεί απαράδεκτη την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας και παράλληλα εχθρική πράξη προς τον κλάδο μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Συγκεκριμένα είχαμε τονίσει ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κυβέρνηση κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Έχουν ανασταλεί, λόγω της πανδημίας, σειρά ατομικών μας δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και του «συνέρχεσθαι», ενώ έχουν μπει σοβαροί φραγμοί στο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» και στην πραγματικότητα η ΟΛΜΕ δε μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις καταστατικές της λειτουργίες (Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ, Γενική Συνέλευση των Προέδρων)» αναφέρουν οι καθηγητές. «Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να ζητά υποτίθεται τη συναίνεση και από την άλλη να καταθέτει νομοσχέδιο που αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας (μαθητές, γονείς, καθηγητές, δασκάλους) και το οποίο είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις. Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου με κλειστά σχολεία, καθεστώς μερικής ελευθερίας και χωρίς διάλογο είναι πρώτα από όλα μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια. Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης θα αντιδράσει δυναμικά σε αυτές τις μεθοδεύσεις» συνεχίζουν. Και καταλήγουν με τη φράση: «Δηλώνουμε προς το υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα θα λάβει όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες απαντήσεις που επιβάλλονται από τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ, ζητά  ζητά παρέμβαση από διεθνείς οργανώσεις εκπαιδευτικών, για το νομοσχέδιο. Στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ τονίζει επίσης πως «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να ζητά τη συναίνεση όλων των Ελλήνων, προκειμένου η Χώρα να ξεφύγει από την πανδημία με τα λιγότερα δυνατά τραύματα και απώλειες, το Υ.ΠΑΙ.Θ. να  χαιρετίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών που στήριξαν και στηρίζουν αποτελεσματικά τους μαθητές στην «αχαρτογράφητη» εξ αποστάσεως εκπαίδευση  και την ίδια στιγμή να τους εμπαίζουν επιβάλλοντας μονομερείς αποφάσεις με απαράδεκτο τρόπο καθώς γνωρίζουν ότι οι «έκτακτες συνθήκες» έχουν «παγώσει» δημοκρατικά δικαιώματα  και  τους στερούν το δικαίωμα της συλλογικής αντίδρασης».

Την απόσυρση του Ν/Σ ζητά και η ΣΥΝΕΚ

Την απόσυρση του Ν/Σ  για την Παιδεία ζητά με ανακοίνωσή της και η ΣΥΝΕΚ ( Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις» πρωτοβουλίας καθηγητών που μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:

Με το νομοσχέδιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

  1. Μετατρέπει το σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο) σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις, θεσμοθετώντας πανελλαδικού τύπου εξετάσεις μέσα από τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία προαγωγής και απόλυσης, και θυσιάζοντας πολύτιμο διδακτικό χρόνο στη διεξαγωγή εξετάσεων. Η αύξηση του εξεταστικού φόρτου και η καθιέρωση της τράπεζας θεμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση της μαθητικής διαρροής και στη μετατροπή του Λυκείου σε σχολείο όπου θα καλλιεργείται ακραίος ανταγωνισμός μεταξύ μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών και θα ενισχύεται η ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια, σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής δυσκολίας για την οικογένεια.
  2. Επαναφέρει την αυστηροποίηση των μαθητικών ποινών, δίνοντας βάρος στην τιμωρία και όχι την πρόληψη και την παιδαγωγική διαδικασία, καθώς και το αντιπαιδαγωγικό μέτρο της αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους, που θα συνοδεύουν τους μαθητές σε όλη τους της ζωή.
  3. Αυξάνει τον αριθμό των πρότυπων σχολείων δημιουργώντας συνειδητά και σκόπιμα, ένα νέο τοπίο στην εκπαίδευση με σχολεία δύο κατηγοριών, προσηλωμένο στο ιδεολόγημα της «αριστείας» που είδαμε πώς εφαρμόστηκε από το επιτελικό κράτος του Κου Μητσοτάκη σε νοσοκομεία και οργανισμούς.
  4. Επαναφέρει την εσωτερική και εξωτερική τιμωρητική αξιολόγηση για σχολεία και εκπαιδευτικούς με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ένταση του ανταγωνισμού και τελικά τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών. Επανέρχεται, η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αρχικά για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που συνδέεται με την υπηρεσιακή και την επαγγελματική τους εξέλιξη και φανερώνει το δρόμο που θα ακολουθήσει για όλους τους εκπαιδευτικούς από τον Σεπτέμβρη του 2021.
  5. Για τους αναπληρωτές, που περιμένουν τον διορισμό τους από το φθινόπωρο του 2019, επιχειρεί δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις μέσω της αύξησης των ετών ποινής όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Απορρίπτουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ως απαράδεκτο, απαιτούμε την απόσυρσή του και καταγγέλλουμε την ίδια την πράξη της κατάθεσης ως αντιδημοκρατική με μόνο στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση των εκπαιδευτικών ζητημάτων

Πηγή: tanea.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος