FOLLOW US: facebook twitter

Νέα ερώτηση του Δ. Καλαματιανού για τους πυρόπληκτους αγρότες & κτηνοτρόφους της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Ακόμη μια ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός, σχετικά με τις καθυστερήσεις σε ελέγχους και αποζημιώσεις, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Αυτό το φλέγον ζήτημα απασχολεί έντονα τους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού. Ανθρώπους που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται, καθώς υπέστησαν μεγάλες ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό-μηχανήματα και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Στην ερώτησή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως οι διαμαρτυρίες πυρόπληκτων παραγωγών στην Ηλεία όλο και πληθαίνουν, καθώς πολλοί από αυτούς δεν έχουν λάβει ουδεμία οικονομική στήριξη μέχρι στιγμής. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι η μη καταβολή, σε πολλούς πληττόμενους δικαιούχους παραγωγούς, της προκαταβολής έναντι των αποζημιώσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν, οφείλεται στην έλλειψη των απαιτούμενων πόρων που χρειάζονται για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της καθυστέρησης στη διαδικασία των ελέγχων και των εκτιμήσεων, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες και οι ζημιές των πληττόμενων, από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, παραγωγών. Αυτό, έχει ως συνέπεια, όχι μόνο να απομακρύνεται ο χρονικός ορίζοντας αποζημίωσης των παραπάνω παραγωγών, αλλά να επηρεάζεται και η εκτιμητική διαδικασία από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχει, δε, μεγάλος κίνδυνος να μην καταγραφεί σωστά το μέγεθος των ζημιών, καθώς όπως καταγγέλλεται από πυρόπληκτους παραγωγούς, μετά τις πυρκαγιές έχουν σημειωθεί κλοπές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις τους, που αφορούν αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό. Παράλληλα, πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην άμεση επιδιόρθωση-ανακατασκευή των κατεστραμμένων εγκαταστάσεών τους, μέχρι να γίνει η καταγραφή των ζημιών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο Βουλευτής καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί καθυστερεί η οικονομική στήριξη των πληττόμενων, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, παραγωγών της Ηλείας;
  • Γιατί δεν έχουν λάβει την προκαταβολή αποζημίωσης οι πληττόμενοι δικαιούχοι;
  • Γιατί καθυστερούν να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, για την καταγραφή των ζημιών;

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καλαματιανός, «τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών του νομού, από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, δυστυχώς παραμένουν. Η Ηλεία, όχι μόνο έχει μείνει εκτός οριζοντίων μέτρων στήριξης, αλλά όπως καταγγέλλουν πολλοί πληττόμενοι παραγωγοί, ακόμα δεν έχουν λάβει την παραμικρή οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται, ενώ και οι έλεγχοι καθυστερούν, με πολύπλευρες συνέπειες. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να επισπευθούν αυτές οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια πρώτη ανακούφιση των πυρόπληκτων παραγωγών μας. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας ως “φτωχούς συγγενείς”.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος