FOLLOW US: facebook twitter

Νέες ευκαιρίες για οφειλέτες σε Ταμεία

Ημερομηνία: 22-10-2020 | Συντάκτης:
Υπ. Εργασίας: Προς αναβίωση των 120 δόσεων, αλλά και νέα ρύθμιση αποπληρωμής χρεών σε 12 ή 24 δόσεις

Δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που έχασαν τις ρυθμίσεις τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις που χάθηκαν εν μέσω της κρίσης, κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων, που έχει ούτως ή άλλως συγκεντρώσει από το 2019 την πλειονότητα των οφειλετών των Ταμείων.

Η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών αναμένεται να ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για αναβίωση των φορολογικών ρυθμίσεων που χάθηκαν, με τις απαραίτητες παραμετροποιήσεις, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων των ασφαλιστικών οφειλών. «Πριν από μέρες το υπουργείο Οικονομικών έκανε ανακοινώσεις για το θέμα των ρυθμίσεων πώς θα επανενταχθούν, δηλαδή, στις 120 δόσεις αυτοί που επλήγησαν και τις έχασαν.
Στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουμε ένα αντίστοιχο πλαίσιο στο τμήμα που μας αφορά. Αυτό θα έρθει με νομοθετική διάταξη. Το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών και η ένταξή τους στις 120 δόσεις, το πώς θα γίνει αυτό και το πότε θα γίνει» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ευκαιρία αναβίωσης και για πληττόμενους και για μη πληττόμενους από τον κορονοϊό οφειλέτες. Ειδικότερα, για τους μη πληττόμενους εξετάζεται η φόρμουλα να αποπληρωθούν οι δόσεις που έχουν χαθεί από το σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να ισχύει η επανένταξη, αλλά να δοθεί παράλληλα -ως κίνητρο- η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των νέων οφειλών, δηλαδή αυτών του 2019 και του 2020, σε 12 δόσεις. Συνεπώς η νέα ευκαιρία για τους μη πληττόμενους αναμένεται να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

* Καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές ως προϋπόθεση για την επανένταξη.

* Δυνατότητα ένταξης των νέων βεβαιωµένων εκτός ρύθμισης οφειλών -δηλαδή οφειλών του 2019 και του 2020- στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Για τους ασφαλισμένους – οφειλέτες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σενάριο μεταχρονολόγησης και των δόσεων Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ώστε η αποπληρωμή των ρυθμίσεων να ξεκινήσει από τον τρέχοντα μήνα.

Η μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

* αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης και

* αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Συνεπώς, όσοι δεν πλήρωσαν -για παράδειγμα- τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου και έχασαν τη ρύθμισή τους, θα μπορέσουν τώρα να επανενταχθούν στο ευνοϊκό σχήμα και να συνεχίσουν την τμηματική αποπληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών τους. Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθμιση, καθώς κινδυνεύουν µε πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό «κούρεμα» προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισμού. Αυτό σημαίνει πως το χρέος μπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

Σε 12 ή 24 δόσεις οι οφειλές του lockdown

Παράλληλα με την αναβίωση των 120 δόσεων και σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και η αποπληρωμή σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5%, των οφειλών της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ. Οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές του lockdown, από τρέχουσες εισφορές σε παράταση, θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους. Ο λόγος για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας προς τον e-ΕΦΚΑ από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα ενταχθούν στην κορονο-ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει:

* 12 άτοκες δόσεις ή

* 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από τον Μάιο του 2021.

Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις τριών μηνών για επιχειρηματίες και τεσσάρων μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν «παγώσει» και αναμένεται τώρα να μπουν στη ρύθμιση είναι:

* Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις που ήταν κλειστές ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3, έως 30/4 και έως 31/5/2020 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας «πάγωσαν» και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020, 31/10 και 30/11 αντίστοιχα. Ήδη έχουν λάβει δεύτερη παράταση έως 30 Απριλίου.

* Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Ήδη έχουν λάβει δεύτερη παράταση έως 30 Απριλίου.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος