FOLLOW US: facebook twitter

Νέα κόντρα για το κυνήγι

Ημερομηνία: 04-01-2022 | Συντάκτης:

-Στις 28 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή ακύρωσης της Ρυθμιστικής
-Μιλούν στην «Πρωινή» η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Νατ. Μπομπολάκη, και το μέλος του ΔΣ της Γ’ ΚΟΠ, Άλκ. Κωνσταντόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) για την ακύρωση της ρυθμιστικής απόφασης θήρας 2021-22, εξέλιξη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της κυνηγετικής κοινότητας.

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προαναγγέλλει ότι, αν και τυπικά η προσφυγή στρέφεται εναντίον της ρυθμιστικής απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα παρέμβει ως διάδικος σε όλες τις φάσεις εξέτασης της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για να υπερασπιστεί τη συνέχιση άσκησης της θήρας και της ισχύος της φετινής ρυθμιστικής.

Η «Πρωινή» επικοινώνησε με την Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ζήτησε από την πρόεδρό της, Νατάσα Μπομπολάκη, περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με το σκεπτικό της προσφυγής. Όπως μας ανέφερε, επιδίωξή της δεν είναι να απαγορευτεί πλήρως το κυνήγι –παρότι η ίδια είναι διαμετρικά αντίθετη- αλλά να αναθεωρηθούν τα δεδομένα υπό τα οποία διεξάγεται, εξαιτίας των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που ζητάμε είναι να ακυρωθεί η ισχύουσα ρυθμιστική απόφαση θήρας, από την οποία το μόνο που αλλάζει κάθε καλοκαίρι είναι οι ημερομηνίες. Βάζουμε 2022 αντί για 2021 και ούτω καθ΄ εξής. Η προσφυγή κατατέθηκε διότι σε ένα τοπίο κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές, όπου η βιοποικιλότητα έχει καταστραφεί, η άγρια ζωή δεν μπορεί καν να τραφεί, δεν γίνεται να εκδίδεται κάθε χρόνο μια ρυθμιστική που βασίζεται σε μελέτες “παλαιολιθικές” και να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όλα τα νέα δεδομένα. Εμείς είμαστε ρεαλιστές, δεν ζητάμε να καταργηθεί το κυνήγι, παρότι ως άποψη αυτό προωθούμε. Προσφεύγουμε για να ακυρωθούν πράξεις της Διοίκησης και μόνο, συγκεκριμένα της ρυθμιστικής που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο ενώ καιγόταν ο τόπος. Αυτό ήταν σκέτη πρόκληση. Εμείς υποστηρίζουμε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη φύση και στο περιβάλλον και πρέπει και η Ελλάδα να προσαρμόσει τις παλαιολιθικές της απόψεις», σημείωσε η κ. Μπομπολάκη.

Έντονη αντίδραση από τους κυνηγούς

Η προσφυγή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση καυτηριάζοντας την προσφυγή και προανήγγειλε τη νομική της παρουσία στην εκδίκασή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου (Γ΄ΚΟΠ), Άλκης Κωνσταντόπουλος, πρόκειται για μία ακόμα πράξη εναντίον της θήρας, που δεν πρόκειται να τελεσφορήσει.

«Μία ακόμα προσφυγή κατά του κυνηγιού, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Πρώτα είχαμε τον κ. Αγγελέτο, τώρα έχουμε τους αυτοαποκαλούμενους φιλόζωους και προστάτες του περιβάλλοντος, η ίδια διαδικασία που φυσικά δεν δικαιώνεται ποτέ. Αυτές οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι το κυνήγι βάλλεται από ανθρώπους και φορείς που δήθεν κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά επί της ουσίας δεν έχουν καμία επαφή με το περιβάλλον, δεν το γνωρίζουν, ενώ οι πραγματικές δράσεις που κάνουν για να διαφυλάξουν και να προστατέψουν το περιβάλλον, είναι ανύπαρκτες. Οι κυνηγετικές οργανώσεις αποδεικνύουν με συνέπεια ότι προστατεύουν έμπρακτα το περιβάλλον, τη φύση, είτε με την απελευθέρωση θηραμάτων είτε με σπορά είτε με άλλες συναφείς δράσεις. Φροντίζουν στην πράξη για τη χλωρίδα και την πανίδα και πρόσφατο παράδειγμα είναι η συμβολή τους στην κατάσβεση των θερινών πυρκαγιών», ανέφερε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για την αμφισβήτηση των μελετών στις οποίες βασίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για να εκδώσει τη ρυθμιστική.

«Σε ό,τι αφορά τη ρυθμιστική απόφαση θήρας, αυτή βασίζεται σε μελέτες που εκπονούν οι επιστημονικοί μας συνεργάτες σε συνεργασία με τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της χώρας. Για περισσότερο από μια 20ετία τώρα, οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιστημονικές μελέτες, έχουν συνεργασθεί με πολυάριθμα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν διεξάγει ένα πλήθος καταμετρήσεων επί του πεδίου, ώστε να μπορούν να αποδείξουν στον οποιονδήποτε ότι το κυνήγι στην Ελλάδα περιφρουρεί τον αειφορικό και διαχειριστικό χαρακτήρα του. Όσοι αμφισβητούν την εγκυρότητα των μελετών των πανεπιστημίων της χώρας, ας μας πληροφορήσουν ποιες μελέτες θεωρούν έγκυρε και από ποιους», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος