FOLLOW US: facebook twitter

Δύο τροπολογίες για τα «πυροδάνεια»: Νέα δέσμευση Σκυλακάκη στον Γιαννόπουλο για τη διευθέτηση του προβλήματος

Ημερομηνία: 29-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

-Ώριμες προτάσεις χρηματοδότησης έργων ζήτησε ο υφυπ. Οικονομικών από τον αντιπερ/ρχη Ηλείας

Με δύο τροπολογίες μέσα στο επόμενο δίμηνο προτίθεται να διευθετήσει το πρόβλημα των «πυροδανείων» της Ηλείας ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Χθες το μεσημέρι υποδέχθηκε στο γραφείο του τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, και τον ενημέρωσε σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για το συγκεκριμένο ζήτημα που ταλανίζει εδώ και περίπου δέκα χρόνια τις ηλειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα θεσπίσει ρύθμιση μακροχρόνιας εξόφλησης για τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στην Εφορία, έπειτα από κατάπτωση της κρατικής εγγύησης, προκειμένου να διευκολύνει τους οφειλέτες στην αποπληρωμή. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα στον σχεδιασμό του υπουργείου, το επικρατέστερο σενάριο είναι η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις, ωστότο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη νομοτεχνική επεξεργασία του κειμένου της τροπολογίας.

Όσον αφορά το ζήτημα της ρύθμισης των δανείων που δεν έχουν ακόμα εκπέσει και για τα οποία οι τράπεζες εδώ και καιρό δεν προβαίνουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, παρότι το προβλέπει ρητά η υπουργική απόφαση Χουλιαράκη, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας ότι είναι υπό επεξεργασία το νομοθετικό πλαίσιο, καθότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και απαιτεί προσεκτική διατύπωση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα ή αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει ειδική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ το νομικό του επιτελείο επεξεργάζεται το κείμενο, ώστε να βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να ρυθμίζουν τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια και με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα μη εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο δάνεια.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέλυσε στον κ. Σκυλακάκη τις βασικές παραμέτρους του προβλήματος και υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος με μια επωφελώς αμοιβαία λύση. Ο κ. Γιαννόπουλος μετέφερε στον υφυπουργό τις σοβαρές δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Ηλείοι επαγγελματίες, καθώς τα «κόκκινα πυροδάνεια» τους αποκλείουν από την πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε, τα «πυροδάνεια» έχουν μετατραπεί σε βρόχο για την ηλειακή επιχειρηματικότητα, με ευθύνη των τραπεζών και της απροθυμίας τους να τα ρυθμίσουν.

Παράλληλα, του εξήγησε πως νομοθετική ρύθμιση αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους θα ήταν ευεργετική για όλους, διότι αφενός θα απελευθέρωνε δημιουργικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία και αφετέρου θα ήταν προς το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου καθώς θα έφερνε «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Γιαννόπουλος υπενθύμισε στον κ. Σκυλακάκη ότι η Ηλεία ήταν ο πρώτος νομός που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού από τις αρχές Μαρτίου, για αυτό και είναι αδήριτη η ανάγκη δίκαιης λύσης για τα «πυροδάνεια».

«Φέρτε ώριμες προτάσεις»

Εκτός από το ζήτημα των «πυροδανείων», συζητήθηκαν τρόποι και λύσεις για την οικονομική ανάκαμψη και πώς αυτή θα επιτευχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε στον αντιπεριφερειάρχη ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης επενδυτικών δράσεων και έργων υποδομής σε όλο το φάσμα της οικονομίας (πρωτογενής τομέας, ενέργεια, μεταφορές κλπ) και του επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με την προώθηση σειράς έργων με τη μορφή ΣΔΙΤ, και ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας να  συμβάλει στο να είναι έτοιμος και ανταγωνιστικός ο νομός ώστε να αναποκριθεί στις προσκλήσεις που θα βγουν το προσεχές εξάμηνο.

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το ιδιοκτησιακό του διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, για το οποίο ο κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την πρόθεση να βρεθεί μια λύση αμοιβαία επωφελής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος