FOLLOW US: facebook twitter

Νέος μύκητας στη βόρεια Ελλάδα θέτει σε εγρήγορση το δασαρχείο Πύργου για το Οροπέδιο της Φολόης – Σε επιφυλακή για την προστασία του καστάνου

Ημερομηνία: 12-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ψηλά στις προτεραιότητες του δασαρχείου Πύργου μπαίνει η προστασίας της Καστανιάς στο οροπέδιο της Φολόης, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε την υπηρεσία για την παρουσία παθογόνου μύκητα σε δείγματα καστανιάς στην Πιερία, ο οποίος προκαλεί σήψη του καστάνου.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, κ. Παπαχρήστου, εξαιτίας των αναφορών για το πρόβλημα, υλοποιείται πρόγραμμα από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη διερεύνηση του πρωτογενούς αιτίου της ασθένειας, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτια. Για αυτό επιχειρείται εκτεταμένη έρευνα  για τη μελέτη της αιτιολογίας της ασθένειας, της οικολογίας, της βιολογίας και επιδημιολογίας σε όλες τις περιοχές όπου παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα προσβολής από παθογόνο.

Ο δασάρχης Πύργου,Παν. Λάττας ανέφερε στην «Πρωινή» ότι το κάστανο συνιστά σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Ηλεία και κρίνεται αναγκαία η θωράκισή του από πιθανές ασθένειες.

«Καλούμε κάθε καλλιεργητή που διαθέτει φυτείες καστάνων ή κάστανα στο εμπόριο, να μας ενημερώσει άμεσα να έχει διαπιστώσει προσβεβλημένο καρπό, ώστε να αναζητήσουμε την ιχνηλασιμότητα και να ελέγξουμε έγκαιρα την κατάσταση. Στην περιοχή μας έχουμε 600 στρέμματα καστανιές ενταγμένα σε κανονισμό και πάνω 100 στρέμματα ελεύθερες καλλιέργειες.  Το κάστανο αποτελεί βασικό εισόδημα του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού στο οροπέδιο της Φολόης και το στηρίζουμε, για αυτό και όταν προέκυψε το έλκος, προχωρήσαμε στη βιολογική αντιμετώπιση της ασθένειας. Η χώρα μας είναι 6η παγκοσμίως στην παραγωγή καστάνου. Για τον λόγο αυτό, αναζητούμε να δούμε αν υπάρχουν προσβολές τέτοιες. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, όμως επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το βλέπουμε όπως το βλέπουμε στο έλκος, διότι τις προσβολές τις βλέπουμε τώρα στον εμπορεύσιμο καρπό. Ούτε καν οι καλλιεργητές δεν το βλέπουν», τόνισε ο κ. Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος