FOLLOW US: facebook twitter

Νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους: Διευρύνθηκαν οι ΚΑΔ που καλύπτονται, τι ισχύει με τα ενοίκια

Ημερομηνία: 26-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Να ισχύσουν για όλες τις επιχειρήσεις τα μέτρα, επισημαίνει η ΠΔΣΟ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας

Νέα μέτρα στήριξης και διεύρυνση των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτά ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προστίθενται 100 νέες κατηγορίες στις επιχειρήσεις που θα καλυφθούν από τα μέτρα, φτάνοντας συνολικά στις 345. Με τη νέα διεύρυνση, υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1,2 εκατ. μισθωτούς και μηνιαίο τζίρο περί τα 8,3 δισ. ευρώ, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς προστέθηκαν τώρα, εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων. Όσον αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού των ηλεκτρονικών αποδείξεων από το 30% ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα εξεταστεί σε απώτερο χρόνο.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης εξήγγειλε ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους ατομικούς επιχειρηματίες -υπό τον όρο  υπαγωγής στην κρατική λίστα με τις πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις (ΚΑΔ)-  και παράλληλα απασχολούν έως 5  εργαζόμενους, την έκπτωση 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, εφόσον εξοφληθούν στη  προβλεπόμενη ημερομηνία, και την είσπραξη  ειδικής αποζημίωσης 800 ευρώ.

Επίσης, διευκρίνισε πως οι ίδιοι επαγγελματίες μπορούν -αν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου & Μαρτίου 2020 με έκπτωση 25%- να αναστείλουν  τις πληρωμές αυτές έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά να πληρώσουν σε 4 δόσεις.  Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων στην ΕΡΓΑΝΗ για την καταβολή των 800 ευρώ.

Παράλληλα, αναζητείται λύση για να μη γεμίσει η αγορά με ακάλυπτες μεταχρονολογημένες επιταγές. Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο θα μεταφέρει την υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επικρατέστερο σενάριο τις 60-70 ημέρες. Για τον κομιστή της επιταγής, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν το τυχόν ακάλυπτο ποσόν, με κριτήριο όμως το τραπεζικό και συναλλακτικό προφίλ (αξιόχρεο) του εκδότη της επιταγής.

Τι ισχύει με τα ενοίκια

Η ΠΝΠ διευκρινίζει επίσης και ποιοι θα καταβάλουν το 60% του ενοικίου και ποιοι το 100% του ενοικίου. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, δικαίωμα καταβολής του 60% των μισθωμάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου έχουν:  Οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους λόγω αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού,  οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, για τα μισθώματα που τυχόν καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.

«Τα μέτρα να συμπεριλάβουν όλες τις επιχειρήσεις»

Από την πλευρά της η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ), στην οποία πρόσκειται η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδας τόνισε ότι τα οικονομικά μέτρα θα πρέπει να συμπεριλάβουν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές και απλώνονται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ζητώντας από την κυβέρνηση να μεριμνήσει και για τους λογιστές.

«Για το κρίσιμο χρονικό διάστημα 24/3 έως 30/4 θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναστείλει α) την πληρωμή των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων  όλων των επιχειρήσεων και  φυσικών προσώπων, β)την υποβολή όλων των φορολογικών-ασφαλιστικών υποβολών δηλώσεων όλων των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, γ) την πληρωμή των δόσεων τραπεζικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά με παράλληλη αναστολή και των πλειστηριασμών, δ) να πάρει απλά εργασιακά μέτρα ουσίας γενικότερης εφαρμογής, δηλαδή  αναστολή ή μεταβολή εργασιακών σχέσεων (εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση) κατά την κρίση και τις ανάγκες των επιχειρήσεων – επιτηδευματιών  ανάλογα με την κατάστασή τους (κλειστές ολικώς ή μερικώς, υπολειτουργούσες κλπ) και όχι να μπλέξει με τον κυκεώνα των ΚΑΔ ε) Να δώσει τον χρόνο στους ΑΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ (ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ) να διεκπεραιώσουν κατά προτεραιότητα όλες τι απαραίτητες ηλεκτρονικές υποβολές για την υλοποίηση των όποιων εξαγγελλόμενων μέτρων.

»Η προσπάθεια υπερβολικής εξειδίκευσης αυτών μέσω ΚΑΔ, προκειμένου να εισπραχθούν και κάποια δημόσια έσοδα,  θα έχει πενιχρά αποτελέσματα, αφού η οικονομία ουσιαστικά δεν  θα λειτουργεί. Προτείνουμε η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. να συγκροτήσει επιστημονική ομάδα με έγκριτους Έλληνες οικονομολόγους οι οποίοι θα προβούν σε αναλογιστική μελέτη που θα αποκωδικοποιεί τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία και στην εκπόνηση ενός πλάνου εφαρμογής μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, το οποίο θα κατατεθεί στα αρμόδια Υπουργεία και στην Κυβέρνηση», αναφέρουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος