FOLLOW US: facebook twitter

Νέα Γενιά: Η νεολαία στον κάλαθο των αχρήστων

Ημερομηνία: 28-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει Εθνική Στρατηγική για θέματα νεολαίας. Πώς καταργήθηκε σε μία νύxτα η ΓΓ Νέας Γενιάς από το επιτελικό κράτος και γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθούν πολύ μεγάλα ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 και την αλλαγή στο πηδάλιο της χώρας στην Ελλάδα υπήρχε και λειτουργούσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Με το νόμο όμως περί επιτελικού κράτος (το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκης) η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία αντικαταστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δία Βίου Μάθησης. Για την ακρίβεια καταργήθηκε και οι υπηρεσιακές της δομές απορροφήθηκαν από την ήδη υπάρχουσα Γενική Γραμματεία Δία βίου μάθησης που μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου μάθησης.

Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει ως μία ακόμα πολιτική επιλογή. Η νέα κυβέρνηση έκρινε ότι η νέα Γενική Γραμματεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική, ειδικά αν περιορίσει τα ενδιαφέροντά της και τις πολιτικές της στα θέματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, όπως άλλωστε προκύπτει από τον τίτλο της.

Μία όμως πιο προσεκτική προσέγγιση των πραγμάτων αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διάλυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αφήνει τη χώρα για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς δημόσιο φορέα που θα ασχολείται με τις πολιτικές για τoυς νέους. Είναι μάλιστα σαφές ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συγκεκριμένη “έλλειψη”.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αφορούν πολιτικές για τη νεολαία. Οταν λέμε πολιτικές για τη νεολαία, δεν εννοούμε μόνο πολιτικές για την εκπαίδευση αλλά δράσεις για θέματα πολύ ευρύτερα όπως είναι η πρόσβαση των νέων σε δομές υγείας, η ισότητα, η πρόσβαση σε τομείς της τέχνης και του πολιτισμού κτλ.

Το νέο πακέτο χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θέματα νεότητας (που αφορά τη χρονική περίοδο από το 2021 μέχρι το 2027) είναι διπλάσιο από το προηγούμενο και θα φτάσει να ξεπερνά συνολικά ακόμα και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές με άριστη γνώση του θέματος  η Ελλάδα δεν μπορεί να αντλήσει παρά ελάχιστα από αυτά, ίσως και τίποτα.

Και αυτό για τον πολύ απλό λόγο του ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον Εθνική Στρατηγική για τα θέματα νεότητας, στοιχείο που οι Βρυξέλλες θεωρούν απαραίτητο έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν εθνικές δράσεις και σχέδια. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, υπό τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να πείσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ότι τα χρήματα που θα της δοθούν θα πιάσουν τόπο.

Παράλληλα, με το νόμο περί επιτελικού κράτους χάνονται και τα 10 εκ. ευρώ τα οποία η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αντλούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα χρήματα αυτά δεν αντικαταστάθηκαν από κάποιο άλλο κονδύλι.

Κερασάκi στην τούρτα: Στις 16 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Εθνική Ομάδα Διαλόγου και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη να διαθέτει η χώρα εθνική στρατηγική για τη νεολαία η οποία όμως είχε καταργηθεί μόλις ένα χρόνο πριν από την ίδια!

Όλα αυτά γίνονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι που υπέστησαν όλες τις φοβερές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. Στο διάστημα της κρίσης υπολογίζεται ότι έφυγαν για το εξωτερικό περίπου 500.000 νέοι Ελληνες, γεγονός που έβαλε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας τη φράση brain drain. Tην ίδια ώρα η ανεργία των νέων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ τα πράγματα δείχνουν να γίνονται χειρότερα λόγω της πανδημίας. Η επισφάλεια, όχι μόνο η εργασιακή, γίνεται κανόνας και όχι εξαίρεση.

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον Εθνική Στρατηγική για τους νέους. Και όλα αυτά ενώ το 2018 η τότε Εθνική Στρατηγική αποτυπώθηκε γραπτώς σε 148 σελίδες στο Πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ενδυνάμωση των Νέων. Ήταν δε μόλις η δεύτερη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η Ελλάδα διέθετε συγκεκριμένο μπούσουλα γι’ αυτά τα θέματα (η πρώτη ήταν τη διετία 1998-2000), γεγονός που χαιρέτησαν κατά τη σχετικη παρουσίασή και τα 27 υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος