FOLLOW US: facebook twitter

Αναβάλλεται το «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας

Ημερομηνία: 11-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα µε ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθμιση που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί µέχρι τον Μάιο, καθώς τότε προβλέπεται να τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο µηχανισµός του νόμουΚατρούγκαλου.

Την πρόθεση του υπουργείου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως «θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του µέτρου».

Δυνητικά το µέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυμίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και µετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη διά βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για µια 3ετία τουλάχιστον. Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά-σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας για µια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος