FOLLOW US: facebook twitter

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Όποιος δεν μπορεί, θα χάνει το σπίτι και θα πληρώνει ενοίκιο στο κράτος

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:

Σε κρατικό φορέα θα μεταβιβάζουν οι δανειολήπτες που πτωχεύουν την πρώτη τους κατοικία, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτή, καταβάλλοντας ενοίκιο στο κράτος.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ η πτώχευση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα οδηγεί, όπως επεσήμανε το Mononews, σε απαλλαγή του δανειολήπτη από τα χρέη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη. Επί της ουσίας, ο «κόκκινος δανειολήπτης» θα τα χάνει όλα. Περιουσία και πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με την νέο κώδικα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», θα συσταθεί κρατικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει, εφόσον εκποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του και υπό την προϋπόθεση ότι πληροί συγκεκριμένα αυστηρά οικονομικά κριτήρια, θα μεταβιβάζει την κύρια κατοικία του σε αυτό τον φορέα με τίμημα την εμπορική αξία. Στη συνέχεια θα μπορεί να διαμένει σε αυτή για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο.

Εντός τριών ετών από την έναρξη της μίσθωσης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια. Στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο leasing όπου ο εκμισθωτής αφού καταβάλει κανονικά τις δόσεις – ουσιαστικά το ενοίκιο – έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει το αντικείμενο της μίσθωσης, δηλαδή το ακίνητο με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους (προκαθορισμένους).

Σύμφωνα με το προσχέδιο που συζητείται αυτή τη περίοδο, η σύμβαση θα λύεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρία μισθώματα. Τα κεφάλαια του φορέα θα προέλθουν από το Δημόσιο και από τιτλοποίηση απαιτήσεων ενώ η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που έχει συνταχθεί και συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν χθες στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους των τραπεζών, ευάλωτοι δανειολήπτες θα θεωρούνται οι οφειλέτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  1. το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και
  2. η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τρία.

Ως κύρια κατοικία θα θεωρείται το ακίνητο που έχει δηλώσει ο οφειλέτης στην τελευταία φορολογική του δήλωση, πριν την άσκηση του δικαιώματος

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12ετής και το ενοίκιο θα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται με βάση το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος