FOLLOW US: facebook twitter

Νέα θεραπεία με πλάσμα αίματος κατά του κορονοϊού στο ελληνικό «οπλοστάσιο»

Ημερομηνία: 27-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ξεκίνησε ήδη στη χώρα μας η διαδικασία για τη θεραπευτική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που έχουν ιαθεί σε πάσχοντες από Covid-19. Η επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει το εγχείρημα καθοδηγείται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑΘάνο Δημόπουλο, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή πλάσματος ώστε να αφαιρεθούν με ειδική μέθοδο τα αντισώματα και να χορηγηθούν σε νοσηλευόμενους ασθενείς επτά νοσοκομείων όλης της χώρας.

Πρόκειται για μια πειραματική διαδικασία, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ασθενείς που νόσησαν και έγιναν καλά να προσφέρουν πλάσμα αίματος, το οποίο θα τους αφαιρεθεί με πλασμαφαίρεση, ώστε να συμβάλουν στην έρευνα των ειδικών. Η διαδικασία βέβαια είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα για τους ειδικούς της ομάδας, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τόσο πολλοί δότες, όσο και να είναι συμβατοί, αφού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια.

Όπως δηλώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στο «Εθνος της Κυριακής»: «Εχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη συλλογή πλάσματος από δότες, ενώ συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ανεύρεση δοτών. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές, καθώς υπάρχει διάθεση των πολιτών που νόσησαν να συμβάλουν». Οπως διευκρινίζει ο κ. Δημόπουλος, η πειραματική αυτή προσέγγιση μπορεί να κρατήσει καιρό, καθώς το πλάσμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος