FOLLOW US: facebook twitter

Αιρετικά και επίκαιρα – Νέα Δημοκρατία & Δήμος Ζαχάρως: Καϊάφας και Προεδρικό Διάταγμα

Ημερομηνία: 30-09-2019 | Συντάκτης:

Μετά την εκτεταμένη αναφορά στον Βιολογικό Καθαρισμό της Ζαχάρως σε αυτή την εφημερίδα  στις  20 -9-2019, σήμερα έχει σειρά ο Καϊάφας και το Π.Δ, πώς και τι δυνατότητες έχει ο οικείος δήμος της Ζαχάρως να τα χειρισθεί αλλά και η κυβέρνηση της Ν.Δ. τι επίκειται περίπου να πράξει.    

Ο Δήμος

α]  Για  την ανάπλαση του Καϊάφα ο δήμος δεν πρόκειται να παίξει κάποιον ρόλο, όχι επειδή δεν θέλει αλλά τουναντίον, επειδή είναι ξένος αχυρώνας, ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου [ΕΤΑΔ Α.Ε] και ή όλη ανάπτυξη, αναβάθμιση  του έργου σχετίζεται με το Π.Δ. για την προστασία της παραλιακής ζώνης του Κυπαρυσσιακού κόλπου, που πλέον έχει γίνει νόμος του κράτους. Μη ξεχνάμε ότι ο Πανταζήςς διακήρυττε ότι ο δήμος έπρεπε να είναι ιδιοκτήτης του Καγιάφα και ότι έπρεπε να δοθεί σε ιδιώτη, η δε νέα δημοτική αρχή στο προεκλογικό της πρόγραμμα δεν παίρνει σαφή θέση, γενικά τονίζει:   

“….Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιαναπτυξιακές αποφάσεις που τον έχουν ρημάξει. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον Καϊάφα ατμομηχανή της ανάπτυξης του τόπου….  θα κάνει όλες τις ενέργειες προ κάθε κατεύθυνση [Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη και Πολιτικούς φορείς] προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από το άδικο και μη νόμιμο Π.Δ…]. 

“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”.

Δικαιολογημένα μια και όπως είπαμε ιδιοκτήτης του Καϊφα είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε

Όμως η όποια  ανάπλαση του Καϊάφα προϋποθέτει πρώτα να λυθεί το μείζον πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων, όπως κατηγορηματικά καταγγέλλει παραπάνω ο νέος δήμαρχος.

β] Η άποψη του δήμου Ζαχάρως για το περιβόητο Π.Δ. είναι γνωστή. Όχι μόνο το θεωρούν ταφόπλακα για τη περιοχή αλλά λυσσωδώς μάχονται για την ακύρωση και την κατάργησή του. Έιναι ίσως το μόνο θέμα πού έχουν ταυτόσημη θέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή του Πανταζή βασισμένη στον λαϊκισμό και στην  παραπληροφόρηση.

Η Ν.Δ.

Για την κυβέρνηση της Ν.Δ.για τον  Καϊάφα και το Π.Δ υπάρχουν δύο δεδομένα:   1] Το πλάνο για την ανάπλαση του Καϊφα της ΕΤΑΔ σε τρεις φάσεις  που έχει φτάσει στο τελικό στάδιο διαδικασίας [ο διαγωνισμός ανακήρυξε ανάδοχο κατασκευής του έργου την εταιρία «ΑΕΤΕΘ Α.Ε.» και ήδη ο σχετικός φάκελος είναι  στο Υπ. Περιβάλλοντος για έγκριση      2] Η επίσκεψη τις προάλλες του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη.

α] Αν και δεν είναι ο καθύλη αρμόδιος υπουργός για την ανάπτυξη του Καϊάφα, έχουν σημασία τα όσα διημείφθησαν.

Λοιπόν μετά τα πολλά ευχολόγια από τα διάφορα θεσμικά πρόσωπα, Περιφέρεια, Δήμος στην ερώτηση μου   εάν θα συνεχίσουν ή όχι το πλάνο της ΕΤΑΔ Α.Ε της προηγούμενης κυβέρνησης του Σύριζα ή θα πάνε σε νέα σχεδιοποίηση, νέα επαναδημοπράτηση; απάντησε γενικά και αόριστα.

Δεν ξέρω αλλά νομίζω από αυτά που είπε δεν γνωρίζει το θέμα και δεν απάντησε επί της ουσίας  εάν θα πάνε σε νέο πλάνο ή θα συνεχίσουν του Σύριζα. Πάντως μίλησε ότι  όποια αξιοποίηση κι αν ακολουθήσουν  πρέπει να έχει πολύ υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ.γιατί αυτό επιζητεί η πραγματικότητα, οι σύγχρονοι τουρίστες. [Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/QQkbjlIa4qg]

Πιστεύω ότι όπως η Ε.Ε έφερε βέτο σε νέα επαναδημοπράτηση της οδού “Πάτρα-Πύργος” και το έργο θα τελεσθεί σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο του Σύριζα που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται το ίδιο θα γίνει και στον ΚαΪάφα. Η κυβέρνηση θα κάνει άρον-άρον “μεταβολή” και θα υλοποιήσει το πλάνο, που ήδη έχει τελειώσει η όλη διαδικασία, διαγωνισμός, ανάθεση σε 3 φάσεις κτ.λ.    

Ίδομεν…..

β] Για δε το περιβόητο Π.Δ, που έχει άμεση σχέση και με τον Καϊάφα, πάλι  μίλησε γενικά και αόριστα και εξέφρασε τη γνώμη ότι μπορεί να είναι θετικό που τόσο περιοριστικό και δεν πρέπει να φοβόμαστε.

Μέχρι τώρα στα διάφορα μεγάλα έργα, όπως Ελληνικό” “Οδός Πάτρα-Πύργος” “Μετρό Θεσσαλονίκης” η Ν,Δ προσπαθεί να δώσει το δικό της στίγμα πιστή στην νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Πιστεύω ότι επειδή το Π.Δ είναι πρόταγμα της Ε.Ε και επειδή αποτελεί τη νομική πράξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που στηρίζεται σε κοινοτικές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ακλόνητο. [2] ΄Για  δε την αυστηροποίησή του  το ΣτΕ έχει αποφανθεί θετικά δυο φορές. Οπότε  το πιθανότερο είναι η Ν.Δ να ακολουθήσει στο Καϊάφα την πολιτική του Σύριζα μετά βεβαίως τις δήθεν διαφοροποιήσεις στο επίπεδο του λόγου. Τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ είναι έτοιμα να..βοηθήσουν

[2]  Θα θυμάστε τις έξαλλες φωνές των βουλευτών της Ν.Δ, τον προηγούμενο καιρό με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη του Αδώνιδος στην περιώνυμη επίσκεψή του στον Καϊάφα πέρυσι  με εκείνο το αμίμητο και αξέχαστο δεκάρικο λόγο:  “Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο θα καταδικάσει  τη Ζαχάρω και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου σε οικονομικό μαρασμό και απομόνωση. Θα καταστραφείτε με τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία. Η Ζαχάρω έπρεπε να είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ευρώπης, διότι έχει εξαιρετικό κλίμα, απέραντη παραλία, φανταστική λίμνη, αρχαιολογικό πλούτο όλων των περιόδων και αγροτική παραγωγή. Είναι ευλογημένος τόπος και έχει τεράστια περιθώρια πλούτου. Όλοι κάναμε λάθη στο παρελθόν, όμως τώρα θα πρέπει να δώσουμε αγώνα για να μην περάσει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό ή να το ακυρώσουμε όταν εκδοθεί. ..”

Θεόδωρος Κόλλιας, Διαχειριστής του yannitsochori.blogspot. com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος