FOLLOW US: facebook twitter

Νέα αναβολή για τους δασικούς χάρτες στο ΣτΕ

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:
Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η νέα διαδικασία ανάρτησης

Νέα αναβολή για τον Μάρτιο πήρε η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τους δασικούς χάρτες, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου του 2021, γεγονός που συνεπάγεται νέα καθυστέρηση και παράταση στον «εγκλωβισμό» ιδιοκτητών εκτάσεων γης που έχουν καταθέσει αιτήσεις αντίρρησης και εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί δύο προσφυγές στο ΣτΕενάντια στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναμορφώσει από την αρχή το σύνολο των δασικών χαρτών, από την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) καθώς και από επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η προσφυγή αφορά μια διάταξη στον ν. 4685/20, με την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να αναμορφώσει το σύνολο των δασικών χαρτών, είτε έχουν κυρωθεί (περίπου το 55%) είτε βρίσκονται σε άλλα στάδια. Ακολούθησε μια υπουργική απόφαση (την οποία προσβάλλουν στο ΣτΕ οι δύο φορείς), με την οποία καθορίζεται ποιες επιπλέον εκτάσεις θα εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες και με βάση ποια έγγραφα.

Όπως υποστηρίζουν, η εξαίρεση αυτή βασίζεται σε διοικητικές πράξεις ή έγγραφα, τα οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει στο παρελθόν ότι δεν μπορούν να οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, και τονίζουν ότι επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη νομιμότητα, διότι επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση  αυτή δεν επάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η ρύθμιση «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα στην κατάρτιση των δασικών χαρτών και βάζει τέρμα στον παραλογισμό του κράτους και την ταλαιπωρία των πολιτών».

Όπως γινεται αντιληπτό, είναι ορατός ο κίνδυνος να κριθεί άκυρη και άνευ νοήματος η προγραμματισμένη ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, η οποία για την Ηλεία θα υλοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος