FOLLOW US: facebook twitter

Α. Νικολακόπουλος: Ασφαλιστικό με το βλέμμα στη Νέα Γενιά μας!

Ημερομηνία: 03-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Στο νέο μοντέλο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που θα ανταποκρίνεται στα νέα δημογραφικά δεδομένα και στις λειτουργίες ενός σύγχρονου Κράτους με εξασφάλιση συντάξεων για τους νέους  και τους παλιούς ασφαλισμένους, μίλησε στη Βουλή  για το σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας σε σχέση με το ασφαλιστικό και τη Νέα Γενιά ο Ηλείος κοινοβουλευτικός Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ανέφερε μάλιστα τους τρεις πυλώνες που μπορεί να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια επισημαίνοντας :

« Ο πρώτος πυλώνας, αφορά την κύρια-βασική σύνταξη. Την σύνταξη που εγγυάται το κράτος, η οποία βασίζεται σε ένα διανεμητικό σύστημα όπου ο σημερινός ασφαλισμένος πληρώνει τον σημερινό συνταξιούχο.

Στο δεύτερο πυλώνα, έναν πυλώνα που αποτελεί τομή για το νέο σύστημα, εισάγεται ο «ατομικός κουμπαράς»  που επιτρέπει στους νέους ασφαλισμένους να αποταμιεύουν και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην δυνατότητα επιλογής του ασφαλισμένου στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενός δικού του επενδυτικού προφίλ. Έναν πυλώνα με καθαρά κεφαλαιοποιητικά κριτήρια με τα οποία παράλληλα με την κύρια εθνική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται από το κράτος, οι συνταξιούχοι θα έχουν και την προσωπική επικουρική τους σύνταξη. Ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων όμως, η τελική σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζόμενου που έχει καταβάλει.

Και μόνο ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την ιδιωτική ασφάλιση και θα είναι προαιρετικός».

 

 

Ο κ Νικολακόπουλος  συνδέει με συγκεκριμένα στοιχεία  την εξέλιξη του ασφαλιστικού με την πορεία του δημογραφικού προσθέτοντας μεταξύ άλλων :

«Είναι γνωστό  ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα  της χώρας μας είναι το δημογραφικό. Το πρόβλημα αυτό είχε τονισθεί ιδιαίτερα και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2015. Ένα ζήτημα που προϋπάρχει και διαρκώς διογκώνεται καθώς η χώρα μας εμφανίζει σταθερή, σταδιακή και σημαντική μείωση του πληθυσμού και παράλληλα σταθερή γήρανση. Το 2030, σε λιγότερο από 10 χρόνια θα είμαστε η πιο γηρασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνώντας ακόμα και την Ιταλία.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα επηρεάζεται και από το δημογραφικό. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1, ενώ το σύστημα δομήθηκε -αρκετές δεκαετίες πριν και συγκεκριμένα το 1950- με αναλογία 4 προς 1.

Οι εισφορές των εκάστοτε εργαζομένων πλέον δεν αποταμιεύονται, αλλά δαπανώνται για τις σημερινές συντάξεις και οι νέοι ασφαλισμένοι γίνονται οι χαμένοι ενός συστήματος που οδηγείται στην ολική απαξίωση» .

 

«Αν δεν γινόταν λοιπόν μεταρρύθμιση, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει με μείωση συντάξεων, όπως έκανε ο  ΣΥΡΙΖΑ 15 φορές. Να θυμίσω μόνο την μείωση των επικουρικών έως 50%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ,  την παρακράτηση των αναδρομικών για σχεδόν ένα έτος και τις αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας.

 

Ακολούθως ο βουλευτής του Νομού μας κάλεσε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου  σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής :

 

 

«Το νέο σύστημα που καλούμαστε να στηρίξουμε βασίζεται σε μια βιώσιμη επικουρική ασφάλιση.

Σε μία ασφάλιση που τα χρήματα των ασφαλισμένων θα επενδύονται αλλά και θα διασφαλίζονται με όφελος για τους ασφαλισμένους αλλά και για τη χώρα.

Μία μεταρρύθμιση – κίνητρο για τη νέα γενιά που θα αλλάξει οριστικά την αντίληψη κάθε νέου που απαξιούσε το δικαίωμα στην σύνταξη του, δίνοντας ταυτόχρονα τη σιγουριά στους ήδη ασφαλισμένους.

Μία μεταρρύθμιση που συμβάλλει στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας  και βελτιώνει τα κρατικά έσοδα.

Μία μεταρρύθμιση η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια επιχειρεί να αλλάξει τα δεδομένα. Με το βλέμμα στο αύριο, στη νέα γενιά» .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος