FOLLOW US: facebook twitter

«Νέκρωσε» η αγορά σε όλη την Ηλεία!

Ημερομηνία: 17-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Πρωτοφανής συμμετοχή εμπόρων και καταστηματαρχών εστίασης στην Πανηλειακή 24ωρη απεργία ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Εμπορικών Συλλόγων και Σωματείου Εστίασης στο Λάτσειο και πορεία στο Διοικητήριο
– Επίδοση ψηφισμάτων σε Δήμαρχο Πύργου Τ. Αντωνακόπουλο και αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ν. Κοροβέση


Ρεπορταζ: Κική Κολοβέρου- Παναγιώτης Φωτεινόπουλος


«Νέκρωσε» όλη η αγορά της Ηλείας χθες μετά την πρωτοφανή συμμετοχή εμπόρων και καταστηματαρχών εστίασης στην Πανηλειακή και Πανελλαδική απεργία αντίστοιχα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Κάθε οικονομική δραστηριότητα, σε εστίαση και λιανεμπόριο, «πάγωσε» για 24ωρες σε ολόκληρο το Νομό, δίνοντας βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «δεν πάει άλλο» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων και των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμα και περιπτέρων συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στις κινητοποιήσεις. Εξαίρεση, αποτέλεσαν τα μεγάλα σουπερμάρκετ και οι αλυσίδες, αλλά και ένας μικρός αριθμός αρτοποιείων και κρεοπωλείων (στα οποία δεν απαιτείται η επίδειξη ράπιντ τεστ ή πιστοποιητικού) που παρά το κάλεσμα των Εμπορικών Συλλόγων, δεν στήριξαν την κινητοποίηση.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Πύργου, έξω από το Λάτσειο, όπου εκατοντάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων διατράνωσαν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα. Παρουσία των προέδρων του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλία Ξανθούλη, του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκου Σιαψάλη, του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσου Καρνάρου, του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Τάσου Αλεξανδρόπουλου, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας Νίκου Καρυώτη, του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσου αλλά και του προέδρου Νίκου Τζαμαλή και μελών του Δ.Σ. του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος», παραδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο.
Ακολούθως, πραγματοποιήσαν πορεία μέχρι και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, στο Διοικητήριο όπου και παρέδωσαν αντίστοιχα ψηφίσματα στον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση.

Η. Ξανθούλης: «Δεν πάει άλλο!»

«Μαζευτήκαμε για να διατρανώσουμε την αντίθεση μας στα μέτρα αστυνόμευσης που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στα καταστήματα μας» ανέφερε ο Ηλίας Ξανθούλης επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να κάνουν τον Αστυνόμο στα μαγαζιά τους και μάλιστα να αποκλείουν την είσοδο πελατών σε αυτά σε αυτή την δύσκολη εποχή, μετά από δυο χρόνια περιορισμών. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα υπέρογκα πρόστιμα όταν έχουν παραδεχτεί ότι ο ιός δε μεταδίδεται στα καταστήματα μας γιατί έχουν πολύ λίγους πελάτες και την ίδια στιγμή να αφήνουν τα σουπερμάρκετ χωρίς περιορισμούς» είπε και ευχαρίστησε όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ηλείας που συμμετείχαν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου αλλά και όλους τους εμπόρους που διατράνωσαν όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματα τους. «Ας είναι η αρχή ώστε να διεκδικούμε όλοι μαζί ότι μας ανήκει» κατέληξε.

Ν. Τζαμαλής: «Εστίαση και κοινωνία πάνε μαζί»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος» Νίκος Τζαμαλής επισήμανε ότι η εστίαση δήλωσε «παρών» στο πανελλήνιο κάλεσμα όλων των σωματείων και μαζί τους είναι και όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι. «Εστίαση και κοινωνία πάνε μαζί. Θα ήθελα οι συνάδελφοι να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτούς που βγαίνουν στα τηλεοπτικά κανάλια και διχάζουν τον κόσμο. Τα προβλήματα της εστίασης τα γνωρίζετε, θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι πολύ σφιχτά και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας με χίλια προβλήματα. Σήμερα (σ.σ. χθες) δίνουμε δυναμικό παρών για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και δύο χρόνια».

Ν. Καρυώτης: «Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε»

«Διαφωνούμε με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης διότι εμείς δεν μπορούμε να εξετάζουμε τις ταυτότητες των πελατών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Νίκος Καρυώτης, υποστηρίζοντας πως αυτό που διεκδικούν είναι η απαλλαγή των καταστημάτων τους από την ευθύνη του ελέγχου και κατ’ επέκταση από τα υπέρογκα πρόστιμα. «Έχουμε δείξει στη διάρκεια της πανδημίας μεγάλη υπευθυνότητα αλλά αυτό πρέπει να επαναξιολογηθεί. Επίσης για όσο διάστημα πρέπει να προσκομίσουν οι ανεμβολίαστοι ράπιντ τεστ στα καταστήματα να γίνει και στα σούπερ μάρκετ επειδή εγείρετε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι εύκολο για κάποιον να πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει αντί για τα καταστήματα μας. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε».

Κ. Νικολούτσος: «Σημαντική ημέρα για τον Πύργο και την Ηλεία»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, χαρακτήρισε σημαντική μέρα τη χθεσινή για τον Πύργο και την Ηλεία καθώς μετά από πρωτοβουλία Εμπορικών Συλλόγων, Ομοσπονδίας και Σωματείων Εστίασης και λοιπών σωματείων, η οικονομική ζωή στην Ηλεία σταμάτησε για μια μέρα. «Αυτά τα μέτρα που απευθύνονται για εφαρμογή στις μικρές επιχειρήσεις τις οδηγούν στην εξόντωση. Αδυνατούν να τα εφαρμόσουν και δε μπορούν να μπουν απέναντι σε όλους τους πελάτες. Αναγνωρίζοντας όμως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα θέματα της πανδημίας, επιδιώκουμε να συνταχτούν τέτοια μέτρα που δεν θα θίγουν τόσο πολύ την επιχειρηματικότητα όπως με τα σημερινά που την αδρανοποιούν τελείως. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει το αίτημα των επιχειρήσεων και θα προσαρμόσει τα μέτρα σε μια καινούργια πραγματικότητα που δε θα οδηγεί στην εξόντωση αυτές τις επιχειρήσεις».

Τ. Καρνάρος: «Ζητάμε τα αυτονόητα»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, δήλωσε πως συμμετέχουν συνολικά στην απεργία καθώς οι έμποροι των Κρεστένων, η εστίαση και κάθε επαγγελματίας σεβάστηκε την απεργία και είναι κλειστός. «Πληττόμαστε όλοι και ζητάμε τα αυτονόητα και θέλουμε να ξέρουμε αν τελικά υπάρχει ελεύθερο εμπόριο ή καθορισμένος αριθμός σε καταστήματα. Εφόσον είμαστε σε Lockdown, θέλουμε τη βοήθεια του κράτους συνολικά».

Τ. Αλεξανδρόπουλος: «Δεν είμαστε Αστυνομικοί»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Τάσος Αλεξανδρόπουλος, που βρέθηκε και αυτός στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πύργο, επισήμανε ότι τα καταστήματα στη Ζαχάρω είναι καθολικά κλειστά. «Συμμετέχουμε και εμείς στη μεγάλη Πανηλειακή συγκέντρωση. Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτά τα μέτρα που κοντεύουν να μας κλείσουν τα καταστήματα και να καταλάβει πλέον η κυβέρνηση ότι δεν είμαστε αστυνομικοί και δεν μπορούμε να ξεχωρίζουμε τους πελάτες μας».

Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου
«Μόνο όταν η κοινωνία είναι ενωμένη μπορεί να κερδίσει»

Ο Δήμαρχος Πύργου, στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε: «Ο Πύργος και η Ηλεία βιώνουν την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης, διότι όλες οι υποδομές πλέον έχουν εγκαταλειφθεί, όπως το νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο, η Πατρών-Πύργου και μια σειρά άλλων έργων που αφορούν την εθνική πολιτική. Μόνο αυτός ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης υπάρχει, σήμερα και όχι αύριο, χρειάζεται. Μπορεί να αποδώσει, διότι έχει αποδείξει η κοινωνία ότι μόνο όταν είναι ενωμένη και δυναμική, μπορεί να κερδίσει τα δίκαια αιτήματά της. Στις μέρες μας, το δίλημμα λεφτά ή άνθρωποι έχει απαντηθεί με αμεσότητα και ταχύτητα. Πρέπει να καταλάβουν αυτοί που διοικούν τη χώρα και την Ευρώπη ότι αυτή η πανδημία, που καθημερινά αποσαθρώνει την παραγωγική βάση της χώρας, καταστρέφει κόσμο και επιχειρήσεις, απαιτεί συλλογικό αγώνα. Για να απαλλαγούμε από την πανδημία, πρέπει να διαθέσουν χρήματα, να πληρώσουν, πρέπει να χάσουν και αυτοί. Είμαστε από την αρχή της θητείας μας υπέρ της συμμαχίας και της συνύπαρξης με τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Ο δήμος είναι κοινωνικός λαϊκός θεσμός και το δημαρχείο είναι το σπίτι του λαού. Πρέπει να σηκώσουμε κι άλλο το αγωνιστικό πνεύμα για τα μεγάλα θέματα και ενωμένοι, κοινωνία και θεσμοί, να προχωρήσουμε στον δύσβατο δρόμο».

Ν. Κοροβέσης, αντιπερ/ρχης Πολιτισμού & Τουρισμού
«Είμαστε μαζί με τους εμπόρους και τους ανθρώπους της εστίασης»

«Σήμερα (σ.σ.χθες) είχα την τιμή να υποδεχθώ το σύνολο του εμπορικού κόσμου της Ηλείας σε ένα δίκαιο αίτημα και ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε όλοι μαζί. Δεν μπορούμε να αστυνομεύουμε ή να γίνουμε εμείς οι αστυνομικοί στα μαγαζιά μας. Είναι αλλουνού δουλειά και αυτός που έχει αυτή τη δουλειά, πρέπει να πάρει και την ευθύνη. Παρέλαβα το ψήφισμα, θα το στείλω στα συναρμόδια υπουργεία μαζί με ένα ηχηρό μήνυμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει προς το δικαιότερο και το απλότερο. Μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε απέναντι από τους εμπόρους και τους ανθρώπους της εστίασης. Είμαστε μαζί τους και το δείχνουμε στην πράξη».

Χρύσα Ζούπη, πρόεδρος Εμποροϋπαλλήλων και αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου
«Ενάντια στα μέτρα αστυνόμευσης»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη, που έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση, εξέφρασε την στήριξη της στη κινητοποίηση και δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα μέτρα. «Λέμε με μια φωνή ότι είμαστε ενάντια στα μέτρα της αστυνόμευσης, που έχει μεταθέσει η σημερινή κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας, στους καταστηματάρχες να κάνουν αυτό που θα πρέπει να κάνει το επίσημο κράτος. Οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο αν ο άλλος κάνει rapid test ή εμβόλιο. Όλος ο κόσμος της μεσαίας και μικρομεσαίας επιχείρησης είναι αυτός που πρέπει να λειτουργεί τα καταστήματά του μόνο για να έχει εισοδήματα. Από τα μέτρα της κυβέρνησης είδαμε ότι στα πολυκαταστήματα ή στα σούπερ μάρκετ δε χρειάζεται rapid test, αλλά στα καταστήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρειάζεται. Άρα είναι ένα μέτρο με το οποίο κοροϊδεύουν τον κόσμο και δεν πρέπει να ισχύσει. Εμείς ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να αλλάξουν τα μέτρα. Δεν είμαστε κατά του εμβολιασμού ή της πανδημίας, όχι όμως να κάνουμε εμείς την αστυνόμευση».

Μιχάλης Κατρίνης: «Η κραυγή της εστίασης θα ξυπνήσει την Κυβέρνηση;»
Δήλωση Μιχάλη Κατρινη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και υπευθύνου ΚΟ για θέματα ανάπτυξης

Η σημερινή κινητοποίηση των ανθρώπων της εστίασης δεν αποτελεί μια κίνηση αχαριστίας, όπως βιαστικά την χαρακτήρισε η κυβέρνηση.
Είναι μια κραυγή αγωνίας για την επιβίωση χιλιάδων επαγγελματιών και πολλών χιλιάδων εργαζόμενων.
Η πτώση τζίρου λόγω της εφαρμογής των αναγκαίων νέων μέτρων, η ταυτόχρονη αποπληρωμή συσσωρευμένων οφειλών που ήταν σε αναστολή λόγω της πανδημίας και οι ξέφρενες ανατιμήσεις σε ενέργεια και υλικά δεν ‘’χωνεύονται’’ εύκολα από την αγορά, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με την συνεχιζόμενη κρίση όσο και με την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.
Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους επαγγελματίες της εστίασης και να τους στηρίξει άμεσα για να μπορέσουν να ‘’ανασάνουν’’ και μαζί τους να ‘’ανασάνουν’’ έστω και για λίγο και οι πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος