FOLLOW US: facebook twitter

Νέα πρόταση για την επέκταση του ΧΥΤΥ

Ημερομηνία: 08-06-2021 | Συντάκτης:
-Απορρίφθηκε η πρώτη από την αρμόδια δ/νση του υπουργείου Περ/λοντος
-Δυσαρέσκεια Λυμπέρη για την απόφαση, δρομολογεί εκ νέου τις διαδικασίες

ΕΚ νέου θα καταθέσει την αίτηση χρηματοδότησης της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς ο δήμος Ήλιδας το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς ο αρχικός φάκελος που είχε κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για χρηματοδότηση από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, απορρίφθηκε από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης  (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ)

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο που υπογράφει η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων, κα Αρφανάκου, κατά την αξιολόγηση της πράξης διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο και επομένως ήταν αναγκαίο να αποσταλούν συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις.

«Παρότι ο δήμος Ήλιδας προσκόμισε συμπληρωματικά στοιχεία στις 4 Δεκεμβρστο ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ωστόσο και πάλι δεν καλύφθηκαν οι ελλείψεις του φακέλου και ως εκ τούτου εκδόθηκε η από 10-12-2020 Απόφαση Απόρριψης της πράξης, επειδή δεν είχε τηρηθεί το βασικό κριτήριο πληρότητας δηλ. η “ύπαρξη προαπαιτούμενων αποφάσεων αρμόδιων συλλογικών οργάνων για υποβολή της πρότασης”», αναφέρει η απάντηση.

Το θετικό είναι ότι με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τ.Σ. έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής προτάσεων στην εν λόγω Πρόσκληση έως τις 31.12.2021, επομένως δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής φακέλου.

Παράλληλα, η κα Αρφανάκου σημειώνει πως η αιτούμενη επέκταση του ΧΥΤ θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο προς επικαιροποίηση ΠΕΣΔΑ για τη σύνταξη του οποίου πρέπει πλέον να ληφθεί υπόψη το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΥΣ 39/2020), σύμφωνα με το οποίο η διάθεση σε ΧΥΤΥ ετήσιας ποσότητας υπολειμμάτων δεν θα ξεπερνά το 10% της παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων έως το 2030.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, ήδη δρομολογεί τις διαδικασίες για την κατάθεση του φακέλου, τονίζοντας σε συνεργάτες του ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος για να μη βιώσει ξανά η Ηλεία τον εφιάλτη των απορριμμάτων, αφήνοντας αιχμές για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία που καθυστερεί την υλοποίηση τόσο ζωτικών έργων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος