FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το πρώην «Ταμείο Μολυβιάτη»

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

«Η ανάγκη για στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 είναι μεγάλη όπως μεγάλη ήταν και η ανάγκη που είχε προκύψει από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οι συνέπειες των οποίων υφίστανται ακόμα και σήμερα. Χρειάζεται να δημιουργηθεί, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ένα Ειδικό Μοντέλο Αναπτυξιακού Προγράμματος…». Τα παραπάνω τονίζει με νέα διαδοχική παρέμβασή του στη Βουλή, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το γνωστό ως «Ταμείο Μολυβιάτη» και την αξιοποίηση ποσού από αυτό για νέα έργα στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας.

Ο βουλευτής Ηλείας ζητά ειδικότερα να υπάρξει ενημέρωση για το υπόλοιπο των χρημάτων που διατίθενται για την αρωγή των πυρόπληκτων, για το ποσό που μέχρι σήμερα έχει διατεθεί και για την πρόθεση του Υπουργείου να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός για τη στήριξη της σημερινής πληγείσας περιοχής.

Πιο αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Νικολακόπουλου έχει ως εξής:

«Πριν από λίγες ημέρες, οι πολίτες της Ηλείας βρέθηκαν δυστυχώς για άλλη μια φορά μετά από 14 χρόνια αντιμέτωποι με μια τεράστια καταστροφή. Η Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, έθεσε πρωταρχικό μέλημα την άμεση αποκατάσταση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στις 5.8.2021 και 13.8.2021 αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα της κρατικής αρωγής με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών, την αποτελεσματική προστασία και ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την άμεση στήριξη των πληγέντων.

Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 είχαν δημιουργήσει εκείνη την περίοδο στην Ηλεία ένα τεράστιο κλίμα συμπαράστασης, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση ενός ποσού από διάφορους δωρητές για την ανακούφιση των τότε πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε στο Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών και είναι ευρύτερα γνωστό ως ”Ταμείο Μολυβιάτη”. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο Ταμείο ανέρχονταν στο ποσό των 208 εκατ. ευρώ από 93.000 δωρητές.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. 546/13/6-9-2019 ερώτησης & ΑΚΕ που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αναφορικά με το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), το οποίο καταργήθηκε την 1-1-2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3895/2010 (Α’ 206), μας επισυνάψατε κ. Υπουργέ την φωτοτυπία κίνησης του Λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων Νο 2341103053 από 20/06/2011 έως και 09/09/2019 με ακριβές υπόλοιπο λογαριασμού στα 62.177.129,57 ευρώ (στοιχεία εξαγόμενα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής – ΟΠΣΔΠ -).

Πλέον, ο Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, διατίθεται για την ολοκλήρωση των ήδη εγκεκριμένων έργων στις πληγείσες Περιφέρειες, η πληρωμή των οποίων γίνεται με βάσει την πρόοδο των εργασιών, εξαιρουμένου του ποσού που προκύπτει από τις απεντάξεις  των έργων τα οποία είχαν εγκριθεί από το Ταμείο και είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ αλλά δεν είχαν δημοπρατηθεί και το οποίο όπως επισημάνατε, σε απάντησή σας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 546/13/6-9-2019 ερώτηση και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 3534/133/24-1-2020 ερώτηση  που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, επρόκειτο να επαναδιατεθεί μέσω νέας Κ.Υ.Α., σε νέα έργα υποδομής για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007.

Η ανάγκη για στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 είναι μεγάλη όπως μεγάλη ήταν και η ανάγκη που είχε προκύψει από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, οι συνέπειες των οποίων υφίστανται ακόμα και σήμερα. Χρειάζεται να δημιουργηθεί, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή, ένα Ειδικό Μοντέλο Αναπτυξιακού Προγράμματος

Ωστόσο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εφόδιο για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και τέτοιο είναι και το ποσό που έχει απομείνει από το παραπάνω ταμείο το οποίο προοριζόταν αποκλειστικά για την Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος