FOLLOW US: facebook twitter

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας ΕΛΜΕ Ηλείας και γονέων χθες στη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης

Ημερομηνία: 03-11-2021 | Συντάκτης:

«Να αρθεί το παράλογο και άδικο μέτρο των συγχωνεύσεων»


Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Νέα παράσταση διαμαρτυρίας με βασικό αίτημα την ανάκληση των συγχωνεύσεων και την δημιουργία τμημάτων με 15 μαθητές για ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, πραγματοποιήσαν χθες μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας και εκπρόσωποι γονέων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Στη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης αλλά και κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά, η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυδίκη Παυλοπούλου, στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των μαθητών ανά τμήμα ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ τους υποστηρίζοντας ότι με τις συγχωνεύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε τα υγειονομικά αλλά ούτε και τα πρωτόκολλα της νομοθεσίας για την πυρασφάλεια και την αντισεισμική προστασία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, αναιρούνται οι οδηγίες του ΙΕΠ για την παροχή ψυχό-κοινωνικής στήριξης στους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο ύστερα από τηλεκπαίδευση και καραντίνα δύο ετών, και βέβαια δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι ανάγκες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες καθώς μέσα στα πολυπληθή τμήματα ούτε η αναγνώριση τέτοιων αναγκών είναι δυνατή ούτε η πραγματοποίηση ανάλογων δράσεων. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα τόσο λιγότερος είναι ο διαθέσιμος χρόνος του εκπαιδευτικού για να ακολουθήσει σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, εξατομικευμένη διδασκαλία, ανάπτυξη διαλόγου, ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία., βιωματική μάθηση κλπ. Τέλος οι συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, που ήδη είναι δυσχερείς (εκπαιδευτικοί λάστιχο), γίνονται δυσχερέστερες. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναδείξει με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις το πρόβλημα σε όλη του την έκταση, η ελληνική κοινωνία πλέον γνωρίζει… Η Διοίκηση και το ΥΠΑΙΘ κυνικά εξακολουθούν να κωφεύουν. Να γνωρίζουν όμως ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο εκείνος που δεν δίνεται!».

Ακολούθως η Στέλλα Αναστασίου, μέλος της ΕΛΜΕ σημείωσε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει τη δίκαιη αντίδραση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών και παρόλες τις μαζικότατες κινητοποιήσεις τους, το υπουργείο συνεχίζει να κωφεύει. «Εμείς όμως προειδοποιούμε ότι ο αγώνας μας δε θα σταματήσει γιατί πρόκειται για ένα αγώνα δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΛΜΕ Ηλείας έχει πάρει απόφαση και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία του Πύργου στις 06:30μμ για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για σύγχρονα δικαιώματα και για διεκδικήσεις που συγκρούονται με τα αντεργατικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων και με τον νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη που ψηφίστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο».

 

«Είναι παραλογισμός…»

Η κ. Βέτα Γιαννακοπούλου, μητέρα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πύργου, εκπροσωπώντας τους γονείς επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων αποτελούν παραλογισμό του Υπουργείου Παιδείας τον οποίο αδυνατούν να κατανοήσουν. «Εδώ και 20 μέρες έχει γίνει συγχώνευση τμημάτων και από τους 20-22 μαθητές να είναι 26 φθάνοντας τα θρανία στον τοίχο πίσω και τα μπροστινά στην έδρα. Σας μεταφέρω μια πραγματικότητα, τα παιδιά το βιώνουν με άσχημο τρόπο και εν μέσω πανδημίας το υπουργείο αντί να αραιώσει τα τμήματα σε 15αρια τα κάνει 26αρια, εντελώς το αντίθετο δηλαδή. Αυτόν τον παραλογισμό, εμείς σα γονείς δε μπορούμε να τον κατανοήσουμε. Αντιδράσαμε, αντιταχθήκαμε, κινητοποιηθήκαμε, μαζί με τα παιδιά μας κάναμε κατάληψη δυο εβδομάδες στο σχολείο, συνεχίζουμε να έχουμε το ίδιο αίτημα να αρθεί αυτή η απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Μια απόφαση που δυστυχώς αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν αριθμούς και ξεχνά ότι είναι οντότητες, είναι άνθρωποι που τους αξίζει μια ποιοτική και ασφαλή δημόσια παιδεία. Εμείς αυτό δε το βλέπουμε για αυτό θα συνεχίσουμε με ότι τρόπο μπορούμε και ότι μέσα έχουμε να διεκδικούμε να έρθουν τα τμήματα στην πρότερη κατάσταση».

Με τη σειρά της, η κ. Κωνσταντίνα Αθανασούλια, μητέρα μαθητών από τη Ζαχάρω στάθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στη γενιά που το 1991 ως 15χρονη συμμετείχε στις καταλήψεις με αίτημα καλύτερες συνθήκες και ποιότητα εκπαίδευσης και τριάντα χρόνια μετά εξακολουθεί να ζητά, ως γονιός πλέον το ίδιο πράγμα. «Είναι λογικό, το υπουργείο Παιδείας και οι πολιτικοί να μιλάνε για το μέλλον αυτού του τόπου και 30 χρόνια να ζητάμε το ίδιο πράγμα; Ολιγομελή τμήματα και ποιοτική παιδεία; Και εν μέσω πανδημίας γυρνάμε σαράντα χρόνια πίσω, νομίζω είναι τραγικό και μόνο να το συζητάμε».

 

«Ασπάζομαι τις ενστάσεις σας, αλλά…»

Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Φωτεινόπουλος επισήμανε ότι ασπάζεται πολλές από τις ενστάσεις που του κατέθεσαν, τονίζοντας ότι έχουν δίκιο όταν λένε ότι θα γινόταν καλύτερο μάθημα σε αίθουσες των 15 μαθητών. «Προφανώς θα ήταν πιο καλύτερο να φυλαχτούμε από τον κορονοϊό σε αίθουσες με 15, 12 ή 10 παιδιά. Πρέπει να σας πως ότι και πριν τις 18 Οκτώβρη και μετά μετέφερα τις ενστάσεις και τις απόψεις μου στο Υπουργείο και προφανώς δεν έκανα όλες τις συνενώσεις που ζητούσαν. Όμως υπάρχει νόμος που λέει και πρέπει εγώ σα διευθυντής να το εφαρμόσω. Το μόνο που μετέφερα στους διευθυντές ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος