
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ενέκρινε το αίτημα του δήμου για την τοποθέτηση δύο λυόμενων κατασκευών για τις ανάγκες του Φεστιβάλ
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Μετά τις περσινές εργασίες αποκατάστασης των φθορών και ανακαίνισης του ξύλινου θεάτρου της Αρχαίας Ήλιδας που εκτελέστηκαν μετά από δεκαετίες από εξειδικευμένα συνεργεία, προκειμένου το θέατρο να υποδεχτεί απολύτως ασφαλώς του θεατές του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, ο δήμος κάνει φέτος ένα ακόμα βήμα συμπληρώνοντας το έργο που έγινε. Το 2024 στο θέατρο πραγματοποιήθηκαν ξυλουργικές εργασίες και μεταλλικές υποστυλώσεις, ελαιοχρωματισμοί και καθαρισμοί και πραγματικά το «ρεκτιφιέ» φάνηκε από την πρώτη στιγμή.
Φέτος λοιπόν, ενόψει της διοργάνωσης του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, ο δήμος υπέβαλλε αίτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια για την τοποθέτηση στον χώρο του σύγχρονου ξύλινου λυόμενου θεάτρου Ήλιδας δύο λυόμενων κατασκευών. Το ένα αφορά την δημιουργία μιας κοινόχρηστης τουαλέτας για τους θεατές και το άλλο θα στεγάσει τα νέα καμαρίνια των ηθοποιών καθώς τα παλιά βρίσκονταν σε κακά χάλια και τα τελευταία χρόνια οι ηθοποιοί έκαναν πολλά παράπονα λέγοντας πως οι συνθήκες που άλλαζαν ρούχα ήταν άθλιες.
Η άδεια δόθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τους δύο λυόμενους οικίσκου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των όποιων αναφέρεται ότι η τοποθέτηση των παραπάνω κατασκευών θα πραγματοποιηθεί χωρίς εκσκαφές και σκαπτικές εργασίες που θα μεταβάλλουν το ανάγλυφο του εδάφους και πάντα παρουσία υπαλλήλου της Υπηρεσίας. Επίσης σε περίπτωση εντοπισμού ή ανεύρεσης αρχαίων, κάθε εργασία να διακοπεί αμέσως για να διεξαχθεί σωστική ανασκαφική έρευνα. Μετά το πέρας των εργασιών ο δήμος θα λάβει μέριμνα για την αποκατάσταση του χώρου και την απομάκρυνση κάθε ρύπου.