FOLLOW US: facebook twitter

Νέα “βαρυχειμωνιά” στις τιμές κατακαλόκαιρο!

Ημερομηνία: 11-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία

Aκρίβεια – Νέες ανατιμήσεις  σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης- Στοιχεία από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής 

  • Τιμοκατάλογοι με νέες αυξήσεις έως 20% στα σουπερμάρκετ

Ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ με νέα βαρυχειμωνιά τιμών να προβλέπεται από τον Σεπτέμβριο, αφού νέοι τιμοκατάλογοι καταφθάνουν στα σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές σε πάνω από 600 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης! Από το λάδι μέχρι τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα είδη προσωπικής φροντίδας οι τιμές στα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν πάρει την ανηφόρα «γονατίζοντας» τους καταναλωτές

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά συνεχίζονται λοιπόν με  αμείωτη ένταση επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα Παρατηρητήριο e-Καταναλωτής η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ αύξηση της τάξεως του 45%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 500 γρ.) που στις αρχές Μαρτίου η μέση τιμή του ήταν στα 1,85 ευρώ, στις αρχές Αυγούστου κατέγραψε αύξηση άνω του 18,9%, στα 2.20.

Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,82 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 31%, ενώ ένα πακέτο μακαρόνια 500 gr που πριν πέντε μήνες στοίχιζε 97 λεπτά πλέον πωλείται προς 1,20 € σημειώνοντας αύξησης 23,7%.

Η λίστα της… λυπητερής

κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως και 20%,

τυριά έως 12%,

σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%,

ζυμαρικά έως 8%,

καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%,

ρύζι 5%,

βούτυρο έως 5%.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά, επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη κρούσει «καμπανάκι» το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη μειωμένη παραγωγή φέτος, λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία. Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων μάλιστα, εξέφραζαν την ανησυχία για ελλείψεις σημειώνοντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι προτιμούν να οδηγούν κάποια από τα ζώα τους σε σφαγή εξαιτίας της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν ήδη περικόψει τις δαπάνες στις δευτερεύουσες ανάγκες τους, προχωρούν πλέον και στη μείωση των εξόδων τους σε βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας στους πέντε καταναλωτές δηλώνει ότι έχει περιορίσει τα έξοδα για τρόφιμα, ποτά και αγορές στο σούπερ μάρκετ. Ένα ποσοστό μάλιστα που βρίσκεται πολύ κοντά, σε εκείνο όσων δηλώσει ότι εξαιτίας της ακρίβειας, μείωσαν τις δαπάνες σε ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) καθώς και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, παπούτσια κτλ.).

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με τον Υπουργό Οικονομικών να τονίζει σήμερα μιλώντας στο mega πως θα εξαντληθεί ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προς το παρόν πάντως οι καταναλωτές επιδίδονται σε «σαφάρι» τιμών από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ αγοράζοντας σχεδόν μόνο τα απαραίτητα.

Οπωροκηπευτικά και κρέατα

Ωστόσο, αυξήσεις εντοπίζονται και στις τιμές χονδρικής, σε  συγκεκριμένα φρούτα, λαχανικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές είναι μειωμένες ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ακριβότερα πωλούνται τα εγχώρια χοιρινά, στα 2,9 ευρώ το κιλό φέτος από 2,5 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα εγχώρια μοσχάρια, στα 6,5 ευρώ φέτος από 5,6 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές στα αρνιά, ενώ φθηνότερα πωλούνται τα κατσίκια.

Στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα ακριβότερα πωλούνται τα ξερά κρεμμύδια, στα 0,55 ευρώ το κιλό από 0,25 ευρώ πέρυσι, οι εγχώριες πατάτες, στα 0,53 ευρώ το κιλό από 0,35 ευρώ, και το καρπούζι, στα 0,25 ευρώ το κιλό από 0,18 ευρώ το κιλό πέρυσι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος