FOLLOW US: facebook twitter

Νέο «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας

Ημερομηνία: 02-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων ως το τέλος του έτους
-Πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Βαθιά «ανάσα» ως το τέλος του έτους θα ξαναπάρουν οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να πάρουν εκ νέου απόφαση να απέχουν από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και επικύρωση στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων εντός των ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, υπογραμμίζοντας ότι αφήνονται ακάλυπτα τα ευάλωτα νοικοκυριά και καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία τους, πόσο μάλλον όταν δεν έχει ακόμα συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή», ότι πιθανότατα αύριο θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο η απόφαση για την παράταση της αποχής ως το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι το μέτρο ως τώρα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.

«Εντός των ημερών, ίσως και αύριο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας θα αποφασίσει την παράταση της αποχής των δικηγόρων από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτός ο πλειστηριασμός κύριας κατοικίας ευάλωτων οφειλετών λόγω της απόφασης των δικηγορικών συλλόγων να απέχουν από τις διαδικασίες, εξέλιξη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μέτρου», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, δήλωσε ότι αύριο το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση για την παράταση της αποχής.

«Θα εισηγηθώ την αποχή των μελών του συλλόγου μας από την υπογραφή σε επιταγή για την έναρξη διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών σε οφειλέτες των οποίων εκπλειστηριάζεται η κύρια κατοικίας και έχουν το χαρακτηριστικό του ευάλωτου. Θα εναρμονιστούμε με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας», τόνισε.
Αυξάνονται διαρκώς οι πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και στην Ηλεία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μόνο στον δήμο Πύργου έχουν αναρτηθεί από την αρχή του έτους 182 περιπτώσεις, ενώ σε όλο τον νομό αθροιστικά υπερβαίνουν τις 200.

Η πλειονότητα των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται αφορούν επιχειρηματικές στέγες, ωστόσο οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο ακίνητα είναι κύρια κατοικία των οφειλετών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος