FOLLOW US: facebook twitter

Νεόπτωχοι μισθωτοί!-Αποτελεσματικά μέτρα ζητούν από την πολιτεία οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων της Ηλείας

Ημερομηνία: 21-03-2022 | Συντάκτης:

-Ο πληθωρισμός έχει γονατίσει τους εργαζόμενους των 400 και 500 ευρώ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με τρεις στους δέκα Έλληνες να ζουν στις δάγκανες της ανέχειας, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, καθίσταται σαφές ότι με τα μέτρα-ψίχουλα της κυβέρνησης, είναι αδύνατον να βγάλουν πέρα τον μήνα.

Τρομακτική πίεση ασκεί στους μισθωτούς της Ηλείας ο καλπάζων πληθωρισμός, αφού η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, του ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εξανεμίσει το εισόδημά τους και δεν επαρκούν πλέον για όλες τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η «Πρωινή» για την ευρύτερη περιοχή του Πύργου και της Αμαλιάδας, ο μέσος όρος μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι από 400 μέχρι 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μισθών που μετά βίας φτάνουν τα 300 ευρώ, ειδικά σε μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού. Αμοιβές των 700 και των 800 ευρώ αποτελούν πλέον ισχνή μειοψηφία και μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις που αποτελούν παράρτημα μεγάλης ελληνικής ή πολυεθνικής εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, τα έξοδα ενός μισθωτού για το ρεύμα και τα καύσιμα υπερβαίνουν αθροιστικά το ύψος ενός μισθού, με συνέπεια να προκύπτει αδυναμία ανταπόκρισης των υποχρεώσεων και να δημιουργούνται διαρκώς νέα χρέη, που προστίθενται στα ήδη συσσωρευμένα λόγω οικονομικής κρίσης και πανδημίας.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δέχονται διπλή επίθεση, οικονομική από τον πληθωρισμό και ηθική από την κυβέρνηση, καθώς παρουσιάζονται ως τεμπέληδες.

«Κατά την κυβέρνηση, ο μακροχρόνια άνεργος θεωρείται “τεμπέλης” και αυτός που δουλεύει ωρομίσθιος για έναν μήνα και μετά ξαναβγαίνει στην ανεργία, θεωρείται ενεργός. Το εργατικό δυναμικό της χώρας δέχεται bullying και απαξιώνεται, τη στιγμή που η ακρίβεια έχει συρρικνώσει το εισόδημά του. Στην Ηλεία οι μισθοί κυμαίνονται από 400 ως 600 ευρώ, πολύ λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν 700 ή 800 ευρώ, κι αυτά μόνο στις global επιχειρήσεις. Πώς να μπορέσει κάποιος να πληρώσει το ρεύμα ή να βάλει βενζίνη για να πάει στη δουλειά του ή το ενοίκιό του; Το ρεύμα είναι αντιστρόφως ανάλογο της αμοιβής. Χώρια τα χρέη που έχει από “κόκκινα” δάνεια ή από οφειλές μέσα στην πανδημία. Είναι αναγκαίο να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τόνισε.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, επισήμανε στην «Πρωινή» πως η οικονομική κατάσταση για τους εργαζόμενους επιδεινώθηκε σε σημείο αφανισμού.
«Ένα ζευγάρι μισθωτών ιδιωτικού τομέα μέχρι τώρα φυτοζωούσε, τώρα πια δεν ζει. Αθροιστικά δεν ξεπερνούν τα 1000 ευρώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αν ζουν και στο ενοίκιο, που δεν είναι κάτω από 400 ευρώ, τότε είναι ανέφικτο να τα βγάλουν πέρα με το ρεύμα τριπλάσιο, τα καύσιμα στα δύο ευρώ και τα είδη διατροφής στα ύψη. Φέτος είναι ακόμα χειρότερα με τη θέρμανση, γιατί το κρύο δεν έχει υποχωρήσει, ποιος μπορεί να αγοράσει ξύλα ή πετρέλαιο; Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ αρκεί να πείσει τον οποιονδήποτε. Τα 600 ευρώ είναι μισθός ταβάνι σήμερα. Και την ίδια στιγμή το κράτος δεν κάνει τίποτα, αφήνει τα σχολεία χωρίς καθαρίστριες και τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς», υπογράμμισε η κ. Παναγιωτάρα και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη μεθαυριανή σύσκεψη στην Αμαλιάδα ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν για τις 6 Απριλίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Ν. Γκότσης: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και στις υπηρεσίες του νομού Ηλείας, Νίκος Γκότσης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η κατάσταση σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους μισθούς και τις συντάξεις να βρίσκονται στα τάρταρα, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τους περισσότερους εργαζόμενους να έχουν ματώσει από τις δραματικές επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας.

«Η πλειοψηφία του λαού έρχεται αντιμέτωπη με ένα μακράς διαρκείας κύμα ακρίβειας που δίνει τη χαριστική βολή στα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία ρίχνει λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Δεν πάει καιρός από τότε που σερβιρίστηκε στο λαό το παραμύθι της “πράσινης ανάπτυξης” και της επακόλουθης απολιγνιτοποίησης, με το κόστος να μεταφέρεται και πάλι στο λαό. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα με τους δυσθεώρητους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια ώρα τα καύσιμα γίνονται πεδίο αισχροκέρδειας δυσχεραίνοντας την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών», επισήμανε και πρόσθεσε πως το Σωματείο διεκδικεί την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης. Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

«Επίσης ζητάμε να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διαγραφή όλων των χρεών και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Απευθύνουμε κάλεσμα μάχης και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, στους συνταξιούχους, στους χιλιάδες ανέργους, στους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, στις γυναίκες και στη νεολαία της περιοχής μας, σε κάθε μαζικό φορέα που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που μας στερούν σήμερα όλα αυτά που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να δοθεί μαζική απάντηση στην πανεργατικό απεργία στις 6 του Απρίλη», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος