FOLLOW US: facebook twitter

Νέα αναβολή στη δίκη για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις της Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 10-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
Από το 2016 χρονίζει το ζήτημα λόγω παλινωδιών του ΔΗμοσίου
«Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ακόμα δεν γνωρίζουν την αποζημίωση που θα λάβουν», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγ. Συλλόγου Ηλείας, Δημ. Δημητρουλόπουλος

Από αναβολή σε αναβολή πάει η δίκη για τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, αφού για μία ακόμα φορά δεν συζητήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου –λόγω πανδημίας- στο Εφετείο Πατρών η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης των εκτάσεων για τις οποίες έχει κηρυχθεί συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση με σκοπό την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, στο υποτμήμα των πρώην δήμων Ιαρδάνου και Αμαλιάδας, από τη χιλιομετρική θέση 67+693,00 έως τη χιλιομετρική θέση 75+044,00.

Η συγκεκριμένη αίτηση αφορά τον καθορισμό αποζημίωσης για τις εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν συμπληρωματικά και εκ των υστέρων από το Ελληνικό Δημόσιο, διότι κρίθηκαν αναγκαίες για την εκτέλεση του έργου και την κατασκευή βοηθητικών τμημάτων και εγκαταστάσεων, καθώς και για την εγκατάσταση εργοταξίων. Η αρχική αίτηση είχε κατατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο από τότε το Δημόσιο παραιτήθηκε δύο φορές από την αρχική του αίτηση, καταθέτοντας καινούρια κάθε φορά.

Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» δικηγόροι που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες ακινήτων,  το Ελληνικό Δημόσιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την αναβολή της εκδίκασης των αιτήσεων με το επιχείρημα ότι ο σχετικός φάκελος της υπόθεσης δεν έχει ακόμα ετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2020 η υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές, αφού αρχικά ήταν προσδιορισμένη για τις 6 Φεβρουαρίου και αναβλήθηκε για τις 7 Μαΐου, όμως η υπόθεση δεν εκδικάστηκε και πάλι λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας του κορονοϊού για τη δικάσιμο της 3ης Δεκεμβρίου του 2020, οπότε η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ξανά για τον ίδιο λόγο και αναμένεται εντός των ημερών ο καθορισμός νέας δικάσιμου. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί ήδη από το 2016 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πατρών, που διέταξε την αποβολή των ιδιοκτητών από τα απαλλοτριωμένα ακίνητα.

«Παρελκυστική η στάση του Δημοσίου»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονίζει, εξαιτίας των παλινιωδιών του Ελληνικού Δημοσίου.

«Δυστυχώς προχθές επαναλήφθηκε στο Εφετείο Πατρών για άλλη μία φορά η ίδια ιστορία. Η δίκη που αφορούσε στον καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν συμπληρωματικά από την Πολιτεία με σκοπό την κατασκευή του έργου Πάτρα-Πύργος και βρίσκονται στα υποτμήματα των τέως Δήμων Ιαρδάνου και Αμαλιάδας δεν διεξήχθη. Αυτή τη φορά, βεβαίως, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας και το ίδιο είχε γίνει και την προηγούμενη άνοιξη. Όμως είχε προηγηθεί σειρά παλινωδιών του Δημοσίου, το οποίο τρεις φορές μέχρι σήμερα έχει καταθέσει τέτοιες αιτήσεις, στη συνέχεια ζητάει αναβολή της συζήτησής τους επικαλούμενο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης και όταν πλέον εξαντλούνται οι δυνατότητες των αναβολών, παραιτείται από το δικόγραφό του και καταθέτει νέο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώνονται συμπληρωματικά και των οποίων η αποβολή έχει διαταχθεί από το 2016, να μη γνωρίζουν την αποζημίωση που θα λάβουν για τον σκοπό αυτό. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, αλλά και οι δικηγόροι οι οποίοι χειρίζονται σχετικές υποθέσεις, έχουμε επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την παρελκυστική τακτική του Δημοσίου και επιδιώκουμε πάντοτε την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής στον συντομότερο δυνατό χρόνο, αλλά αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα, αφού η προσκόμιση φακέλου με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία εκ μέρους του Δημοσίου κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της δίκης.

»Παράλληλα θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί στους δικαιούχους η αποζημίωση που καθορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 140/2018 απόφαση του Εφετείου Πατρών και αφορά στην αρχική απαλλοτρίωση των ακινήτων στην ίδια περιοχή. Υπενθυμίζω ότι η σχετική δίκη για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας έγινε το 2010 στο Πρωτοδικείο Ηλείας, στη συνέχεια η υπόθεση οδηγήθηκε από όλες τις πλευρές στο Εφετείο Πατρών για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας, όπου  εκδικάστηκε μετά από πολλές ταλαιπωρίες το 2018 και παρότι εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχει μέχρι σήμερα καταβληθεί στους ιδιοκτήτες των ακινήτων η οφειλόμενη αποζημίωση», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος