FOLLOW US: facebook twitter

Νίκος Κουσάβελος: Ανοργανωσιά-Προχειρότητα-Ανευθυνότητα

Ημερομηνία: 14-09-2020 | Συντάκτης:

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς εντελώς διαφορετικής από τις προηγούμενες που ξεκινούσαν με χαρούμενη διάθεση και πλατιά χαμόγελα. Η φετινή ξεκινά με έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Πέρα από τα νέα δεδομένα και τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας έρχεται η ελληνική πολιτεία, το υπουργείο Παιδείας και πολλοί δήμοι να την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη και απρόβλεπτη.

Εν μέσω πανδημίας λοιπόν: το υπουργείο αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 25, οι οποίοι στοιβάζονται κυρίως σε μικρές ακατάλληλες αίθουσες που δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστο οι προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής. Συγχρόνως δεν προβαίνει στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Στην Ηλεία αυτήν την ώρα υπάρχουν νηπιαγωγεία με 45 και 50 μαθητές και μία! νηπιαγωγό, δημοτικό σχολείο με 36 μαθητές και μία μόνο δασκάλα και πολλά άλλα σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς, όπως τμήματα με αριθμό μαθητών πάνω από 25, ολιγοθέσια σχολεία με έναν δάσκαλο λιγότερο, νηπιαγωγεία που δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα. Η προσωρινή λύση της μετακίνησης εκπαιδευτικών από σχολεία με μικρότερο αριθμό μαθητών (που κι εκεί είναι απαραίτητοι) απλά κουκουλώνει το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει των ευθυνών του το Υ.ΠΑΙ.Θ για τις περικοπές των προσλήψεων που έκανε ούτε για το γεγονός ότι -εδώ και δύο εβδομάδες- δεν φρόντισε να αποκαταστήσει το πρόβλημα με νέες προσλήψεις.

Σχολεία χωρίς καθαρίστριες, χωρίς αντισηπτικά και μάσκες. Πλήρης ανοργανωσιά και ανευθυνότητα.

Για άλλη μια φορά αυτός που “θα βάλει πλάτη” για την ομαλή λειτουργία, την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών του είναι ο Έλληνας εκπαιδευτικός με το φιλότιμο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενωμένοι, οφείλουμε να προασπίσουμε το δημόσιο σχολείο, το οποίο βάλλεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τις αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους που προκαλούν σύγχυση και θυμηδία.

Νίκος Κουσάβελος, εκπαιδευτικός, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος