FOLLOW US: facebook twitter

Νέος γύρος διεκδικήσεων για αναδρομικά

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συντάκτης:

Δύο ολομέλειες, μία του ΣτΕ και μία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα σε αυτή τη χρονιά θα αποφανθούν για την τύχη αναδρομικών παροχών που αγγίζουν μεγάλα ποσά (πιθανόν κάποια δισ.), εάν τελικώς θα επιδικαστούν.

Η υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποτελεί χρόνια τώρα μόνιμο «πονοκέφαλο» των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και μόνιμη προσδοκία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι οι συνταξιοδοτηθέντες στη χώρα μας είναι μια πολύ μεγάλη κοινωνική κατηγορία.

Μετά αλλεπάλληλες δίκες, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που κρίνει τα αιτήματα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που ασχολείται με τους συνταξιούχους του Δημοσίου, η κατάσταση με τα αναδρομικά είχε παρουσιάσει την τελευταία τριετία ύφεση, με την έννοια ότι τα ανώτατα δικαστήρια άρχισαν με τις αποφάσεις τους να κλείνουν αργά αλλά σταθερά το κεφάλαιο μέσω του οποίου πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν δημοσιονομικοί αιφνιδιασμοί διά της δικαστικής οδού για αιτήματα που υπερέβαιναν τις ουσιαστικές και πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.

Καθοριστικής σημασίας για τα αναδρομικά και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αποτέλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2015, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν με το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ως εκ τούτου η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου υποχρεώθηκε να ρυθμίσει με βάση την απόφαση τις περικοπές, ξεκινώντας από τον νευραλγικό τομέα των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Αργότερα, νεότερο κύμα προσφυγών αφορούσε διεκδικήσεις μετά το 2015, ενώ προσφυγές έγιναν και για τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αυτών των αιτημάτων υπήρξαν αρνητικές. Απέρριψαν τα αιτήματα για αντισυνταγματικότητα των όποιων περικοπών, είτε για τις κύριες συντάξεις είτε για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, και τελικώς με την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ –δίκασε η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου– το δικαστήριο κατέληξε στο να δοθούν αναδρομικά μόνον για έντεκα μήνες, από τον Μάιο του 2015 έως την εφαρμογή του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου (ονομάζεται έτσι επειδή ψηφίστηκε επί των ημερών του Γιώργου Κατρούγκαλου στο αρμόδιο υπουργείο).

Και εδώ είμαστε σήμερα. Νέος γύρος προσφυγών, που δικάστηκαν  στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες στρέφονται κατά αυτού του νόμου και ζητούν αναδρομικά για επικουρικές και δώρα που περικόπηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης και ορίστηκαν με τους νόμους του 2012.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ υπό την προεδρία της προέδρου του δικαστηρίου Ειρήνης Σαρπ, οι συνήγοροι του Δημοσίου μίλησαν για εθνική δημοσιονομική κρίση, υποστηρίζοντας ότι προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Ως επιχειρήματα ανέφεραν ότι:

  1. 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν
  2. Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale
  3. Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες
  4. Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία
  5. Η χώρα ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού, της πανδημίας και 7) της αύξησης των ΜΕΘ λόγω του COVID-19

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Και πάμε τώρα στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους του, που είναι και αυτοί παρά πολλοί. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, δημοσίους υπαλλήλους, καθηγητές ΑΕΙ και λοιπούς, έχουν κατατεθεί χιλιάδες προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ανώτατο δικαστήριο που ασχολείται με τα συνταξιοδοτικά του Δημοσίου και επιπλέον έχει και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.
Εκεί ξεκίνησε η εκδίκαση κάποιων προσφυγών συνταξιούχων που ζητούν –και αυτοί– αναδρομικά για περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και μετά. Ουσιαστικά ζητούν οικονομικές αποκαταστάσεις από το 2012 έως και το 2020.

Με άλλα λόγια, δύο ολομέλειες, μία του ΣτΕ και μία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα σε αυτή τη χρονιά θα αποφανθούν για την τύχη αναδρομικών παροχών που αγγίζουν μεγάλα ποσά (πιθανόν κάποια δισ.), αν τελικώς θα επιδικαστούν. Από τις αποφάσεις αυτές θα κριθούν πολλά: οι προσδοκίες χιλιάδων συνταξιούχων αλλά και η τακτική άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής διά της δικαστικής οδού, που επικρίθηκε στο παρελθόν καθώς προκάλεσε πολλές φορές δημοσιονομικό σοκ και ματαίωση των ελπίδων των δικαιούχων.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος