FOLLOW US: facebook twitter

Νεκρή καρέτα-καρέτα στην παραλία Κατακόλου – Προφανώς ξεψύχησε στην άμμο από θανάσιμο τραυματισμό

Ημερομηνία: 26-05-2020 | Συντάκτης:

Μια χελώνα καρέτα – καρέτα, εντοπίστηκε νεκρή και παραμένει στο ίδιο σημείο για δύο τουλάχιστον μέρες, στην παραλία  Κατακόλου, στο ύψος περίπου της Συκιάς.

Εκ πρώτης όψεως η άτυχη χελώνα φαίνεται να φέρει κάποιο χτύπημα στο κεφάλι πιθανόν από προπέλα σκάφους που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων των καρέτα- καρέτα. Βέβαια πολλές ξεβράζονται στην αμμουδιά και από τα θαλάσσια ρεύματα και ξεψυχάνε στην παραλία ενώ βασική ακόμα απειλή για τα ζώα αυτά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, είναι ο τραυματισμός τους με την κατάποση αγκιστριών ή το πιάσιμο τους στα δίχτυα των ψαράδων.
Την νεκρή χελώνα στην παραλία του Κατακόλου βρήκαν την Κυριακή το απόγευμα διερχόμενοι  για να διαπιστώσουν αν είναι ζωντανή και κάποιοι ευαίσθητοι πολιτες ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Κατακόλου και αυτό με την σειρά του το δήμο Πύργου που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση και την υγειονομική ταφή του άτυχου ζώου, οπότε αναμένεται η απομάκρυνσή της.

Δυστυχώς το φαινόμενο των τραυματισμένων ή νεκρών καρέτα- καρέτα όχι μόνο στις ακτές της Ηλείας αλλά σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι πολύ συχνό και σοβαρό και ειδικά αυτήν την περίοδο που ξεκίνησε η  ωοτοκία της χελώνας και βγαίνουν στην παραλία για να αφήσουν τα αυγά της, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οι ψαράδες αλλά και οι πολίτες για να συμβάλλουν στην προστασία της. Να σημειώσουμε ότι ο  βιότοπος του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τους φυσικούς αμμολόφους φιλοξενεί έναν εντυπωσιακό αριθμό φωλιών της Caretta caretta, διαχρονικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος