FOLLOW US: facebook twitter

Νομιμοποιούνται κτηνοτροφικές μονάδες σε δάση

Ημερομηνία: 22-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Γίνονται οριστικά τα προσωρινά παραχωτηρήριαόσων καλλιεργούν εκχερσωμένες εκτάσεις

Στον «απεγκλωβισμό» αρκετών κτηνοτρόφων και παραγωγών οδηγούν νέες διατάξεις που περιέχονται στον ψηφισμένο νόμο 4796/2021, καθώς προσφέρουν τη δυνατοτητα νομιμοποίησης εγκαταστάεων που κατασκευάστηκαν κατά το παρελθόν σε δασικές εκτάσεις χωρίς την απαραίτητη άδεια της δασικής υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο του νόμου, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 η διαδικασία νομιμοποίησης ορισμένων εγκαταστάσεων και έργων  όπως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία, μελισσοκομεία, εκτροφεία θηραμάτων, υδατοκαλλιέργειες, εκτροφεία γουνοφόρων ή άλλες συναφείς κτηνοτροφικές μονάδες, ιεροί ναοί και βοηθητικοί χώροι αυτών, μετόχια, ησυχαστήρια, ιερές μονές και βοηθητικοί χώροι αυτών, παρεκκλήσια και ιερά προσκυνήματα, κλπ.

Ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας  δήλωσε ότι  η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών μονάδων που είχαν εγκατασταθεί σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τις δασικές υπηρεσιες  μπορεί πλέον να επιτευχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 με την υποβολή του σχετικού αιτήματος και πρόσθεσε πως ο ίδιος νόμος προσφέρει τη δυνατότητα να γίνουν οριστικά τα προσωρινά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν από τη δασική υπηρεσία σε δημόσιες δασικές εκτάσεις οι οποίες εκχερσώθηκαν προ δεκαετιών για αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δράσεις.

«Είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, διότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν προσωρινά παραχωρητήρια και τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να τα κάνουν οριστικά και να περαστούν στους χάρτες σαν εκτάσεις Δ/Α4, δηλαδή εκτάσεις παραχωρημένες για έναν σκοπό, και να μην εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για προσωρινά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν τη δεκαετία 1965-75 και τα οποία προέβλεπαν μόνο τη χρήση της έκτασης. Δινόταν διαρκώς παράταση μέχρι τώρα. Η τελευταία παράταση έληξε στις 8 Αυγούστου του 2020 και τώρα δίνεται νέα παράταση ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι 31.12.2023 οι διαδικασίες όλων των οριστικών παραχωρητηρίων και να κλείσει αυτό το θέμα, μειώνοντας τον αριθμό των αντιρρήσεων και των παραχωρητηρίων. Είναι εκτάσεις Δ/Α, δηλαδή δάση που εκχερσώθηκαν παράνομα και είχαν νόμιμους τίτλους με προσωρινά παραχωρητήρια. Για αυτές τις εκτάσεις ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να γινει οριστικός ο τίτλος και να αποφύγει τη διαδιασία εξαγοράς. Είναι μια σημαντική διάταξη που θα λυσει σοβαρά προβλήματα», εξήγησε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος