FOLLOW US: facebook twitter

Νομιμοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις και 120 δόσεις για τα «πυροδάνεια»

Ημερομηνία: 22-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία
Κομβικές για την Ηλεία δύο διατάξεις στον νόμο για τις ρυθμίσεις οφειλών
-Προ τη θετική κατεύθυνση οι 120 δόσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, Διον. Χαμεζόπουλος

Δύο διατάξεις που διευθετούν ως έναν βαθμό την τύχη των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία χορηγήθηκαν το 2007, μετά την καταστροφή που υπέστη η Ηλεία από τις φονικές πυρκαγιές. Η πρώτη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 266 του νόμου «ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» και αφορά την ανάκτηση των «πυροδανείων», όπως όριζε με απόφασή της η Κομισιόν από τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο άρθρο, «μεμονωμένες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες κατά τον νόμο προϋποθέσεις, όπως εξειδικεύονται από την υπό στοιχεία 36579/Β.1666/30-08-2007 (Β΄ 1740) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και κρίθηκε ότι πρέπει να ανακτηθούν, σύμφωνα με την υπ. αρ. C (2019) 7094 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) της 7ης Οκτωβρίου 2019, μπορούν να υπαχθούν εκ των υστέρων είτε σε κανονισμό για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) είτε στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής (ΕΕ L 193 της 1ης.7.2014), εφόσον πληρούσαν τις προβλεπόμενες κατά τον χρόνο χορήγησής τους προϋποθέσεις. Αν η υπαγωγή της παρούσας δεν είναι δυνατή ή δεν καλύπτει το σύνολο του προς ανάκτηση ποσού, τα προς ανάκτηση ποσά μπορούν να συμψηφισθούν με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που προβλέπονται σε μελλοντικό καθεστώτος ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).

Υπενθυμίζεται ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος είχε επιχειρηματολογήσει σε ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όταν παρέχεται για την επανόρθωση ζημιάς από θεομηνίες, είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, επικαλούμενος τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (651/2014), που ορίζει πως οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια θα πρέπει να θεωρούνται γεγονότα που συνιστούν θεομηνία.

Τροπολογία για 120 δόσεις

Παράλληλα, χθες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που ρυθμίζει την ευνοϊκή αποπληρωμή των οφειλών από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε 120 δόσεις, τα οποία έχουν καταπέσει και έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ έως και τις 7 Οκτωβρίου του 2019, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.

«Βεβαιωμένες οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Ελεγκτικά Κέντρα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2332/1995 (Α’ 181) ή παροχής της εγγύησης της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ” (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ), ή της εταιρείας με την επωνυμία Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), όπως ισχύουν, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7.10.2019, όπως αναγράφεται στο αίτημα κατάπτωσης των τραπεζών στις αρμόδιες Υπηρεσίες, δύνανται να ρυθμίζονται σε έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από ττς προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β) Από δύο έως και τέσσερις μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά 95%.

γ) Από πέντε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%.

δ) Από 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%.

ε) Από 25 έως και 36) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%

στ) Από 37έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 45%.

ζ) Από 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 30%

η) Από 61 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 20%.

θ) Από 73 έως και 96 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 15%.

ι) Από 97 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 10%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ηλείας, Διονύσης Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για μια θετική νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει ανάσα στους επαγγελματίες.

«Θα περιμένουμε να δούμε και το τελικό κείμενο που θα ψηφιστεί, όμως επί της αρχής αποτελεί μια ρύθμιση που κινείται στη σωστή κατεύθυνη, διότι θα προσφέρει στους πυρόπληκτους δανειολήπτες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν οφειλές σε βάθος δεκαετίας με χαμηλό επιτόκιο, τις οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξοφλήσουν», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος