FOLLOW US: facebook twitter

Νέα διάταξη: Αυξάνεται ο αριθμός μαθητών ανά τάξη

Ημερομηνία: 24-04-2020 | Συντάκτης:

Την αύξηση των μαθητών ανά τάξη προβλέπει νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός νηπίων και προνηπίων και μαθητών ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά από 22 σε 24 αλλά με τη δυνατότητα προσαύξησης 10% μπορούν να φτάσουν και τους 26-27. Γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο, αφού ειδικά εν μέσω κορονοϊού η αύξηση των μαθητών στις τάξεις πέρα από αντιεκπαιδευτική, είναι ανέφικτη και ανεφάρμοστη, ακόμα και επικίνδυνη μέχρι τουλάχιστον να εκλείψει η πανδημία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ρύθμιση, ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι τέσσερα (24) ανά τμήμα, με δυνατότητα προσαύξησης κατά ποσοστό 10% με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ενώ από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δεκαέξι (16).

Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η συγκρότηση τμημάτων τότε με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή εκπαίδευσης και κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ιδρύεται επιπλέον τμήμα, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων-προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανέμει τα νήπια-προνήπια από τον πίνακα στα όμορα νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση των νηπιαγωγείων από τη διεύθυνση κατοικίας των προνηπίων-νηπίων που έχει δηλωθεί.

Τα προνήπια-νήπια που είναι αδέλφια ή είναι αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας.

Ο Διευθυντής  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει τους γονείς και κηδεμόνες για τα νηπιαγωγεία εγγραφής. Η ανωτέρω διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι τη 10η Ιουνίου κάθε έτους.

Επίσης στα επταθέσια σχολεία και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από είκοσι (20) ανά τμήμα.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η συγκρότηση τμημάτων στο πλαίσιο των ορίων της παρ. 2, ισχύει η ίδια διαδικασία και για τα δημοτικά όπως στα νηπιαγωγεία.

Πηγή: alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος