FOLLOW US: facebook twitter

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Θα δώσουμε μάχη σε όλα τα επίπεδα απέναντι στους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου Πατρών»

Ημερομηνία: 17-02-2021 | Συντάκτης:

Με αφορμή την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών που αφορά στα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η εύλογη αγωνία για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων και ενεργειών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία πολιτική απόφαση για παύση ή μεταφορά τμημάτων σε άλλες περιοχές.

Ως δεδομένο αυτή τη στιγμή έχουμε την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία δεν ευνοεί τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στην Ηλεία, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά δεν υπάρχει καμία απόφαση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ΕΘΑΑΕ.

Πρόκειται για μία εισήγηση που εκπορεύεται από την επιθυμία που έχουν εκδηλώσει εδώ και πολύ καιρό οι καθηγητές- μέλη ΔΕΠ, κυρίως από το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ωστόσο πρέπει να καταστεί σαφές ότι τις καταργήσεις τμημάτων δεν τις αποφασίζουν οι καθηγητές.

Πριν από κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι  προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Ηλεία για την εξασφάλιση κτιριακών υποδομών και όχι μόνο, ενώ οι καθηγητές οφείλουν να σκεφτούν πρωτίστως τους φοιτητές που επέλεξαν τα συγκεκριμένα τμήματα για τις σπουδές τους και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες που έχουν εκφράσει διαχρονικά την διάθεσή τους να στηρίξουν τα συγκεκριμένα τμήματα.

Το κριτήριο για τη λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί τα μέλη ΔΕΠ, αλλά αυτό που επιτάσσουν τα Ακαδημαϊκά κριτήρια και οι λοιπές παράμετροι.

Και εδώ είναι εμφανείς οι παρενέργειες του περιβόητου ‘Νόμου Γαβρόγλου’ βάσει του οποίου δημιουργήθηκαν Πανεπιστημιακά τμήματα με παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο στην ίδια Περιφέρεια, δίνοντας την δυνατότητα σε καθηγητές να επιδιώκουν την μετακίνησή τους σε άλλα τμήματα!

Είναι αδιανόητο να προτείνεται το κλείσιμο του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και να υποστηρίζεται ένα νεοσύστατο τμήμα στο Μεσολόγγι, όπως είναι αδιανόητο να προτείνεται η μεταφορά του Τμήματος Μουσειολογίας από τον Πύργο στην Πάτρα, δηλαδή η απομάκρυνση ενός τμήματος που βρίσκεται δίπλα από την κοιτίδα του πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία με την παγκόσμια ακτινοβολία.

Το θέμα της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας έχει αποτελέσει για εμένα προσωπικά αντικείμενο συζήτησης, με συγκεκριμένες προτάσεις,  με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και εξακολουθώ να βρίσκομαι σε επαφή για να αποτραπεί η μετακίνηση των Τμημάτων.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών λοιπόν θα πρέπει να δει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και αντί για καταργήσεις και μετακινήσεις πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο στήριξης των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας της Ηλείας, στελεχώνοντάς τα με το απαιτούμενο προσωπικό, εγκαταλείποντας κάθε σχέδιο υποβάθμισής τους.

Είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας και θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Ανδρέας Νικολακόπουλος

Βουλευτής Ν.Δ. Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος