FOLLOW US: facebook twitter

Νέο Ασφαλιστικό: Κακά μαντάτα για χαμηλοσυνταξιούχους και μεσαία τάξη

Ημερομηνία: 23-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Μέσω διαρροών, επιλεκτικών, για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων επιχειρεί η κυβέρνηση να προϊδεάσει για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει αναρτηθεί ακόμη για διαβούλευση.

Όμως παρά τις μικρές επιμέρους αυξήσεις σε λίγες κατηγορίες, αυτό που συνιστά το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΝΔ είναι η «σφαγή» των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της επαναφοράς του συστήματος των «κλάσεων» όσο και η πλήρης περικοπή της 13ης σύνταξης που αδικεί, συν τοις άλλοις,  τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σημειώνεται πως η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γίνονται γνωστά για το νέο ασφαλιστικό:

Συντάξεις

-Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019.Άρα, όπως και να διατεθούν οι πόροι, είναι συνολικά, αισθητά μικρότεροι σε σχέση με πέρυσι.

-Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.

-Μέρος μόνο των χρημάτων της 13ης σύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή.

-Μάλιστα, ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως έχει παραδεχτει και ο νυν Υπουργός Εργασίας.

-Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η σκανδαλώδης και ευνοϊκή ρύθμιση για τους συνταξιούχους μετακλητούς των υπουργικών γραφείων που θα εισπράττουν ταυτόχρονα σύνταξη και μισθό μετακλητού.

Εισφορές

-Το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές του.

-Επανέρχεται το σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα σε βάρος των χαμηλών και των μεσαίων. Για παράδειγμα ένας δικηγόρος επαρχίας με ελάχιστες υποθέσεις κάθε μήνα θα πληρώνει τις ίδιες εισφορές με ένα «μεγαλοδικηγόρο» του Κολωνακίου που έχει ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα.

Από την κυβέρνηση έχει προβληθεί πολλές φορές το επιχείρημα ότι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν υψηλότερες συντάξεις ενώ η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ έδινε την ευκαιρία σε όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές για να απολαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Τώρα όμως οι υψηλότερες εισφορές είναι υποχρεωτικές και πλήττουν τους «μικρομεσαίους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος