FOLLOW US: facebook twitter

Νέες αντικειμενικές αξίες: «Εκτός τόπου και χρόνου»

Ημερομηνία: 19-01-2023 | Συντάκτης:

Τη δραστική τους μείωση έως και 50% ζητούν οι δήμοι Πύργου και Ολυμπίας

-Γνωμοδότηση για οριζόντια μείωση 20% θα υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ η δημοτική αρχή Πύργου

-Θα φορολογούμε επ΄αόριστον ακίνητη περιουσία που δεν υπάρχει, τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος παραθέτοντας τα παραδείγματα της Σκαφιδιάς, του Κατακόλου και του Κούβελου

-Αδικαιολόγητα υψηλές χαρακτήρισε τις τιμές στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γ. Γεωργιόπουλος

-Ειδική πρόταση μείωσης 25% για την τουριστικής δυναμικής πόλη της Ολυμπίας

 Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% θα ζητήσει και επίσημα με υποβολή γνωμοδότησης προς το Υπουργείο Οικονομικών ο δήμος Πύργου, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα στελέχη και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θεωρούν πως ο το υπουργείο αναθέτει στους «Πιστοποιημένους Εκτιμητές» το έργο της εκτίμησης και δεν ζητά τη γνώμη της παλιάς τριμελούς επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν και οι δήμοι, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των υπολογισμών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Αργυρόπουλος, οι εκτιμητές χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους καθορισμού τις τιμής ζώνης.

«Παίρνουν ηλεκτρονικά δεδομένα και εξ αποστάσεως, χωρίς να επισκεφθούν ή να γνωρίζουν τον Πύργο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή, μερικές μικρές αγγελίες πωλήσεως ακινήτων από διάφορες συνοικίες και με μαθηματικές αναγωγές, αυθαίρετες, αδιαφανείς και αμφιβόλου ορθότητας, καθορίζουν τις τιμές ζώνης. Όμως αν δεν γίνει επιτόπια επίσκεψη, πώς είναι δυνατόν με τη χρήση μόνο μαθηματικών εξισώσεων να υπάρξει εκτίμηση πού να προσεγγίζει κατά το δυνατόν την πραγματική εμπορική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής» αναρωτιέται και επισημαίνει πως αν δεν μειωθούν οριζοντίως κατά 20% οιαντικειμενικές αξίες, θα συνεχίζεται επ’ αόριστονη φορολόγηση περιουσίας που δεν υπάρχει.

Οι αδικίες σε Κούβελο και Κατάκολο

Για να κάνει πιο κατανοητή τη θέση του δήμου, ο κ. Αργυρόπουλος παρέθεσε τα παραδείγματα του Κούβελου και του Κατακόλου, εξηγώντας την αδικία που υφίστανται οι δύο περιοχές.

«Ο Κούβελος αδικείται πάρα πολύ, διότι εν μέρει είναι στη ΙΒ Ζώνη, με 800 ευρώ τιμή. Μιλάμε για το τμήμα από τη Λαμπετίου και το 5ο δημοτικό σχολείο μέχρι το Πολιτιστικό Κέντρο και την Ολυμπίων, με συνολικά 22 αδιάνοιχτα και αδόμητα οικοδομικά τετράγωνα. Στην ίδια ζώνη είναι η συνοικίατης Αγίας Βαρβάρας, η Ρήγα Φεραίου και η 28η Οκτωβρίου, δηλαδή οι Βορειοανατολικές, Ανατολικές και οι νότιες και εν μέρει οι Δυτικές συνοικίες του Πύργου. Άρα ο Κούβελος πρέπει αποσπαστεί από αυτή τη ζώνη και να αποτελέσει νέα ζώνη με ύψος τιμής 600 ευρώ, λόγω της πλήρους ανυπαρξίας ρυμοτομίας, έργων βασικής υποδομής και κάθε μορφής ανάπτυξης. Η ρυμοτομική και περιβαλλοντική αναρχία του Κούβελου δεν υπάρχει σε άλλη συνοικία» τονίζει και προσθέτει πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αλλά και έκθεση του πολιτικού μηχανικού και επιστημονικού συνεργάτη του δήμου, Τάκη Χρονόπουλου, που πιστοποιεί τον ισχυρισμό του.

«Η Σκαφιδιά μόνο 100 ευρώ λιγότερα από την Κουρούτα;»

Για το Κατάκολο ο κ. Αργυρόπουλος θεωρεί πως τα 1000 ευρώ τιμή ζώνης είναι τιμή πολύ υψηλή, σε σχέση με τις επικρατούσες πολεοδομικές και εμπορικές συνθήκες αλλά και σε σύγκριση με τις ανώτατα τιμές ζώνης του Πύργου, που είναι 1050 ευρώ (Κεντρική Πλατεία και Μανωλοπούλου), και προτείνει γραμμική ζώνη στον κεντρικό δρόμο στα 750 ευρώ και κυκλική 550€ για την υπόλοιπη κοινότητα.

Ομοίως για τη Σκαφιδιά και τα Καλακαίικα, τα 1000 ευρώ και τα 950 € αντίστοιχα αξιολογούνται ως πολύ υψηλή τιμή, και αντιπροτείνει 600 και 550 αντίστοιχα.

«Η κρίση μας ενισχύεται αν συγκρίνουμε τη Σκαφιδιά με την Κουρούτα, η οποία είναι πλήρως οργανωμένη, φημισμένη και μεγάλη σε μέγεθος παραλία, με αξιόλογα έργα υποδομής, και έχει τιμή ζώνης 900€, δηλαδή 100 λιγότερα από τη Σκαφιδιά, η οποία εμφανίζει χαμηλή ρυμοτομική, οικιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, χωρίς αξιόλογα έργα υποδομής στην παραλία και στην ενδοχώρα.

«Λάθος υπολογισμός από την Εφορία»

Τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών θεωρεί αναγκαίο και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, καθώς αναφέρει πως οι τιμές μεταβίβασης που είχε δεχθεί η ΔΟΥ Ηλείας, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και πρόσθεσε πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συνεπάγεται και αύξηση άλλων 19 φόρων.

«Οι εισηγητές έλαβαν υπόψη τους το κόστος απόκτησης ενός περιουσιακού στοιχείου, θεωρώντας ότι το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος ισούται με την τιμλη αγοράς. (…) Είναι λογικό τα ακίνητα να χάνουν την αξία τους στις μικρές κοινότητες, αφού ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στα μικρά χωριά. (…) Αν αυξήσουμε τη φορολογία, κυριολεκτικά εξοντώνουμε τους ελάχιστους κατοίκους μας και στερούμε από την περιοχή την όποια δυνατότητα ανάκαμψης υπάρχει. Για αυτό εισηγούμαστε τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών με την παροχή γνωμοδότησης για τη μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου Πύργου και σε όλες τις κοινότητες, που να μην ξεπερνά το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021» καταλήγει η εισήγηση.


Τη μείωση  των τιμών των αντικειμενικών αξιών κατά 50% σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και κατά 25%  (900 από 1200€) ειδικά για την Τοπική Κοινότητα της έδρας του δήμου αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα μέλη του εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ορισθείσες τιμές εκκίνησης.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από 1η Ιανουαρίου 2022 προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις στις μεταβιβάσεις των ακινήτων, στις πληρωμές φόρων, αλλά και στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν στο τεκμήριο της κατοικίας, καθώς η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό σύστημα με τον υπολογισμό φόρων και τελών και κατά συνέπεια, αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οδηγεί άμεσα σε αύξηση φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, καθώς τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και πλήθος άλλων φόρων σχετίζονται με αυτές.

Παράλληλα, επισήμανε πως προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (τεκμήρια), που αφορούν το τεκμήριο της κατοικίας και έμμεσα συνδέονται  με παροχές κοινωνικών επιδομάτων (π.χ καταβολή ΚΕΑ, επίδομα θέρμανσης), με συνέπεια πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών να μείνουν εκτός επιδομάτων και παροχών.  Επιπλέον, υπενθύμισε ότι ο δήμος εδώ και καιρό είναι κηρυγμένος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης καθώς πλήττεται σοβαρά σχεδόν κάθε χρόνο από μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ) και πασχίζει να ορθοποδήσει οικονομικά, δεδομένου ότι στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

«Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων στο Δήμο μας, όχι μόνο το τελευταίο αλλά και τα προηγούμενα έτη, αντιθέτως μάλιστα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερες από τον Μέσο Όρο της αγοραίας τιμής κάθε ζώνης, όπως καλά γνωρίζουμε από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε τοπικό επίπεδο (αγοραπωλησίες ακινήτων, απαλλοτριώσεις, μισθώσεις κ.λπ.). Θεωρούμε αδιανόητο συμπολίτες μας  να χάνουν επιδόματα που τα έχουν τόση ανάγκη, επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινωνικό σύνολο και να διεκδικήσουμε το να προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες», τόνισε και δήλωσε ότι αξιολογεί ως «αδικαιολόγητα υψηλές τις ορισθείσες τιμές εκκίνησης για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας», χαρακτηρίζοντας ασφυκτικό το χρονικό πλαίσιο του ΥΠΟΙΚ για την υποβολή επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεώνς μας επί των τιμών,

«Προτείνουμε σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Φολόης, Λασιώνος και Λαμπείας να μειωθούν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών κατά 50%, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφική ανάπτυξη, Σε ό,τι αφορά την ΤοπικήΚοινότητα της Αρχαίας Ολυμπίας, να μειωθούν οι τιμές των αντικειμενικών αξιών από τα 1200 στα 900 ευρώ ανά τιμή ζώνης, δεδομένου ότι σε αντίστοιχες περιοχές ίδιας τουριστικής δυναμικής όπως π.χ. οι Δελφοί-Μετέωρα οι τιμές κυμαίνονται σε ανάλογα επίπεδα, καθώς και να υπάρξει διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση στο ζήτημα της ακίνητης περιουσίας με απαλλαγή ΕΝΦΙΑ από την α΄ κατοικία, διατηρώντας τα δικαιώματα των δικαιούχων για τη λήψη επιδομάτων – παροχών (ΚΕΑ, ΕΚΑς κ.ά.)», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος